loader
Foto

”Punem în lumină comunitatea oamenilor de bine din România”

RECOMANDARI

Timp de 20 de săptămâni, Mădălina Dobrovolschi și Bogdan Muzgoci au fost gazdele celei mai îndrăgite campanii sociale derulate de TVR1: OMUL ANULUI 2024. Am descoperit împreună 40 de eroi extraordinari, alături de 40 de invitați de seamă, reprezentanți ai societății civile, lideri de opinie, artiști, sportivi, muzicieni, oameni de bine care creează rețeaua binelui din România.

 

Săptămână de săptămână am urmărit cu emoție reportaje despre oameni-poveste și întâmplări impresionante, oameni care inspiră și care devin adevărate modele pentru comunitățile lor.

„Campania OMUL ANULUI este oportunitatea noastră de a descoperi adevărați eroi! Am trăit intens fiecare dintre cele 40 de povești pe care le-am adus în fața telespectatorilor, pentru că fiecare poveste a însemnat descoperirea unui univers! Oamenii aceștia, eroii noștri, au capacitatea de a construi un univers al binelui în jurul lor! Și ne dau speranța că există încă interes pentru binele celuilalt, pentru educație, pentru valori autentice. “OMUL ANULUI” e mai mult decât o emisiune, este o platformă prin care ne dorim să creștem și să punem în lumină comunitatea oamenilor de bine din România”, povestește cu emoție Mădălina Dobrovolschi.

„Este o onoare imensă să fiu parte dintr-o emisiune care pune în valoare poveștile de viață ale unor oameni cu adevărat remarcabili, care prin curaj, determinare și iubire față de semeni transformă lumea în care trăim. Fiecare dintre cei 12 finaliști din această ediție este un exemplu de dăruire și speranță. Ei nu doar că schimbă destine, ci ne învață pe toți ce înseamnă să fim umani, să avem compasiune și să acționăm pentru binele celor din jur. Este o adevărată lecție de viață să vezi cum acești oameni fac sacrificii pentru a salva vieți, a proteja cultura sau a sprijini persoanele vulnerabile. Această emisiune nu este doar despre premiile acordate, ci despre recunoașterea și celebrarea celor care fac o diferență reală, zi de zi, în comunitățile lor. Suntem cu toții martorii unui gest simplu, dar atât de puternic: de a fi alături de cei care au nevoie și de a face lumea un loc mai bun”, a adăugat Bogdan Muzgoci.

De-a lungul campaniei, telespectatorii au votat eroii preferați, accesând pagina omulanului.tvr.ro, iar vineri, 6 decembrie primilor 7 cei mai votați eroi li s-au adăugat încă 5 eroi desemnați de juriu, astfel fiind aleși cei 12 finaliști. Dintre aceștia se va alege ”Omul Anului 2024”, prin decizia egală a telespectatorilor și a juriului. Puteți vota eroul preferat accesând pagina dedicată campaniei: omulanului.tvr.ro până în data de 16 decembrie, la miezul nopții.

Lista celor 12 finaliști ai GALEI OMUL ANULUI 2024 în ordinea cronologică / a intrării în emisie:

1. ANAMARIA POPA – „Cetatea voluntarilor de bine”, realizator: Ramona Boroșovici (Timișoara)

Anamaria Popa poartă stindardul în „Cetatea Voluntarilor de Bine”, iar împreună cu echipa pe care a reușit să o strângă, lucrează în paralel pe mai multe șantiere: a renovat spitale, grădinițe, a construit creșe, iar planurile ei cresc de la o zi la alta, clădind astfel o lume mai bună.

2. CRISTINA LAPIS – „Sanctuarul urșilor salvați de om”, realizatori: Simona Boanta și Vlad Todoran (Târgu Mureș)

Cristina Lapis şi soţul ei au construit, în apropiere de Zărnești, „Sanctuarul urșilor salvați de om”, cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume ( „Libearty”) şi cel mai mare proiect de bunăstare a animalelor din Europa, reușind astfel să salveze mulți dintre urșii ținuți în captivitate de către oameni.

3. TIBERIU ANTIPA – „Orfan pentru orfani”, realizator: Irina Irsai Gaafar (București)

Tiberiu Antipa este un „Orfan pentru orfani”, iar prin asociația pe care a înființat-o în 2016, desfășoară o mulțime de acțiuni pentru a ajuta în special copiii din centre de plasament și medii defavorizate din România, organizând tabere, spectacole, ateliere, donații de alimente, haine etc.

4. AURELIAN ȘTEFAN – „Jurământ pentru viața necuvântătoarelor”, realizator: Irina Irsai (București)

Aurelian Ștefan a depus un „Jurământ pentru viața necuvântătoarelor”, prin crearea ”Homeless Animal Hospital”, un spital ce oferă servicii gratuite pentru toate viețuitoarele aflate în suferință.

5. SARAH NICOLE SMITH – „Mamă de peste 9 mari și 9 țari”, realizator: Cristina Maria Țilică

Sarah Nicole Smith, „Mama de peste 9 mări și 9 țări”, are 9 copii, 7 infiați și 2 în plasament, pe care i-a salvat din spitale, fiecare dintre ei având probleme grave de sănătate.

6. IOANA VÂRTOSU –„ Terapie cu apă... și suflet”, realizator: Ramona Boroșovici (Timișoara)

IOANA VÂRTOSU este medic de profesie, dar s-a dedicat proiectelor de voluntariat. Viața Ioanei Vârtosu s-a schimbat atunci când s-a gândit să creeze un loc pe care ea nu l-a găsit atunci când era însărcinată și tânără mamă. A lăsat deoparte o carieră promițătoare și a intrat în tabăra visătorilor care fac imposibilul posibil, lansând o mulțime de proiecte și aducând hidroterapia ca metodă de alinare și recuperare pentru copilașii cu probleme.

7. BOGDAN TĂNASĂ - „Omul care construiește destine”, realizator: Steliana Orășanu (Iași)

BOGDAN TĂNASĂ este eroul care vrea să lase o lume mai bună în urma sa. El este „Omul care construiește destine”. A dăruit casa părinților unor tineri ieșiți din orfelinate, iar în urmă cu 10 ani a lansat proiectul „Casa Share”, prin care reușit să construiască 35 de case pentru familii nevoiașe. Cele două condiții pe care le cere familiilor atunci când le preia un caz sunt: să-și schimbe viața, împreună cu echipa „Casa Share”, prin muncă, iar copiii lor trebuie să meargă neapărat la școală!

8. DELIA BOTEA – „Prietena celui mai bun prieten al omului”, realizator: Daniel Georgescu (București)

DELIA BOTEA a renunțat la o carieră de succes într-o corporație multinațională pentru a se dedica zi și noapte proiectului său de suflet, devenind astfel „prietena celui mai bun prieten al omului”. Ea a construit de la zero un adăpost dedicat în special câinilor bătrâni și bolnavi. Delia Botea reușește să strângă în jurul proiectului său oameni veniți și de peste mări și țări, toți uniți de dragostea și compasiunea pentru animale.

9. SIMONA PODARU – „Cel mai implicat părinte”, realizator: Ioana Achim Surugiu (Timișoara)

SIMONA PODARU este psihopedagog, expert în parenting, formator pentru copii și fondatoarea Asociației „Părinte implicat”.. Simona și-a folosit experiența și abilitățile dobândite într-o carieră în lumea corporatistă pentru a dezvolta proiecte prin care copiii și adulții să comunice și să relaționeze mai bine, să fie mai atenți la cei din jur și să devină mai buni.

10. ROMEO BOLOHAN - „Dascălul care predă speranța”, realizator: Steliana Orășanu (Iași)

ROMEO BOLOHAN a fost primul student provenit din casele de copii din județul Suceava și s-a dedicat unei cariere în educație. Profesorul a lansat și coordonat o mulțime de proiecte care au transformat vieţile multor tineri, mulți dintre ei provenind din casele de copii. A reușit să facă performanță cu elevii săi demonstrând că tinerii din mediul rural pot concura de la egal la egal cu cei de la orașe.

11. IULIAN ANGHELUȚĂ - „Omul care schimbă viteza luminii”, realizator: Codruța Angelescu (București)

IULIAN ANGHELUȚĂ este un adevărat magician. El a schimbat viteza luminii! Adică a făcut-o să ajungă mai repede în cele mai îndepărtate cătune din România de poveste. Un proiect amplu, prin care Iulian Angheluță, „Omul care schimbă viteza luminii”, a dus lumina în case uitate de lume și a schimbat viețile a mii și mii de copii și bătrâni.

12. FILOMELA SALAHORU - „Profesor în lumea tăcerii”, realizator: Oana Danciu (Craiova)

Filomela Salahoru - „Profesorul în lumea tăcerii” predă de aproape 30 de ani elevilor cu dizabilități: de auz, mentale, autism. O profesoară atipică, un om care a reușit să rupă bariere și mentalități. Le-a dat elevilor săi speranță și încredere că pot răzbate în viață și nu sunt putini cei care au reușit să-și descopere calități pe care nu știau că le au într-o lume a tăcerii. Și-a dus elevii pe culmile succesului, i-a făcut cunoscuți în țară și străinătate.


„Au fost două sezoane extraordinare, cu emoții puternice și cu bucuria descoperirii acestor oameni-lumină care ne-au fost inspirație pe parcursul acestui an. Suntem onorați și recunoscători că am reușit împreună să ducem poveștile acestor eroi în fața publicului și iată cum, după mai bine de opt luni de la demararea campaniei, cei mai frumoși dintre românii de poveste sunt acum în inimile publicului din lumea întreagă, nu doar din România. Ne-am bucurat sufletele, descoperind toți acești oameni care construiesc rețeaua binelui, eroi și invitați deopotrivă! Oameni remarcabili, adevărate modele pe care ne dorim să le avem în minte și în inimă pentru totdeauna! Îi aplaudăm pe toți și ne întoarcem către ei cu fiecare gând pentru OMUL ANULUI 2024, pentru că a fost un proiect extraordinar, creat din suflet, pentru suflet ”, a declarat Oana Radu Turcu, producătorul emisiunilor săptămânale dedicate campaniei.

 

Nicolae Cozma, coordonatorul campaniei OMUL ANULUI 2024:

„Campania Omul Anului a fost demarată la TVR în anul 2023. A fost o primă ediție de succes în care au fost prezentați telespectatorilor 13 eroi „dintre noi”. Aceștia au ieșit în evidență prin fapte și gesturi deosebite în sprijinul semenilor lor și pentru societate. Ei au fost prezenți în cadrul unei Gale grandioase, difuzată de TVR în ultima zi din an, un adevărat spectacol de divertisment şi poveşti emoţionante. Anul acesta, în cadrul Campaniei Omul Anului, TVR v-a prezentat, pe parcursul a 20 de emisiuni săptămâmale, alte 40 de povești ale unor ”oameni buni” cu suflet frumos. Cele 40 de portrete pe care le-ați putut urmări de-a lungul întregului an la TVR au fost aduse în fața dvs. de o echipa de realizatori extrem de dedicați acestui proiect: Mădălina Văsceanu (TVR Cluj), Steliana Orăşanu (TVR Iași), Raluca Aftene (TVR Iași), Ramona Boroșovici (TVR Timișoara), Ioana Achim Surugiu (TVR Timișoara), Simona Boanta (TVR Tg. Mureș), Vlad Todoran (TVR Tg. Mureș), Oana Danciu (TVR Craiova), Irina Irșai (TVR București), Melania Trifu (TVR București), Codruța Angelescu (TVR București), Cristina Țilică (TVR București), Daniel Georgescu (TVR București), Alina Salanti (TVR București), Cătălin Apostol (TVR București).

După fiecare ediție telespectatorii și-au putut vota favoritul timp de 1 saptămână. Conform regulamentului din 40 în finală au rămas 12. Pe aceștia pe care îi veți revedea în ediția din 13 decembrie a emisiunii Omul Anului. Ei sunt: Anamaria Popa, Cristina Lapis, Tiberiu Antipa, Aurelian Ștefan, Sarah Nicole Smith, Ioana Vârtosu, Bogdan Tănasă, Delia Botea, Simona Podaru, Romeo Bolohan, Iulian Angheluță, Filomela Salahoru. Poveștile lor le găsiți pe siteul omulanului.tvr.ro.

„Cei 12 eroi pot fi votați pentru stabilirea celui care va fi desemnat Omul Anului 2024, până pe data de 16 decembrie alături de membrii juriului. Se poate vota o singură dată de pe un dispozitiv, fie că e vorba de calculator, telefon sau tabletă, pe toată perioada de votare, accesând site-ul oficial al campaniei: http://omulanului.tvr.ro, accesând butonul ”VOTEZĂ-ȚI FAVORITUL AICI”.

Anul acesta, din juriul campaniei „Omul anului” fac parte Carmen Uscatu (fondator al Asociației „Dăruiește Viață”, cea care a realizat poate cea mai de impact campanie din România ultimilor 30 de ani, „Noi facem un spital”), Adelina Toncean (fondatoarea Asociației „Blondie”, al cărei proiect-fanion se numește „Luăm un avion” pentru zboruri medicale de urgență destinate copiilor cu afecțiuni medicale grave, care au nevoie să ajungă la un spital din afară țării), Alex Găvan (performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, conservaționist și spirit liber, fondator al platformei civice „Împreună pentru Centura Verde”), Zoli Toth (muzician complex, ecologist, inițiator al celui mai recent proiect ”BeatAgora”), Adelin Petrișor (jurnalist TVR, reporter în zonele de conflict și război).

Cine este marele câștigător, veți afla în cadrul unui program special, difuzat pe TVR1 pe data de 31 Decembrie - Gala Finală.

Așteptăm cu drag să ne revedem din nou pe 31 decembrie, în noaptea dintre ani, pentru a celebra împreună campania dedicată bunătății, solidarității și curajului românilor și pentru a intra în Noul AN cu un model de bunătate și de curaj.

Tag-uri: Omul anului, TVR 1
 
Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

publicat: Vineri, 13 Decembrie 2024

Este cunoscut critic de film, membru în diferite jurii cinematografice naţionale şi internaţionale şi are o vocea inconfundabilă. ...

Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

„Care pe care”, la TVR 1: Călătorie printre cuvinte, cu patru tineri frumoși, mari iubitori ai limbii române corecte

Cei patru curajoși se vor lua la trântă cu toate dihăniile care chinuie limba română în noua ediţie a emisiunii „Care pe care”, sâmbătă, 14 ...