loader
Foto

Galerie foto

Un nou sezon al emisiunii „Prezențe românești”, în curând la TVR Internațional

Remarcabile povești de viață ale românilor care au reușit să-și clădească o carieră în comunitățile în care trăiesc și să „prindă rădăcini” în țara lor de adopție vom descoperi la TVR Internațional, în grila de toamnă. „Prezențe românești”, proiectul lansat în anul 2022 și finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, debutează în luna octombrie.

 

În Bulgaria, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii, jurnaliștii Mihaela Iamandei, Liliana Văduva, Angela Avram Giurgiu și Irina Păcurariu au descoperit remarcabile povești de viață ale românilor care au reușit să-și clădească o carieră în comunitățile în care trăiesc și să „prindă rădăcini” în țara lor de adopție – fără a uita de unde au plecat, fără a renunța la tradiții sau la limba română, pe care continuă să o vorbească, lăsând-o moștenire copiilor lor.

 

(w500) Sigla Depa

 

Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

În Bulgaria, spre exemplu, unde există o importantă comunitate românească, autoritățile nu au listat, totuși, Româna între limbile materne studiate. Jurnalista TVR Mihaela Iamandei a discutat cu profesori care o predau în Sofia și Vidin, analizând modul în care copiii au posibilitatea de a asimila limba lor natală.

(w882)

(w882)

Firește, în acest context, un rol important îl are și biserica, slujbele oficiate în română contribuind la păstrarea tradițiilor și a spiritualității și, împreună cu gastronomia și cu alte obiceiuri, atenuează dorul de casă al conaționalilor noștri, de care ne desparte doar o graniță.

(w882)

Angela Vasilovici, Italia

Cea mai numeroasă comunitate de români din Europa trăiește, însă, în Italia. E firesc, așadar, ca și numărul celor care și-au clădit o carieră de excepție în această țară să fie semnificativ, după cum, la fel de firesc este ca aceștia să devină adevărați ambasadori ai României, așa cum a descoperit jurnalista Liliana Văduva, care a stat de vorbă cu câțiva dintre ei.

(w500)

Melania Cotoi, Italia

Și, fie că o amintim aici pe Violeta Popescu – istoric și cercetător, fondator al Centrului Cultural Italo-Român din Milano, pe Dana Brânzei - cercetător la Institutul de Oncologie Moleculară care conduce o echipă internațională formată din biotehnologi, fizicieni, medici și ingineri axată pe descoperirea unor tratamente inovatoare ale cancerului, pe Oana Andreea Mecleș – judecător la Tribunalul din Cuneo și prima magistrată de origine română din Italia, distinsă cu Premiul Arete 2023, pe prof. dr. Angela Vasilovici de la Università Cattolica del Sacro Cuore, Milano, sau pe Melania Cotoi – președinte al Asociației AlterNATIVA din Florența, vorbim despre personalități remarcabile în comunitățile în care s-au integrat.

(w882)

Oana Mecleş, Italia

(w882)

Violeta Popescu, Italia

(w882)

Alexandru Lazăr, Spania

(w882)

Octavia Rădulescu, Spania

Aproximativ 900.000 de români trăiesc și în Spania, acolo unde jurnalista Angela Avram Giurgiu a descoperit cariere spectaculoase clădite prin muncă şi seriozitate. Avocatul Alexandru George Lazăr, profesor de științe juridice și Consul Onorific al României în Spania, jurista Octavia Rădulescu sau fostul jucător de polo pe apă Andrei Iosep, care acum antrenează la clubul de natație Barcelona, sunt doar câteva exemple în acest sens.

(w882)

Andrei Iosep, Spania

Statele Unite ale Americii par extrem de departe de România. Le simțim mult mai aproape, însă, prin poveștile de succes pe care ni le aduce de acolo Irina Păcurariu. Aceasta ne propune descoperirea unor profesioniști care au atins excelența în mari centre de cercetare şi univesităţi din regiunea estică a Statelor Unite ale Americii.

(w882)

Fie în mediul academic, fie în companii care alocă bugete imense pentru inovare, sunt români cu cariere impresionante, care aduc o incontestabilă valoare domeniilor unde activează, lideri ai unor echipe de minți strălucitoare, vizionari cu contribuții esențiale la progresul umanității.

Fiecare poveste de viață este un univers, și în fiecare dintre aceste mici universuri se regăsește România – o Românie niciodată uitată și niciodată pe de-a-ntregul părăsită.

Vă invităm să cunoașteți aceste povești de viață, în luna octombrie, la TVR Internţional.

credit foto: TVR Internaţional

 

 
Ceremonia organizată de Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în 9 octombrie, în București

Miercuri, 9 octombrie, de la ora 10.00, la Memorialul Victimelor Holocaustului din București, este organizată ceremonia anuală de comemorare a ...

Blestemul de-a lungul secolelor, evoluţia farmaciei în Transilvania şi Banat, cinecluburile din vestul României. Din 10 octombrie, sezon nou „Istorii ascunse”, la TVR 1

Poveşti captivante ne aduce din nou Cristina Băican în noul sezon „Istorii ascunse”, la TVR 1.  Mergem pe firul istoriei și descoperim lucruri ...

Generațiile X, Y, Z: limbaj și viață în social media

Generațiile X, Y, Z: limbaj și viață în social media

publicat: Marţi, 08 Octombrie 2024

Etichetele purtate de fiecare generație născută după anii ‘60 ne diferențiază în mod evident, însă lumea în care comunicăm și muncim împreună ne ...