RECOMANDARI
Ce se întâmplă dacă faci plângere la Poliție? Care este termenul de introducere a plângerii prealabile? De ce probe ai nevoie, care sunt pașii de rezolvare și ce se întâmplă daca îți retragi plângerea? Sunt câteva dintre întrebările la care vom răspunde în ediţia de joi, 5 decembrie, a emisiunii ,,Oamenii și legea”.
De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU este Mircea RĂILEANU, procuror.
Plângerea penală se depune la Secția de Poliție sau la Parchetul de pe lângă Judecătorie, Tribunal sau Curte de Apel, de la caz la caz, în funcție de infracțiuni, conform regulilor din Codul de Procedură Penală, de la locul săvârșirii infracțiunii, de la locul în care a fost prins suspectul, de la locuința suspectului sau de la locuința victimei. Dacă plângerea este adresată unui organ judiciar greșit, ea se va trimite organului competent de către Poliția sau Parchetul care a înregistrat-o.
Dacă infracțiunea cu privire la care s-a depus plângerea penală se urmărește, conform legii, din oficiu, organele de cercetare vor proceda la punerea în mișcare a acțiunii penale, dacă din probele administrate rezultă presupunerea rezonabilă că o persoană a săvârșit o infracțiune și nu există cazuri care împiedică punerea în mișcare sau exercitarea acesteia. Dacă, însă, plângerea penală are ca obiect o infracțiune pentru care se prevede expres că punerea în mișcare a acțiunii penale se face la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, lucrurile stau diferit. Astfel, în acest caz, persoana vătămată care a depus plângerea la Poliție va trebui să depună și o plângere prealabilă pentru ca organele de cercetare penală să poată pune în mișcare acțiunea penală.
Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Moderator av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională Raluca AMZĂR, Liliana VĂDUVA
Producător Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR