loader
Foto

„Portret de excelență”: scriitorul Alexandru Teodorescu

Avea numai 17 ani când a fost condamnat de regimul comunist la detenţie politică. Era tânăr, dar a găsit forţa necesară pentru a supravieţui ororilor. Ne-a lăsat mărturie un dureros recurs la memorie, „Celula de minori. Cinci ani în temniţele şi lagărele de muncă forţată ale României comuniste”.

 

„Celula de minori. Cinci ani în temniţele şi lagărele de muncă forţată ale României comuniste” este o carte scrisă fără urmă de patetism, o reconstituire a adevărului istoric, prin care au trecut autorul şi câţiva colegi de liceu consideraţi „bandiţi contrarevoluţionari“ care, la sfârşitul anilor '50, au îndrăznit să se revolte, cu idealismul specific vârstei împotriva sistemului represiv comunist.

Extrase din interviul acordat de Alexandru Teodorescu la „Portret de excelență”:

  • Eram toți adolescenți la data când am fost arestați și când am fost anchetați și la judecată și când am ajuns la Jilava.
  • Eram în clasa a XI-a, eram elevi foarte buni și, totuși, comuniștii ne-au îngrădit dreptul la studii superioare. Noi ne-am revoltat, am spus că în Constituție eram toți egali și, atunci, de ce noi, datorită faptului că eram incluși în categoria micii burghezii, nu aveam dreptul ca și ceilalți la educație, aveam 30% din locuri pentru noi și restul locurilor erau pentru cei cu origine sănătoasă. Atunci, am considerat că nu era corect și am protestat, ne-am organizat, am înființat o organizație - „Frontul Eliberării Naționale”, am avut statutul, am cotizat, am răspândit manifeste în oraș. Eram zece membri, însă am fost arestați în total 13. Am fost condamnați pentru crimă de uneltire.
  • Când a trebuit să semnăm dosarul de anchetă, am văzut că era scris că eram contrarevoluționari.
  • Am fost condamnați pentru ce am făcut, dar modul în care am fost tratați, aici este crima împotriva umanității. În momentul în care am fost arestat și am intrat pe mâna lor, din prima clipă am fost bătuți. Pur și simplu, am fost reduși la condiția de animal încolțit, nu mai aveam niciun drept, nu mai eram recunoscuți ca oameni.

Mihaela Olaru l-a avut invitat într-una dintre edițiile emisiunii „Portret de excelență” pe scriitorul Alexandru Teodorescu. Revedeți ediția pe 5 octombrie, de la ora 16:00 și pe 6 octombrie, de la ora 1:30, la TVR Cultural.

Ediția s-a difuzat în premieră pe 1 iunie 2024.

 

Logo

 
Muzica internaţională şi tinerii interpreți, pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...

Cariere de succes: Mihaela Dinklage, profesor în Germania (II)

Profesor de matematică, germană și etică în Germania, editor de manuale școlare pentru învățarea limbii germane, traducător al unor romane de ...

„Portret de excelență”: scriitorul Alexandru Teodorescu

Avea numai 17 ani când a fost condamnat de regimul comunist la detenţie politică. Era tânăr, dar a găsit forţa necesară pentru a supravieţui ...