„Este un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”! După 55 de ani de la rostirea frazei de către astronautul Neil Armstrong când a păşit pe lună, milioane de oameni cred că aselenizarea a fost o înscenare. La „Breaking Fake News”, pe TVR 1, Marian Voicu stă de vorbă cu Dumitru Prunariu. Sâmbătă, 18 ianuarie, de la 14.30.
În 21 iulie 1969, la ora 02.56 GMT, astronatul american Neil Armstrong cobora din modulul Eagle și pășea pe Lună. A rostit atunci celebra frază: „Este un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire” și a înfipt steagul american în solul lunar. După 55 de ani, milioane de oameni din întreaga lume cred că aselenizarea a fost o înscenare pusă la cale de guvernul american și de Hollywood.
La „Breaking Fake News”, jurnalistul Marian Voicu, realizatorul primei emisiuni din audiovizualul românesc dedicate dreptului de a fi informat corect, stă de vorbă cu nimeni altul decât Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român. „Teoria conspirației: Omul nu a ajuns pe Lună” e „Povestea săptămânii”, care deschide ediţia din 18 ianuarie a emisiunii „Breaking Fake News”. O urmărim de la ora 14.30, la TVR 1.
În rubrica „Revista presei fake”, Horia Grușcă ne aduce un subiect abordat în presa din toată lumea: Elon Musk, promotorul extremei drepte europene. Declaraţiile preşedintelui ales Donald Trump privind schimbarea hărţii politice a lumii au fost dublate de mesaje propagandistice lansate de Elon Musk în favoarea mișcărilor de extremă dreapta, din Germania până în România. Între timp, incendiile catastrofale din California au aprins imaginaţia creatorilor de falsuri şi teorii ale conspiraţiei.
Rusia și Japonia nu au încheiat nici până astăzi un tratat de pace după cel de-al Doilea Război Mondial. Motivul – insulele Kurile. Gabriela Avram dezvoltă subiectul „Insulele Kurile, ghimpele dintre Rusia și Japonia”, în rubrica „Istoria și istoriile sale”.
Zaiafet și Geminschi au aflat de pe TikTok că trebuie să plece în armată, și chiar pe front, în Ucraina. Cei doi, „Spărgătorii de fake news”, ne cheamă să urmărim materialul „La arme, cu frunze și TikTok”.
Trăim vremuri în care informaţiile se răspândesc mai rapid ca niciodată, iar goana după senzaţional determină propagarea unor ştiri mai mult decât absurde. Ce e adevărat şi ce e fals? Cum cernem informaţiile, astfel încât să nu ne lăsăm înşelaţi? Întrebări pe care ni le punem în fiecare zi primesc răspunsuri pertinente la „Breaking Fake News”, în fiecare sâmbătă, de la ora 14.30, la TVR 1.
credit foto: capturi emisie Breaking Fake News, TVR 1