loader
Foto

Maria Chiriţă: „Când ajung la mine în oraș, e o atmosferă foarte, foarte frumoasă!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

 

Fac parte de secole din viaţa satului. Desprinse din vremuri de mult apuse, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi azi. Mulţi dintre români le-au uitat, dar sunt, poate, la fel de mulţi cei care le iubesc şi doresc să nu le lase să dispară.

În ciuda tăvălugului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

Pe Maria Chiriță o putem urmări la TVR 1 și TVR INFO. Prezintă atât rubrica Meteo, cât și Telejurnalul matinal, unde face echipă cu jurnalistul Ionuţ Gheorghe. Pe ambele le face cu dedicare. Ne asigură că, deşi pe ecrane totul pare simplu, în spate este o muncă uriaşă. Maria Chiriţă ne-a povestit despre tradiţia românească cel mai greu de înţeles pentru ea, dar şi despre cele care se păstrează şi respectă în familia sa.

Ce tradiție crezi că e tipic românească?

Furatul miresei n-am putut niciodată să-l înțeleg. Nu știu, e tradiție românească, dar asta n-am înțeles-o și sunt foarte multe grozăvii care se întâmplă atunci când furi mireasa. Asta mi-a venit prima oară în minte.

Ce tradiții dăinuie în familie?

Cred că o sărbătoare care este pe placul meu și al familiei mele tot timpul este Crăciunul și nu vorbesc aici neapărat de partea de cadouri, ci pur și simplu că ne strângem cu toții acasă. Eu oricum nu sunt din București și în momentul în care plec din București şi merg la mine în oraș, e o atmosferă foarte, foarte frumoasă. Același lucru se întâmplă și de Paște. Pe acestea două cred că le-aș alege, dar de Crăciun e foarte frumos.

Cu ce tradiții vă identificați?

Nu știu exact cu ce tradiție românească mă identific, însă sunt o iubitoare de tradiție și o iubitoare de România. Tocmai de asta am și ales să mă întorc acasă după ce am studiat în Anglia și tind să cred că, dacă nu avem tradiții și vorbesc aici de a ne strânge la masă în fiecare duminică, de a purta o ie atunci când este o sărbătoare frumoasă și nu numai - să purtăm o ie de zi cu zi. Cred că tradițiile oricum trebuie duse mai departe, mai ales în lumea asta globalizată unde se pierd multe identități.

(w882)

Maria Chiriţă

Şi-a făcut debutul în televiziune în 2022, la TVR. „Eram extrem de entuziasmată și emoționată, iar inima mea bătea ca atunci când ești în vârful unui carusel și vagonul se pregătește să o ia la vale. Primele mele apariții au fost la rubrica Meteo și la emisiunea matinală a Televiziunii Române („Trei ceasuri bune”). Şi în prezent, Maria Chiriţă face echipă cu Ionuţ Gheorghe la prezentarea „Telejurnalului matinal”, transmis de luni până vineri, ora 07.30, la TVR 1 şi TVR INFO. Şi de asemenea, ne aduce cele mai noi informaţii despre vreme, la rubrica Meteo.

Logo

 
O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

O ediție ”Transparențe” cu artistul Eugen Moritz

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Eugen Moritz este artist vizual, prof. univ. dr. la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Departamentul de Fotografie, Video și ...

Ediție specială FILIT Chișinău

Ediție specială FILIT Chișinău

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, organizat de Fundația KA-TET, va reuni numeroși prozatori, poeți, traducători, editori, ...

Maria Chiriţă: „Când ajung la mine în oraș, e o atmosferă foarte, foarte frumoasă!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...