loader
Foto

Prim-vicepreședintele Uniunii Ucrainenilor din România, invitatul săptămânii la „Convieţuiri”

RECOMANDARI

Soluții pentru o pace durabilă, la 3 ani de la începutul războiului din Ucraina, este tema dialogului pe care prezentatoarea TVR, Adriana Irimescu, îl va avea cu prim-vicepreședintele Uniunii Ucrainenilor din România, Bogdan Moisei. Emisiunea „Convieţuiri” este în direct miercuri, 26 februarie, de la ora 15.00, la TVR 1.

 

La împlinirea a trei ani de la primele bombardamente ale armatei ruseşti în Ucraina, Uniunea Ucrainenilor din România organizează masa rotundă cu tema „Trei ani de război în Ucraina: în căutarea unor soluţii de pace durabilă”. Evenimentul desfăşurat marţi, 25 februarie, a pus pe masa discuţiilor cele mai recente evoluţii din regiune, cooperarea trilaterală şi sprijinul României pentru Ucraina şi Republica Moldova, perspectivele de integrare europeană ale Ucrainei şi Republicii Moldova, agresiunea rusă ca ameninţare la adresa stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune, precum şi pe posibile soluţii pentru o pace durabilă în Ucraina. Despre acest eveniment discută Adriana Irimescu la „Convieţuiri” miercuri, de la ora 15.00, cu prim-vicepreședintele Uniunii Ucrainenilor din România, Bogdan Moisei. Emisiunea poate fi urmărită în direct, pe 26 februarie, la TVR 1.

La masa rotundă la care au participat oficiali, diplomaţi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale din România, Ucraina şi Repubrica Moldova, personalităţi ale mediului academic şi politic, experţi, reprezentanţi ai comunităţii ucrainene din ţara noastră, au fost abordate, de asemenea, subiecte precum: dinamica relaţiilor româno-ucrainene, minorităţile naţionale – punte de legătură între România şi Ucraina, respectiv România şi Republica Moldova, combaterea dezinformării, propagandei şi ameninţărilor de tip hibrid, impactul noilor iniţiative de politică externă ale Statelor Unite etc.

„Cele aproape 1100 de zile de război au avut consecințe dramatice – economice, umanitare, ecologice, politice și geopolitice, nu numai asupra Ucrainei și a regiunii noastre, ci și asupra Europei și lumii întregi. De trei ani suntem martorii celui mai sângeros conflict din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial, în care Ucraina a pierdut peste 46.000 de militari, iar Rusia – cel puțin triplu, sute de mii de persoane au fost rănite, iar milioane de civili și-au pierdut locuințele sau au fost strămutați”, a declarat Nicolae-Miroslav Petreţchi, reprezentantul comunităţii ucrainene în Parlamentul României, pe pagina sa de socializare. Oficialul a asigurat, totodată, că „Ucraina continuă să lupte pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială, pentru valorile și principiile democratice, pe care le împărtășim cu toții, și rămâne scutul Europei în fața imperialismul rusesc, de tip stalinist, în plină expansiune, fizică și hibridă. Cetățenii ucraineni luptă cu înverșunare pentru viitorul copiilor lor, pentru visul de trăi într-un stat liber, democratic, prosper și parte a marii familii europene și euro-atlantice.”

Deputatul Nicolae-Miroslav Petreţchi, Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), salută poziţia ţării noastre de a rămâne alături de Ucraina: „Este important ca țările democratice să rămână unite în sprijinul Ucrainei, oferind ajutor militar, economic și diplomatic. Solidaritatea noastră poate face diferența, iar o Ucraină puternică și stabilă va contribui la restabilirea păcii și asigurarea securității în Europa!”, subliniază el.

***

Unul din zece români e de altă etnie decât cea majoritară și are o altă limbă maternă decât româna. „Conviețuiri” este o agoră modernă, în care fiecare comunitate deschide porţi ale dialogului, îşi expune arta şi filosofia de viaţă – se comunică pe sine. Emisiunea realizată de echipa Alte Minorităţi a Televiziunii Române şi difuzată la TVR 1 miercurea, în direct, de la ora 15.00, aduce în prim-plan cele mai importante manifestări din viața minorităților naționale. Din 15 ianuarie, gazda emisiunii este îndrăgita actriţă Adriana Irimescu.

 
Prim-vicepreședintele Uniunii Ucrainenilor din România, invitatul săptămânii la „Convieţuiri”

Soluții pentru o pace durabilă, la 3 ani de la începutul războiului din Ucraina, este tema dialogului pe care prezentatoarea TVR, Adriana ...

România nu-și mai poate reabilita criminalii de război, a decis CEDO în 2024. Cum a rămas hotărârea doar pe hârtie

În primăvara anului trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) stabilea că România nu mai poate reabilita memoria criminalilor de ...

4 premii Oscar şi 4 premii Globul de Aur pentru filmul „Reţeaua”. Marţi, la „Telecinemateca”, pe TVR 1

Considerat pe scară largă drept unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată, „Rețeaua”, „o satiră clasică a anilor 1970, excepţional ...