loader
Foto

Un episod #creativ cu adrenalină

Claudia Spătărescu, în spiritul #creativ, a realizat un interviu cu Dinu Dumitraşcu, medic chirurg, profesor și pilot de curse și unul cu Corina Murafa, expert in politici energetice și director ONG.

 

Atras de mic de artele vizuale, în special de pictură, Dinu Dumitraşcu, în buna tradiție a familiei sale, a urmat Facultatea de Medicină la Cluj. Faptul că a fost mereu un iubitor al artelor s-a reflectat cu siguranță în cariera pe care și-a ales-o, aceea de chirurg plastician.

(w882)

”Un bun chirurg plastician”, spune el, ”are nevoie să fie un bun desenator, un bun artist. Să aibă cunoștințe de artă, de istoria artei, pentru că noi modelăm corpul uman și produsul muncii noastre este frumusețea.”

(w882)

O parte din studii le-a făcut în Germania, la Dusseldorf şi Ausburg. Participă anual la congrese medicale în întreaga lume, unde prezintă deseori rezultatul cercetărilor sale. Predă la Universitatea de Medicina din Cluj, în limba română, dar şi în franceză.

Pe lângă toate acestea, Dinu Dumitrașcu găsește timp și pentru a explora o altă pasiune extraordinară, aceea de a pilota mașini de curse.

(w882)

„Am vrut neapărat să mergem şi în alte oraşe ale României, să cunoaştem oameni creativi, iar în sezonul 3 am pregătit mai multe episoade filmate la Cluj. Dinu este un personaj foarte interesant: are o pasiune imensă pentru medicină, pentru chirurgie, îi place să se perfecţioneze permanent, însă are şi alte pasiuni pe lângă acestea, cum ar fi cursele de raliu. Pilotează maşini de curse de viteză, ba chiar a câştigat premii la raliuri naţionale”, povesteşte Claudia Spătărescu, realizatoarea emisiunii.

(w882)

„Am filmat cu Dinu în parcul copilăriei sale, la clinică, apoi în blocul operator, chiar înainte de o operaţie, la facultatea unde predă, dar şi în Mănăstireni, lângă Cluj, pe un circuit de raliu. Este, cu siguranţă, un episod plin de adrenalină”, ne anunța Claudia Spătărescu înainte de difuzarea acestui episod, în anul 2018.

(w882)

***

De mică a fost pasionată de engleză și de literatură, în liceu fiind olimpică națională. A studiat Științe politice la București, New York și Berlin. A lucrat pentru Guvernul României, ca expert în domeniul energiei, este managerul din România al celei mai mari organizații mondiale care susține antreprenorii sociali”, așa o descria Claudia Spătărescu pe Corina Murafa, în introducerea acestei ediții #creativ.

(w882)

Pe lângă viața profesională și cea de familie, susține cursuri, iubește să călătorească la drum lung cu bicicleta și participă la diverse competiții de ciclism.

(w882)

”Când cauți o definiție a creativității ajungi vrând-nevrând și la o discuție din domeniul biologiei, care explică faptul că neuronii noștri sunt predeterminați să funcționeze într-un anumit fel, respectiv să facă mereu aceleași legături și  este foarte important ca tu să retrăiești traseul ăsta neuronal, ca să gândești un pic mai creativ. Și sunt exerciții care te pot face să îți reeduci puțin neuronii și să cauți soluții din cu totul alte sfere decât cele la care te-ai gândi într-o primă instanță, bazându-te exclusiv pe contextul tău”, afirma Corina Murafa în interviul acordat Claudiei Spătărescu.

(w882)

Sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 15:00, TVR Cultural vă prezintă  interviurile realizate sub genericul #creativ.

Montaj: Robert Kallos

Producător: Alina Amza

Realizator: Claudia Spătărescu

 

 
Simona Halep confirmă prezenţa la Transylvania Open, în 2025

După restricțiile pandemice din 2021, care au limitat prezența publicului la prima ediție a turneului Transylvania Open, fanii vor avea în 2025 ...

Cariere de succes: Mihaela Dinklage, profesor în Germania (I)

Profesor de matematică, germană și etică în Germania, editor de manuale școlare pentru învățarea limbii germane, traducător al unor romane de ...

Un episod #creativ cu adrenalină

Un episod #creativ cu adrenalină

publicat: Miercuri, 02 Octombrie 2024

Claudia Spătărescu, în spiritul #creativ, a realizat un interviu cu Dinu Dumitraşcu, medic chirurg, profesor și pilot de curse și unul cu Corina ...