loader
Foto

Un nou episod Remix: Muzica românească în Brașov (II)

RECOMANDARI

A doua ediție a Remixului dedicat muzicii Brașovului pornește cu primii ani ’90 și ia pulsul mișcării underground de sub Tâmpa. Apar alte două volume care consemnează cu acribie evoluția pop--rockului din zonă: – „Rock’n Zărnești” a regretatului Gabi Gomboș, respectiv recentul „Assemblage. Brașov music boulevard” semnat Talaba Nimrod.

 

Muzica pop și dance sunt reprezentate de Marius Dragomir, Hi-Q, Bosquito, Horia Brenciu, Bandidos. Rockul are câteva borne importante în Pansament, Ura de după Ușă, Nations Slam, Soloman Band, Mekanik Șef, Fernet Blues Company, Hteththemeth, muzica electro un vârf național cu Aria Urbană (piesele lor sunt folosite în genericele și ilustrațiile audio, de asemenea muzica lui Vlad Isac). Jazzul fusion este pus în undă prin Petra Acker și trupa FusionCore.

Clubul Rockstadt și festivalurile sale (manager Dan Zaharia) respectiv Brașov Jazz & Blues Festival (prin interviul cu Marian Gîlea de la „Zile și Nopți” și rarisima revistă „Sunete”) sunt cele două highlights cu statură internațională ale urbei; succesul Academiei Soundbox este explicat de fondatorul Zoltan Rapolti.

Încă două instituții private de nivel național: studioul lui Gabriel Isac și producțiile de senzație ale lui Remux Miron (cel mai important cercetător în materie de rock – folk – jazz din România). Evoluția fenomenului muzical tânăr la Brașov se încheie cu două staruri germane – regretatul contrabasist și profesor Wolfgang Guttler respectiv rockstarul Peter Maffay (surprins în turneul de adio la Sibiu de Redacția emisiunilor în limba germană), ambii născuți sub Tâmpa. Oamenii muzicii brașovene sunt din ce în ce mai mulți. Inventarul acestora se oprește aici, dar spectacolul lor continuă.

Precizare: Proiectul a inclus distribuția unui ziar gratuit cu rezultatele extinse ale cercetării Remix, o emisiune „Puls Rock” la Rock FM, conferințe cu proiecții la Colegiul național „Dr. Ioan Meșotă” cu participarea chitaristului Victor Solomon.

Ediția ”Remix” se difuzează duminică, 27 octombrie, de la ora 23, la TVR Cultural.

Foto: generic Remix TVR Cultural

 
Sculptorița Reka Csapo Dup la ”Biografii necesare”

Reka Csapo Dup, lector universitar la Universitatea de Arte Bucureşti – catedra de Pictură, doctor în arte vizuale, membră a Uniunii Artiştilor ...

Un nou episod Remix: Muzica românească în Brașov (II)

A doua ediție a Remixului dedicat muzicii Brașovului pornește cu primii ani ’90 și ia pulsul mișcării underground de sub Tâmpa. Apar alte două ...

Simona Podaru – „Cel mai implicat părinte”

Simona Podaru – „Cel mai implicat părinte”

publicat: Joi, 24 Octombrie 2024

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 25 octombrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...