loader
Foto

Trei decenii și jumătate de libertate: „România face bine”

Campania „România face bine!” debutează la TVR 1 miercuri, 16 octombrie, printr-o gală trasmisă în direct de la ora 21.00. Mihaela Crăciun şi Cristian Tabără sunt gazdele programului special.

 

În ultimii 35 de ani, România a parcurs un drum plin de transformări, iar televiziunea publică a fost martoră a acestora. TVR lansează Campania „România face bine!”, care își propune să analizeze acest parcurs, evidențiind rolul crucial al televiziunii şi punând în lumină progresul și provocările întâmpinate de-a lungul a trei decenii și jumătate de libertate. Campania va acoperi întreg teritoriul ţării, fiecare regiune fiind reprezentată, iar vocea comunităților locale - auzită.

Debutul campaniei are loc miercuri, 16 octombrie, într-un amplu program de televiziune, transmis în direct la TVR 1 de la ora 21.00, în care jurnaliştii Mihaela Crăciun şi Cristian Tabără provoacă la dialog invitaţi unul şi unul: istoricul Adrian Cioroianu, cantautoarea Maria Răducanu, Marius Stan, cercetător în SUA, unul dintre cei mai cunoscuți români din Statele Unite, Alison Mutler, jurnalistă britanică cu 30 de ani de experiență. Li se alătură, cu momente muzicale, Dan Helciug şi Spitalul de Urgenţă, precum şi trupa Bere Gratis.

Adrian Cioroianu ne va explica lucruri simple dintr-o istorie complicată, fără vanitate, dar cu luciditatea unui diplomat care a coborât în istorie. Marius Stan, cercetător şi expert în inteligenţă artificială, autor de cărţi de specialitate, articole ştiinţifice, dar şi de literatură şi poezie, actor, unul dintre cei mai cunoscuți români din Statele Unite ne va spune cum regăseşte România de fiecare dată când se întoarce în ţară. În primele zile ale Revoluţiei, Alison Mutler, proaspătă absolventă de Română la Londra, închide magazinul pe care îl administra afişând anunţul „Plecată la Revoluţie”. S-a mai întors în oraşul natal după 16 ani. Cum a fost şi este pentru ea România ne va spune jurnalista Alison Mutler. Despre România ei la 35 de ani de la căderea regimului comunist ne va povesti şi cantautoarea Maria Răducanu în gala ce dă startul campaniei „România face bine!”.

(w882) Mihaela Cr

foto Arhiva personală Mihaela Crăciun

„Împreună cu Cristi Tabără, până în ajunul comemorării Revoluției din decembrie '89, vă invităm să nu uităm, să nu uitați, să fim onești cu noi înșine și cu semenii noștri. Să fim lucizi și îngăduitori, să judecăm înțelept și cu sufletul curat. După 35 de ani, vom umbla în toată țara, să ne privim în oglindă unii pe alții.

Pe Adrian Cioroianu, unul dintre invitaţi, îl cunosc de-o viață, de când am venit la Bucureşti să studiez istoria ideilor şi mentalităţilor. Despre idei şi mentalităţi va fi vorba şi la România face bine!.

Voi rememora şi eu vizitele Regelui Mihai în județul Suceava din 1992 și 1997 la care am participat. Cum aş putea să uit primul Paşte de după exilul Regelui la Mănăstire Putna? Iar datorită Arhiepiscopului Pimen am fost în preajma Majestăţii Sale şi a Reginei Ana. Iar în 1997, tot la Putna, i-am luat un interviu şi am avut şansa să îl însoţesc în Bucovina. Tot atunci, în 1997, l-am intervievat şi pe Ion Raţiu şi, apoi, îi vizitam pe el şi pe Elisabeth la casa lor de lângă Statuia Aviatorilor. Iar cu Eisabeth Raţiu am realizat ultimul ei interviu, la Londra… Este istoria acestor 35 de ani la care am participat, în ţară sau la Munchen, unde am filmat vocile de la Radio Europa Liberă. Da, am făcut şi facem istorie la Televiziunea Română, atunci şi acum, în seara aceasta”, declară Mihaela Crăciun.

(w882) Cristian T

Cristian Tabără, filmări TVR

Iar Cristian Tabără completează: „Sper ca invitaţii şi participanţii la emisiune să reuşească să ne facă să înţelegem, cu maximă sinceritate, unde se află România la 35 de ani de la ultima Revoluţie din istoria ei. Dorinţa mea ar fi să depăşim momentele de cârcoteală. Se vede cu ochiul liber: România a progresat enorm – poate nu atât de mult pe cât am fi dorit, dar este un progres evident. Pentru mine, e o uimire continuă să constat că generaţia tânără priveşte Revoluţia drept ceva ce s-a întâmplat într-un trecut înceţoşat. Am fost, în ’89, la Timişoara, pe stradă. Pentru ei, fac parte din istorie. Deşi... sunt în viaţă.”

În perioada următoare, românii au ocazia să vorbească, în direct la TVR, despre ei şi ţara lor din aceşti ai istoriei recente. Din Iaşi la Craiova, de la Sibiu la Sighetu-Marmaţiei, de la Alba-Iulia la Braila sau de la Timişoara şi Arad la Galaţi, vom descoperi, săptămână de săptămână că, în ciuda dificultăţor inerente ale unei perioade de tranziţie, „România face bine!”.

Jurnalişti: Vanda Liche, Cristina Radulescu

Director de imagine: Bogdan Marincov

Regia artistică: Aurel Badea

Producători: Aimee D’Albon, Ruxandra Ţuchel

Un proiect de Dorotheea Ionescu

O producţie a Redacţiei Teatru-Film

 

 

 
Cariere de succes - Victor Filote: ce înveți este infinit mai valoros decât ce deții

Absolvent al Academiei de Studii Economice, Facultatea de Management din București, și al unui masterat în managementul afacerilor, Victor ...

Trei decenii și jumătate de libertate: „România face bine”

Campania „România face bine!” debutează la TVR 1 miercuri, 16 octombrie, printr-o gală trasmisă în direct de la ora 21.00. Mihaela Crăciun şi ...

Conferințele Operei: Despre foloasele și pierderile pe care ni le aduce progresul, cu filosoful Mircea Flonta

Academicianul Mircea Flonta, profesor emerit la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București, deschide, în 8 noiembrie, noua serie ...