loader
Foto

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

 

Fac parte de secole din viaţa satului. Desprinse din vremuri de mult apuse, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi azi. Mulţi dintre români le-au uitat, dar sunt, poate, la fel de mulţi cei care le iubesc şi doresc să nu le lase să dispară.

În ciuda tăvălugului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

De peste 25 de ani, Angela Avram ne ţine la curent cu tot ce se întâmplă în domeniul legislativ, invitându-ne la o întâlnire cu „Avocatul dumneavoastră”, pe TVRi. E în legătură cu românii din diaspora în fiecare săptămână, iar interlocutorii ei sunt printre cei mai mari iubitori ai tradiţiilor noastre strămoşeşti. Am invitat-o şi pe Angela Avram să ne vorbească ce tradiţii îşi au locul bine stabilit în viaţa ei şi a familiei ei.

Ce tradiție crezi că e tipic românească?

O tradiţie care nu ştiu dacă este românească, dacă e numai a noastră, dar care pe mine mă intrigă puţin este tăierea porcului de Ignat. Nu de alta, dar eu am fost crescută într-o familie de creştini, care ţineau post. Şi Ignatul e pe 20 decembrie, în plin post... Am trăit destul de mult timp la ţară, vacanţele le petreceam la ţară, la bunici – e drept, o ţară destul de aproape de Bucureşti, dar tot ţară se numeşte – şi se tăia porcul de Ignat. Sigur că tăiam şi noi porcul. Noi, copiii, până ne trezeam, porcul arăta ca la măcelărie şi nu-l mai vedeam... Dar dispărea din coteţ, iar bunicul avea grijă să fie deja în coteţ alţi doi Ghiţă mici, să nu plângem după Ghiţă cel adevărat... chiar şi aşa, tot mi se pare o tradiţie discutabilă.

Ce tradiții dăinuie în familie?

O tradiţie care mie îmi e foarte dragă şi pe care am moştenit-o de la bunica şi de la mama şi pe care încerc să i-o transmit şi fiicei mele este vopsitul ouălor în Joia Mare. Întotdeauna reuşesc să fac acest lucru în Joia Mare, pentru că ştiu că atunci se face. Bunica le vopsea cu coji de ceapă şi mama le vopsea cu coji de ceapă, dar le punea în ciorap, cu nişte modele, frunze de leuştean pe ele, de exemplu. Bunica făcea la fel, dar asta aşa, pentru bucuria noastră, a copiilor... Pentru că am fost crescută într-o familie de creştini care au respectat tradiţiile aşa cum erau ele şi ni s-a explicat clar, de când eram mici, că ouăle trebuia să fie roşii, iar restul era fantezia noastră, a copiilor. O fi, n-o fi aşa... noi respectăm majoritatea, dar le colorăm pe toate cu sidef, cu abţibilduri, în funcţie de vârsta copilului.

Cu ce tradiții te identifici?

Cred că mă identific cu tot ce înseamnă sărbătoarea Învierii Domnului. Tradiţiile de Paşti sunt foarte frumoase, vopsim ouă joia, mergem la biserică joia şi vinerea, la denii. Sigur că ar trebui să mergem toată Săptămâna Mare, dar nu reuşim. Iar la Înviere mergem toţi trei. Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie. Deci am evitat plecatul în vacanţe, dar atâta vreme cât am avut noroc să avem familie – deocamdată am rămas doar noi trei, dar asta e, ne regrupăm – am sărbătorit în familie şi nu regret nicio clipă.

(w882)

Angela Avram

Angela Avram lucrează la TVR din anul 1994. Este absolventă a Politehnicii din Bucureşti, în anul 1990, iar în 1995, a Facultăţii de Teologie, Universitatea Bucureşti. Vorbeşte fluent italiana, engleza şi franceza. Angela Avram prezintă emisiunea „Avocatul dumneavoastră”, pe TVR Internaţional.

De peste 25 de ani, Angela Avram ne ţine la curent cu tot ce se întâmplă în domeniul legislativ, invitându-ne la o întâlnire cu „Avocatul dumneavoastră”. Fie că se află în ţară sau în afara graniţelor, românii au ocazia să se informeze şi să-şi clarifice problemele juridice cu care se confruntă. Şi o fac în număr mare. Telespectatorii pot urmări emisiunea în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, şi în reluare marţea, de la 12.00, la TVR Internaţional.

 

Logo

 
”Călător de meserie”, în județul Mureș

”Călător de meserie”, în județul Mureș

publicat: Miercuri, 25 Septembrie 2024

Călătoriile sunt cel mai bun mod de a ne hrăni sufletul și de a ne extinde orizontul. Acceptați provocarea acestei aventuri care să vă aducă ...

Angela Avram: „Pentru noi, sărbătorile şi tradiţiile au fost întotdeauna în familie”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Miodrag Belodedici și performanța sa unică în fotbalul românesc

Este una dintre legendele sportului românesc și singurul fotbalist român care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni.