loader

Puştiul simbol al Revoluţiei române, După 25 de ani

RECOMANDARI

„ Căsătoriţi la Revoluţie ” şi „ Gavroche de România ” sunt cele două producţii ce pot fi urmărite pe 20 decembrie, de la ora 21.00, la TVR 1, sub titlul generic După 25 de ani.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Proiectul-document După 25 de ani continuă la TVR 1 cu două noi documentare semnate de Maria Cristina Ţilică. Cele două producţii pot fi urmărite sâmbătă, 20 decembrie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Căsătoriţi la Revoluţie este primul documentar difuzat sâmbătă, 20 decembrie, sub umbrela După 25 de ani. Filmul ce începe la TVR 1 şi online, pe TVR+, de la ora 21.00, este povestea unui cuplu care îşi aniversează nunta de argint în acest sfârşit de decembrie.

Pentru mulţi dintre cei care au împlinit de curând 25 de ani, evenimentele din ‘89 sunt doar o pagină de istorie peste care s-a aşternut inevitabil praful amintirilor. Există însă oameni pentru care Revoluţia se va scrie întotdeauna cu „R”mare şi va rămâne momentul de la care a început totul.

În urmă cu 25 de ani, Felicia şi Constantin Stan s-au căsătorit sub gloanţe, după ce, timp de 7 zile, au apărat Muzeul de Artă. După o săptămână de foame, de frig, de frică şi nesomn, au hotărât să se căsătorească acolo, la muzeu, iar naşi le-au fost un soldat şi o restauratoare. O nuntă despre care a vorbit presa din toată lumea.

După 25 de ani, mirii celei mai mediatizate nunţi din timpul Revoluţiei din 1989 sunt din nou în faţa camerelor de luat vederi. Pe 20 decembrie, telespectatorii TVR 1 află cum a decurs viaţa lor de atunci şi ce fac ei în prezent. Şi tot în documentarul „Căsătoriţi la Revoluţie”, realizat de Maria Cristina Ţilică, protagoniştii au parte de o mare surpriză: după 25 de ani, în timpul filmărilor pentru TVR, cei doi îşi revăd naşul de cununie şi pe ofiţerul starii civile care le-a oficiat căsătoria! Reacţia lor – sâmbătă seară, de la ora 21.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

***

În continuare, tot sâmbătă, telespectatorii TVR 1 urmăresc „Gavroche de România”, un film despre băiatul a cărui imagine – urcat pe tanc şi ţinând steagul găurit al României în mâini – a făcut înconjurul lumii.

În anul 1989, dictaturile comuniste din Europa de Est bazate pe teroare, duplicitate şi propagandă încep să se năruie una după alta. Efectul de domino care a măturat atunci regimurile estice în mai puţin de 11 luni avea în spate reforme propuse de Mihail Gorbaciov.

România comunistă nu era deloc dornică să asculte de noile învăţături de la Moscova, deşi trecea prin una dintre cele mai grele perioade din istorie. Criza economică era dublată de teroarea represivă. Românii se luptau atunci cu foamea şi frigul. Pâinea era raţionalizată. Laptele, uleiul şi carnea – la fel.

În 1989, Florin Vieru avea doar 14 ani. Nu ştia ce-i aceea revoluţie, democraţie sau politică. Ştia însă ce e comunismul: trezitul la patru dimineaţa, pentru a prinde rând la coadă la pâine sau la carne, o dată pe lună şi frica demolărilor. Fotografia lui Florin Vieru, atunci un puşti de 14 ani, cu steagul României găurit, înfăşurat în jurul corpului, a făcut înconjurul lumii. Ziariştii francezi au publicat  memorabila fotografie pe coperta revistei „Paris Match” şi i-au spus „Gavroche”, după numele eroului lui Victor Hugo.

În scurtă vreme, Florin Vieru sau „Gavroche de România” a fost considerat simbolul Revoluţiei române din 1989, iar poza cu el îmbrăcat în tricolor a ajuns în toate colţurile lumii. Ce s-a întâmplat cu el în cei douăzeci şi cinci de ani trecuţi de la Revoluţie aflăm din documentarul realizat de Maria Cristina Ţilică şi difuzat sâmbătă seară la TVR 1 şi online, pe TVR+.

***

După 25 de ani este un proiect-document, realizat de Televiziunea Română în amintirea evenimentelor din decembrie ’89, dar şi a întregii perioade în care românii au fost reduşi la tăcere de dictatura comunistă. Din 22 noiembrie, în fiecare sâmbătă şi duminică, telespectatorii TVR 1 pot rememora, prin intermediul unei serii de documentare, perioada comunistă, momentul răbufnirii românilor din 1989 şi urmăresc, alături de jurnalişti şi personalităţi publice, evoluţia României de la momentul ieşirii de sub dictatura comunistă şi până în prezent. Documentarele sunt difuzate sâmbăta de la ora 22.00, respectiv duminica, de la 14.30, putând fi vizionate şi online, pe TVR+.

 
„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Despre Iuliana, cu drag...

Despre Iuliana, cu drag...

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Gânduri frumoase şi vorbe alese merg către vedeta TVR la aniversarea celor 25 de ani de carieră în televiziune. Ultima parte a „Galei Iuliana ...

Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...