loader
Foto

Sistemele de irigații, vitale pentru fermieri

RECOMANDARI

Echipa emisiunii ”Ferma” ne conduce în această ediție undeva între Arad și Timișoara, în Câmpia Vingăi, pentru a afla despre provocările crescătorilor de ovine și importanța folosirii irigațiilor pentru menținerea culturilor de cereale.

 

Creșterea oilor este și a fost una dintre cele mai vechi ocupații, fiind principala sursă de hrană și de venit pentru multe familii. Oile exportate din România aduc un capital semnificativ și reprezintă unul dintre cele mai importante sectoare ale agriculturii naționale.

Un crescător de ovine din satul Mănăștur, din Arad, are în jur de 800 de capete, iar laptele, carnea și lâna îl ajută să trăiască. Acum este îngrijorat de apariția, din luna iulie, a Pestei Micilor Rumegătoare din zona județului Tulcea și mai recent și în Timiș.

Această boală virală gravă, care nu afectează omul, dar atacă ovinele și caprinele, cu o mortalitate de până la 70%, s-a extins în exploatații comerciale, mai puțin la stâne. Fermierii sunt îngrijorați că apar și se extind zonele de supraveghere și restricții, interzicerea mutării și expedierii animalelor, a materialului seminal, a pieilor și a blănurilor. ANSVSA a interzis transportul ovinelor, a pășunatului la distanțe de ferme, a comercializării animalelor.

(w882)

Fermierii sprijină măsurile de biosecuritate și sunt de acord cu anunțarea imediată a serviciilor veterinare în legătură simptomele observate la animalele lor.

O soluție ar fi vaccinarea efectivelor de animale, fapt care ar asigura o protecție ridicată, cu o imunitate de cca 98% și se poate realiza rapid de către medicii veterinari, cu costuri mult mai mici decât cele cu eutanasierea, eliminându-se astfel pierderile.

Participă: Dan Tămășan, crescător de ovine sat Mănăștur, com. Vinga, jud. Arad

***

Tânărul fermier Cosmin, tot din satul Mănăștur, a înregistrat la cereale cantități medii, la grâu și orz, de peste 9 tone la hectar, la rapiță de peste 4 tone/ha, la porumbul neirigat 5-6t/ha, iar la cel irigat peste 15 t/ha. A fost un an foarte bun, el obținând cea mai bună producție de când lucrează în fermă.

Din cele 1500 ha pe care le care le administrează a irigat 270 ha, folosind 3 sisteme de irigat - cu pivot, cu tambur și prin bandă cu picurare îngropată. Pentru el, irigațiile sunt singura șansă, mai ales la porumb. Diferența dintre irigat și neirigat a fost de 7 t de porumb, adică cu 15 l de apă/mp a câștigat 1t de producție/ha. Cosmin a început să facă irigații încă din anul 2020 cu un tambur și o motopompă, irigând 34 ha dintr-un canal decolmatat de el cu fonduri proprii. A aplicat și gunoi de grajd ca îngrășământ și a irigat obținând și în anii trecuți diferențe între terenurile irigate și cele neirigate.

(w882)

Anul trecut, a investit într-o acumulare de apă, o baltă cu un volum de 500 de mii de mc, care l-a costat 3 euro /mc de pământ excavat, transportat, nivelat și amenajat, deci o investiție de aproape 2 milioane de euro. Această amenajare (lac de acumulare) se va amortiza în cca 15 ani. Irigă acum cu pivot 110 ha, cu tambur 100 ha și prin picurare îngropată 58 ha. Pivotul este cel mai eficient sistem, picurarea cea mai scumpă, dar si cea mai bună, devenind vulnerabilă datorită atacului rozătoarelor. Realizarea unei conducte magistrale de apă se lasă așteptată; Cosmin s-ar putea conecta, alături de alte ferme din zonă la o astfel de lucrare hidrotehnică. S-ar putea amenaja lagune cu o capacitate de 100.000 mc pentru stocare, din care să se irige cu o stație de pompare plutitoare. El își dorește în viitor să irige 544 ha, pentru care a și depus un proiect.

Participă: Ing. Cosmin Micu - fermier sat Mănăștur, com. Vinga, jud. Arad

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

Duminică, 6 octombrie, de la ora 9:00, echipa emisiunii Ferma vă așteaptă pe TVR 2 cu subiecte de interes din sfera agriculturii.

Foto: Pixabay

 

 
Octavian Fülöp, supraviețuitor al Holocaustului: Să luptăm pentru libertate. Fără libertate, nu există democrație

„Am stat opt luni, 240 de zile, la umbra crematoriilor și a camerelor de gazare. Am trecut prin toate ororile posibile. Eu nu pot explica ce a ...

”Aventura urbană” în orașul-evantai de la malul Dunării

Redescoperim Brăila, orașul-port unde s-au născut Panait Istrati, Nae Ionescu, Mihail Sebastian. Călătoria este un prilej perfect pentru o ...

Simţim în inimi „Cântecul numelor uitate”. Un film emoţionat despre prietenie peste timp, la TVR 1

Pe 27 ianuarie, Ziua Mondială a Comemorării Holocaustului, TVR 1 difuzează în premieră o poveste emoţionantă despre prietenie, care traversează ...