loader
Foto

Marennes-Oléron, un destin între pământ şi mare

Eric Perrin și Hélène Bassas vizitează siturile şi locurile emblematice din partea de sud-vest a Franţei, dezvăluindu-ne peisaje grandioase şi insolite dintr-un unghi inedit datorită unei camere de filmat montate pe o dronă.

 

În acest episod din seria de documentare ”Direcția: sud-vest!” ne îndreptăm către Charente Maritime pentru descoperirea unui teritoriu unde graniţa dintre pământ şi mare s-a deplasat continuu.

Începem vizita cu turnul Broué - ultim vestigiu al unei fortificaţii din secolul al XI-lea, situat acum la 14 kilometri de ocean și care, în Evul Mediu, era port.

Apele retrăgându-se, s-a construit un nou port: Brouage, devenit unul dintre cele mai importante din Europa datorită comerţului cu sare. Brouage, o fostă fortăreață în mijlocul mlaștinilor, este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Franța. Un trecut medieval pe care îl puteți citi în meterezele, turnurile de veghe și bastioanele sale.

Mergem apoi către Marennes, unul dintre cele mai mari bazine producătoare de stridii. Bazinul Marennes-Oléron este renumit pentru calitatea stridiilor sale, care sunt crescute în mare și apoi maturate în bazine speciale pline cu apă de mare. Mlaștina, care acoperă o mare parte a bazinului, formează un mozaic de peisaje surprinzătoare. Aici natura are drepturi depline.

(w882)

Foto: Shutterstock/ Oyster park, Marennes-Oleron

(w882)

Foto: Shutterstock/ Oyster site, Fort Royer, Oleron island

(w882)

Foto: Pixabay/Stridii

(w882)

Foto: Shutterstock/ Panorama, port Chateau-d'Oleron

Drona ne dezvăluie apoi splendidul fort Louvois, ridicat în secolul al XVII-lea ca să apere oraşul Rochefort. Ne încheiem călătoria la farul Chassiron, supranumit „Farul de la capătul lumii”.

(w882)

Foto: Pixabay/ Fort Louvois

(w882)

Foto: Pixabay/ Chassiron

Documentarul din seria ”Direcţia: sud-vest!” (CAP SUD OUEST, Franţa, 2013), realizat de Michel Toutain și Martin Ducros se difuzează la TVR 1 sâmbata, 5 octombrie, de la ora 10.

Info: france-voyage.com

Foto: Pixabay & Shutterstock (Foto 1: Pixabay/ Insula Oléron)

Logo

 
Ionela Tudose-Ivan – „Casa de protocol a oamenilor străzii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 4 octombrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi ...

Ancuța Iordănescu – „Arta de a crește învingători”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 4 octombrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi ...

Sistemele de irigații, vitale pentru fermieri

Sistemele de irigații, vitale pentru fermieri

publicat: Miercuri, 02 Octombrie 2024

Echipa emisiunii ”Ferma” ne conduce în această ediție undeva între Arad și Timișoara, în Câmpia Vingăi, pentru a afla despre provocările ...