loader
Foto

Galerie foto

„Viitorul de ieri”, cu arhitectul Romeo Belea – miniserie documentară în 3 episoade, în premieră la TVR 1

RECOMANDARI

De Ziua Culturii Naţionale, TVR 1 lansează miniseria documentară „Viitorul de ieri”, realizată de Claudia Nedelcu Duca, despre istoria unor clădiri emblematice din Capitală. În primul episod, difuzat pe 15 ianuarie, ora 21.00, descoperim tumultuoasa istorie a clădirii Teatrului Național din Bucureşti.

 

Autor al unor clădiri emblematice din București, precum Teatrul Național, Sala Palatului, Hotel Intercontinental etc., dar şi martor timp de 7 decenii la transformările arhitecturale ale orașului, Romeo Belea devine ghid prin istoria recentă a acestui oraș cu un trecut dureros și un peisaj urban neprietenos.

Episodul 1: „Viitorul de ieri”, cu Romeo Belea, despre Teatrul Național din București

(w882) Teatrul Na

Primul episod este dedicat istoriei clădirii Teatrului Național. Proiectul a fost aprobat în 1960 de Gheorghe Gheorghiu Dej, cu tânărul arhitect Romeo Belea ca autor. În 1978, a fost transformată de alt arhitect, la cererea lui Nicolae Ceaușescu, într-o clădire puțin funcțională, un pericol pentru cei care îi treceau pragul. Apoi, în timpul directoratului lui Ion Caramitru, clădirea Teatrului Naţional a fost refăcută de Romeo Belea. Arhitectul Romeo Belea, interlocutorul producătoarei Claudia Nedelcu Duca, va povesti telespectatorilor întreaga istorie a clădirii TNB. Miercuri, 15 ianuarie, de la ora 21.00, la TVR 1.

(w882) Teatrul Na

„Vom descoperi povești din culisele uneia dintre cele mai importante instituții culturale din România, martoră tăcută și supusă presiunilor și toanelor unui dictator, cu suspans, cu răsturnări de situații, o aventură cu eroi și antieroi și, mai ales, cu surprize. Deși e un proiect pe care s-a intervenit de 3 ori, de fiecare dată, ceva a rămas nedus până la capăt. Cu ajutorul efectelor speciale reușim să îl construim în varianta lui ideală”, ne-a spus Claudia Nedelcu Duca, producător Casa de Producţie TVR.

Episodul 2: „Viitorul de ieri”, cu Romeo Belea, despre Sala Palatului

O clădire gândită pentru ședințele de partid, cu intrare din Palatul Regal, care a trăit o singură zi cu 4000 de locuri... Pe scurt, aşa a început povestea Sălii Palatului din Bucureşti. La cerința lui Ceaușescu, a fost transformată într-una de 5000 de locuri! Ceea ce a dat naştere unui șantier pentru care toate resursele țării și cei mai buni profesioniști din toate domeniile au fost angrenați... Mai exact, în ceea ce azi a devenit singura sală în care poți aduna, la un loc, câteva mii de oameni pentru un eveniment cultural.

Povești de pe șantier, refacerile repetate, soluțiile extreme care erau luate pentru a ține în echilibru dorințele de grandomanie ale unui dictator şi siguranța miilor de oameni care i-au trecut pragul, toate acestea le vom afla în cel de-al doilea episod „Viitorul de ieri”, cu Romeo Belea, difuzat de TVR 1 pe 22 ianuarie, tot de la ora 21.00. Şi tot atunci, despre schimbarea destinației acestui spațiu şi despre cât de impropriu este pentru evenimentele pe care le găzduiește în prezent: concerte din cadrul festivalului Enescu, proiecții de filme, concerte de muzică pop sau rock...

(w882) Academicia

„Am reușit să construim un arc peste timp cu ajutorul planurilor de transformare a acestei săli... Funcționalitatea ei a fost regândită astfel încât această clădire să fie redată publicului şi să poată fi folosită pe parcursul unei zile, de dimineața până seara, nu doar din când în când, pentru câteva ore şi în condiții de igienă, siguranță şi tehnice precare...”, subliniază arhitectul Romeo Belea.

Episodul 3: „Viitorul de ieri”, cu Romeo Belea, prin Bucureşti

Cel de-al treilea episod „Viitorul de ieri”, cu Romeo Belea, este dedicat Bucureștiului, oraș al oamenilor. Îl vom putea urmări la TVR 1 miercuri, 29 ianuarie, de la ora 21.00. Împreună cu arhitectul Romeo Belea trecem prin istoria acestui oraș și transformările lui arhitecturale din perioada interbelică, cea socialistă și cea modernă, în care arterele principale sunt sufocate de trafic. Vom vedea cum s-a schimbat gândirea arhitecturală începând din martie 1977, care sunt modificările posibile în urbanismul şi arhitectura Bucureștiului, pentru a face ca acest oraș să redevină sigur şi prietenos atât cu locuitorii lui, cât şi cu turiștii.

Miniseria documentară „Viitorul de ieri”, cu Romeo Belea, va putea fi urmărită şi la TVR  Cultural pe 1, 8 şi 15 februarie, de la ora 19.00.

Producător: Claudia Nedelcu Duca

Casa de Producţie TVR

Editori: Cosmin Găleată, Robert Voiculescu, Tiberiu Teodorescu

Efecte speciale: Gabriela Burcea

Colorizare: Mihnea Ciulei

foto: capturi documentar „Viitorul de ieri”, cu Romeo Belea

 
Gala Premiilor MUSICRIT, în direct la TVR Cultural

Gala Premiilor MUSICRIT, în direct la TVR Cultural

publicat: Marţi, 14 Ianuarie 2025

Marţi, 14 ianuarie, TVR Cultural transmite de la Ateneul Român, de la ora 19:00, Gala Premiilor MUSICRIT.

Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

Cele mai frumoase reportaje ale sezonului 23, în ediţia best of „Exclusiv în România”, la TVR 1

În acest ultim episod al sezonului „Exclusiv in Romania", Cristian Tabără şi echipa lui ne propun o selecţie a celor mai reuşite reportaje ale ...