loader
Foto

Spoken words, o practică poetică a Tatianei Ernuțeanu / VIDEO

RECOMANDARI

Tatiana Ernuțeanu, autoare a trei volume de poezii, apropiată a r egretatului poet Ioan Es. Pop, trăiește emoția muzicii vechi și promovează gustul pentru autentic, pentru unicitate, într-o lume grăbită, dominată de aici și acum, înecată în materialism și, adesea, de superficialism.

 

În interviul publicat în secțiunea Lifestyle a site-ului TVR în 27 septembrie 2024, Tatiana Ernuțeanu a amintit de un proiect al acestei toamne, realizat în colaborare cu artistul Obeah (Andrei Bucureci), recunoscut pentru semnătura personală muzicală, ce reunește influențele balcanice, reggae-dub-ul și muzica electronică cu  elemente de dub și post-punk. Interviul ce urmează aduce în fața dumneavoastră preocupările muzicale extinse ale poetei și publicistei Tatiana Ernuțeanu.

Ce înseamnă muzica pentru tine, Tatiana?

Muzica e o lume în sine. Am cuprins în această propoziție mai mult decât ți-aș fi putut spune în 10 rânduri diluate.

(w882) Tatiana Er

Credit foto: Tatiana Ernuțeanu

Care sunt genurile de muzică pe care le consumi, artiștii preferați?

Acult muzică foarte diversificată și nu sunt reticentă în a primi recomandări de la prieteni, sunt permeabilă în acest sens și se întâmplă apoi chiar să fac crush-uri, unele mai de durată, altele, mai puțin. Cu toate astea pare că genurile mele muzicale favorite sunt tot cele care știam că sunt. Îmi plac foarte tare: italo - disco, post-punk, indie, chamber pop, 70’s french music, synth-pop.

Categoria artiști e una amplă. Mă voi rezuma la cei mai cunoscuți publicului larg: Tindersticks, Madruagada, Nick Cave, David Bowie, Serge Gainsbourg, Mina, Grace Jones, Ornella Vanoni, Peppino Gagliardi, Romina & Albano and many others.

Cum te inspiră în creația poetică genurile muzicale menționate?

Muzica a fost, este și va fi o inspirație pentru un alt tip de creație. Nu doar pentru mine. Nu m-aș hazarda să explic știintific ce știu despre „ce-ți poate face muzica’’, însă m-aș arunca să spun că, dacă muzica nu are putere asupra ta, asta e un lucru rău. Știi ce zic! Asculți o piesă ce revendică întoarcerea într-un loc de unde poate n-ai plecat niciodată cu adevărat și imediat se mișcă în tine lucruri. În unii, de aici pornește, să spunem, creația, în alții nu, ci doar retrăirea a ceva și în unii nu se produce nimic. Enfin! Un subiect precum impactul muzicii asupra sistemului nervos sau emoțional / creativ nu s-ar putea dezbate în câteva rânduri. Ne-ar trebui și spațiu și timp și cititori pe măsura cu disponibilitate în a citi. Bref, muzica, în viața mea interioară, este un intrument care aproape mă folosește el pe mine.

(w882) Tatiana Er

Credit foto: Tatiana Ernuțeanu

Cum îmbini muzica cu evenimente culturale? Dar cu cele mondene, boeme?

Sunt pur si simplu ocazii în care ești invitat să pui muzică, fie la o lansare de produs, fie la o petrecere cu circuit închis, fie într-un club. E un oraș relativ mic, în care se știe cam ce muzică primește de la un anume „dj’. Eu și Andrei avem playlisturile noastre, ca orice individ, și unul comun, la care adăugăm sau scoatem anumite piese. Propunerea noastră este una preponderent nostalgică, cu trimiteri spre muzica anilor 70-80. Ne face placere să aducem în fața publicului piese care au facut istorie și care au fost uitate poate pe moment sau unele nici macar cunoscute. Este, să spunem, o formă de a nu lăsa prezentul văduvit de trecut.

(w882) Tatiana Er

Credit foto: Tatiana Ernuțeanu

Cu cine faci echipă în proiectul dj-seturilor și ce te-a determinat să te orientezi spre această lume?

În acest moment fac un cuplu colaborativ cu Obeah. În ceea ce mă privește, nu prea mă las orientată decât de simțirea mea. Nu sunt un om care percutează la îndemnuri, dacă ele nu vin să dubleze o dorința a mea. Întodeauna am declarat că una dintre menirile mele este aceea de a crea emoție și fac această afirmatie bazată nu pe egolatrie, ci pe spusele celorlalți. Am primit de-a lungul timpului nenumărate confirmări legate de această putere a mea de a naște în oameni stări și atmosferă. Legat de alegerea mea, am mai avut propuneri, însă cu Andrei, am simțit că mă întâlnesc și pe alte paliere.

Care este scopul tău în promovarea muzicii la asemenea evenimente culturale, mondene?

Te dezamăgesc, dar eu nu lucrez cu scopuri. Aș putea spune, însă că îmi place să intermediez, indiferent pe ce cale, a scrierii, a muzicii propuse, a graficii, o legătură cât se poate de profundă și intimă între privitor, ascultător și emoțiile, viața lui. Și asta ca un răspuns al faptului că în epoca actuală omul ține să se îndepărteze de sine, implicit de ceea ce simte, folosind chiar diferite tertipuri: meditație, ceaiuri, tot soiul de tehnici, fără a realiza ca fără această componentă a emoției, bună sau rea, existența se ariditează, apar detașarea și lipsa de zvâc, aplatizarea, ca să scurtez.

Ce stârnește muzica propusă de tine publicului căruia i te adresezi?

Nostalgie, în primul rând. Și apoi, ce mai e ține de intimitatea individului în raport cu povestea lui și muzica mea. Nu sunt intruzivă și îmi place să fiu doar un intermediar.

(w882) Tatiana Er

Credit foto: Tatiana Ernuțeanu

Ai două piese spoken words ale tale. Ce reprezintă ele din perspectivă creativă? Cui se adresează asemenea piese?

Să spunem că reprezintă o altă practică poetică, o altă manifestare „ artistică”, pe lângă colaje, broderii manuale poetice, cărți poștale. Așa cum am mai spus, că găsesc irezistibilă asocierea text - imagine, așa cred și despre poezie - muzică. Se susțin și se completează pentru o intensitate mai mare a efectului.

Piesele realizate până acum pot fi ascultate aici:

Tatiana Ernuteanu & OBEAH - Alter Ego & Alter Body

Tatiana Ernuteanu & OBEAH - ElongatedEyes Woman

Cum îți propui să continui proiectul pieselor spoken words?

Urmează să mai înregistrăm luna aceasta încă două piese, pe care le vom lansa în decembrie. Apoi, ne-am gândit să facem un EP. Probabil în primăvară. Mai multe nu zic, fiindcă mie îmi place să surprind.

(w882) Tatiana Er

Credit foto: Tatiana Ernuțeanu

Am observat o oarecare „manelizare” a multor petreceri ale unor tineri cu pretenții. Ce părere ai despre muzica comercială a zilelor noastre?

Posibil să supar, însă eu nu desfid niciun tip de muzică. Ascult și manele, dar nu în acel sens, ca muzică pe care o preferi în intimitatea ta, care face legătura dintre tine și patrimoniul tău personal de amintiri și nostalgii, însă la petreceri îmi place să ascult și manele. Ascult și muzica populară, la fel de bine, sau punk. Ce este de preferat este să știi cum să asculți și să discerni ce mesaje păstrezi din toată muzica pe care o asculți. Știi ce zic! Până la urmă, e și o doză de ipocrizie a oamenilor, care, deși ascultă la petreceri și manele, aleg să nu recunoască, ba chiar, public, le blamează. Un om cu deschidere, cu asa zisul "usage du monde" nu va fi niciodată reticent, contrariat, elitist sau cu preconcepții. Nu dacă spui că asculti doar operă esti neaparat și cult cum ai vrea să ni te arăți. Ba, chiar e pe dos. Vei părea un tip tributar unor idei, iar lipsa permeabilității merge mână în mână cu încăpățânarea care te face să nu deschizi uși, orizonturi, lumii. Ca atare rămâi într-un univers îngust și nu e de dorit. Eu susțin ideea asta de a experimenta, de a vedea ce e nou sau vechi, dar necunoscut de tine, de a citi diversificat, de a vedea expoziții de artă, de diferite tipuri, toate aceastea te formează și e posibil să descoperi și lucruri care cu adevărat să-ți placă sau să te marcheze, devenind chiar note personale.

(w882) Tatiana Er

Credit foto: Tatiana Ernuțeanu

Ce sfaturi ai pentru cultivarea gustului pentru muzica bună, de calitate, a muzicii care rezistă peste timp?

Și în muzică e ca în modă sau în orice alta zonă care nu presupune neapărat aspectul utilitar. E nevoie de background cultural, filme de referință, lectură and so on, pe scurt, cultivarea laturii estetice/ a gustului. Aș recomanda, căci sfaturi eu nu dau, să existe disponibilitatea de a începe, să spunem, prin a asculta ceea ce numim evergreen-uri, les classiques. Asta pentru un om care nu are deja o identitate muzicală conturată. Rezonăm diferit la genuri muzicale, fiecare dintre noi este mișcat de un anumit sound care e capabil să producă un ecou emoțional. Ar fi simplist să vorbim de muzică precum am vorbi despre o budincă, până și budinca are nevoie de un anume grad de rafinare a gustului, dar nu fără a face trimitere la valori ce țin de memoria noastră afectivă.

Uite, stai de vorbă cu un om care nu este judgemental, ca atare sunt pro - libertate individuală de a fi și de a-ți plăcea ce-ți place ție, natural, fără sa te intereseze ce spune celălalt de lăngă tine, în același timp fac lobby pentru a avea și larghețea de a te rafina, cultiva, informa, dar exclusiv pentru tine. Măcar pentru a afla lucruri despre cine ești, dacă altă rațiune nu găsești.

***

Alese mulțumiri poetei Tatiana Ernuțeanu pentru introducerea în dimensiuni ale lumii ei muzicale! Curând vom afla despre o altă pasiune a poetei Tatianei Ernuțeanu: MODA! Urmăriți secțiunea "Lifestyle" a site-ului TVR pentru a nu pierde povești cu și despre OAMENI și VIAȚĂ!

***

Interviu realizat de Maria Grăjdan

 
Istorii ascunse: Castrul de la Apulum

Istorii ascunse: Castrul de la Apulum

publicat: Joi, 24 Octombrie 2024

Pentru Dacia Romană, castrul de la Apulum a fost cel mai important centru al provinciei. Este locul unde a staționat Legiunea XIII Gemina, iar ...

Spoken words, o practică poetică a Tatianei Ernuțeanu / VIDEO

Tatiana Ernuțeanu, autoare a trei volume de poezii, apropiată a r egretatului poet Ioan Es. Pop, trăiește emoția muzicii vechi și promovează ...

Sub semnul generozităţii. Concertul Regal Caritabil, în direct la TVR Cultural

Vineri, 25 octombrie, de la ora 19.00, TVR Cultural va difuza Concertul Regal Caritabil organizat de Fundația Regală Margareta a României. De la ...