Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin Brâncoveanu. Urmărim filmul „Io, Constantin Basarab Brâncoveanu Voievod”, de la ora 15.05.
În 1714, pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, zi importantă pentru toți creștinii, în faţa sultanului Ahmed al III-lea, dar și a reprezentanților Europei, la Stanbul era decapitat, împreună cu cei patru fii ai săi și cu sfetnicul său, cel care vorbise printre primii despre Europa ca entitate politică fundamentată în primul rând pe credința creștină.
Constantin Brâncoveanu, căci despre el este vorba, a fost omorât pentru că nu a renunțat la Ortodoxie în favoarea islamului. Dar să fi fost acesta singurul motiv? Pe atunci nu mai erau timpurile prigoanei religioase... Iar Vodă Brâncoveanu, apărător al lumii creștine, dusese o politică echilibrată faţă de Imperiul Otoman. Chiar şi pentru noi, astăzi, este greu de înțeles de ce diplomații creștini din Apus au participat la asasinarea lui Brâncoveanu, ca la un spectacol.
Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române. Mare boier, nepot de soră al domnului Șerban Cantacuzino, el a moștenit și a sporit o avere considerabilă. În timpul în care a domnit, Țara Românească a cunoscut o lungă perioadă de pace, de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale. Brâncoveanu nu a fost un adept al războiului. În 25 de ani de domnie a avut o singura bătălie, cea de la Zărneşti din 1690. Chiar dacă a încercat să evite războiul programatic, el era preocupat să aibă o armată bine pusă la punct.
Filmul documentar va alcătui un portret complex al domnitorului care a lăsat în urma sa un mare număr de ctitorii creștine și un stil arhitectural eclectic ce-i poartă numele. Îl putem viziona sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 15.05, la TVR 2.
Un film de Ruxandra Țuchel şi Rafael Udriște
Imaginea: Silviu Andrei
Montaj: Alexandru Stănescu
foto: capturi documentar