RECOMANDARI
La fiecare două minute le amintește localnicilor că este tot acolo. Mulți au părăsit în ultimii ani această mică insulă italiană din cauza manifestărilor lui agresive, însă mai sunt câțiva deciși să rămână acolo în ciuda pericolului care îi pândește la orice pas: erupția capriciosului vulcan Stromboli.
Joi, 4 iulie 2024, canalele de știri anunțau că Vulcanul Stromboli, cunoscut pentru intensa sa activitate, a erupt; mai multe cutremure au fost asociate exploziilor. Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia (INGV) raporta că a continuat să rămână activ între 8 și 14 iulie. În aceeași perioadă și Etna, cel mai activ vulcan din Europa, erupea.
Rezidenţii din Stromboli, mica insulă vulcanică aflată la nord de Sicilia au fost îndemnaţi să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale de protecţie civilă. Este vorba despre câteva sute de persoane care locuiesc aici. Locul este vizitat și de numeroși turiști, în căutare de senzații tari, care vin să escaladeze vulcanul de peste 920 de metri înălțime.
În ultimii 5000 de ani, se pare că Stromboli a fost într-o continuă activitate și nu pare a avea de gând să se oprească.
În reportajul realizat de Luigi Maria Perotti, pentru seria 360°Geo, ”Stromboli - gura de foc din mare” (Stromboli - Terre de feu, Franţa-Germania, 2021) călătorim în insula din sudul Italiei cunoscută în toată lumea pentru vulcanul ei capricios, care la fiecare două minute scoate sunete ameninţătoare. Cei 300 de locuitori sunt hotărâţi să rămână aici, în pofida pericolului permanent. De veacuri, ei trăiesc din pescuit, fiind feriţi de societatea de consum. Gaetano, unul dintre locuitori, şi-ar dori să se retragă din activitate şi să lase afacerea familiei în mâinile unicului fiu, Andrea, revenit pe insulă după un deceniu petrecut pe continent.
Joi, 19 decembrie, de la ora 18:00, TVR Cultural ne este ghid într-o călătorie spre Stromboli.
Info: volcano.si.edu/
Foto: vulcan Stromboli/Pixabay_Mchachevska