loader

Povestea unui Cantacuzin şi lumea colorată a unei pictoriţe, două subiecte de istorie vie la „Duminica poveştilor adevărate”

RECOMANDARI

Constantin Şerban Cantacuzino şi Luiza Cala – duminică, 9 iunie, ora 18.10, TVR 2

 

Ce au în comun Constantin Şerban Cantacuzino şi pictoriţa Luiza Cala? Aceasta este întrebarea care-şi va găsi răspunsul în ediţia de duminică, 9 iunie (de la ora 18.10), a emisiunii „Duminica poveştilor adevărate” (TVR 2). Emisiunea este difuzată simultan şi online, pe portalul video al Televiziunii Române – TVR+.

Liana Stanciu şi Costea Lupescu îi au invitaţi în platoul emisiunii pe doi dintre oamenii care scriu istorie prin ceea ce sunt, prin ceea ce fac şi prin ceea ce le oferă celorlalţi.

Constantin Şerban Cantacuzino şi-a făcut un scop din a reda gloria trecută câtorva dintre proprietăţile familiei sale, recuperate după ani de luptă prin tribunale. Una dintre cele mai cunoscute clădiri din Bucureşti este Hanul lui Manuc, construit de Manuc Bei, despre care se spunea că era înzestrat cu calităţi excepţionale, vorbea 12 limbi străine şi era un abil cunoscător de oameni. Telespectatorii vor afla duminică, de la ora 18.10, cum a ajuns în final hanul în familia Cantacuzino, care au fost momentele de răscruce ale acestor ani, dar şi care este biserica de suflet a lui Constantin Şerban Cantacuzino, ctitorită de Maria Doamna, soţia voievodului Şerban Cantacuzino în anul 1683.

Tot în ediţia de duminică a emisiunii „Duminica poveştilor adevărate”, telespectatorii vor intra în lumea plină de culoare a pictoriţei Luiza Cala, ale cărei lucrări se află atât în colecţii ale statului, cât şi în colecţii particulare din ţări precum Grecia, Spania, Franţa, S.U.A., Canada şi Italia. A studiat pictura cu Sabin Bălaşa şi cu Rafael Fuentes, a participat la numeroase expoziţii personale şi de grup, în ţară şi peste hotare, şi găzduieşte acum seri de cultură şi artă (numite „serile calatiene”) în galeria ei din Saturn. Vom afla împreună ce rol au credinţa, fericirea şi încercările în viaţa artistei, dar şi ce o inspiră în realizarea lucrărilor sale.

 

Despre emisiunea „Duminica poveştilor adevărate”

Echipa emisiunii îşi doreşte să pună în lumină valori adevărate, să aducă în faţa publicului oameni excepţionali, care ne pot inspira pe toţi, oameni care schimbă cu adevărat lumea din jurul lor. Emisiunea cuprinde imagini de arhivă, unele dintre acestea difuzate în premieră, care ilustrează file din viaţa fiecărui invitat.

După fiecare ediţie, atât spectatorii prezenţi în platou, cât şi telespectatorii, pot vota povestea care le-a plăcut cel mai mult pe pagina de Facebook a emisiunii „Duminica poveştilor adevărate”. Ediţiile anterioare ale emisiunii pot fi urmărite în arhiva TVR+, în secţiunea Emisiuni – pagina dedicată înregistrărilor „Duminica poveştilor adevărate".

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Fronturile pe care se va desfășura lupta pentru alegerea unui nou Papă

Un conclav format din 135 de cardinali ar putea alege pe cineva foarte diferit de Papa Francisc.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...