loader
Foto

„Perfect Nadia” - Definiţia perfecţiunii în gimnastică

RECOMANDARI

Nadia Comăneci a schimbat pentru totdeauna gimnastica mondială pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, primind prima notă de zece din istoria Olimpiadelor.

 

La Campionatele Europene de la Skien, în 1975, Nadia Comăneci câștigase patru medalii de aur și una de argint, iar la Montreal, în faţa a cinci milioane de telespectatori uluiţi, Nadia, în vârstă de 14 ani, a devenit prima gimnastă care a atins perfecțiunea.

Nadia Comăneci, cunoscută drept „Zeița de la Montreal” sau „Perfect Nadia”, a scris istorie la Jocurile Olimpice din 1976, unde a obținut primul 10 din istoria gimnasticii la proba de paralele inegale. Performanța sa extraordinară, marcată de șapte note de 10, a transformat acea ediție a Jocurilor Olimpice în „Olimpiada Nadia Comăneci”, stabilind un record absolut pentru acea perioadă.

Născută în 1961 la Onești, Nadia a început gimnastica la vârsta de 5 ani, sub îndrumarea antrenorului Marcel Duncan. În 1971, sub coordonarea celebrului cuplu de antrenori Bela și Martha Karolyi, a câștigat primul său titlu de campioană națională absolută la doar 11 ani. Primul succes internațional a venit în 1974, când a câștigat locul I la individual compus la Cupa Prieteniei din Germania de Est.

În cariera sa, Nadia a continuat să cucerească titluri internaționale și să impresioneze prin evoluții remarcabile. A obținut primul titlu mondial pentru România la bârnă în 1978 și a făcut parte din echipa României care a câștigat primul titlu mondial pe echipe la Campionatul Mondial din 1979, desfășurat în SUA. A fost de trei ori consecutiv campioană continentală și a intrat definitiv în posesia „Cupei Europei”.

Pe lângă numeroasele distincții și titluri câștigate, inclusiv 16 medalii de aur la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Europene, Nadia a fost premiată cu diverse onoruri. În 1976, a fost desemnată „Cea mai bună sportivă din lume”, iar în 1984 a primit „Ordinul Olimpic de argint” din partea Comitetului Internațional Olimpic.

După retragerea din competițiile sportive în 1984, Nadia a emigrat în Statele Unite, unde s-a stabilit împreună cu soțul ei, Bart Conner, campion olimpic la gimnastică. În 1993, a devenit primul sportiv român inclus în International Gymnastics Hall of Fame, iar în 2000 i-a fost conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de comandor.

Nadia Comăneci a continuat să rămână implicată în lumea gimnasticii, participând la numeroase evenimente sportive și fiind un model pentru generațiile viitoare de gimnaste. În 2017, a revenit la Montreal în calitate de ambasador al Campionatelor Mondiale de gimnastică artistică, unde a înmânat medalia de aur campioanei absolute, marcând un moment simbolic pentru cariera sa excepțională.

 

Dacă doriți să o revedeți pe Nadia Comăneci, o puteți face urmărind ediția de miercuri, 2 octombrie, a emisiunii „Remember”, de la 16.00, pe TVR SPORT.

Foto: TVR

 
”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În fiecare an, Gala Premiilor Radar de Media celebrează profesioniştii din media prin intermediul voturilor cititorilor publicaţiei. Printre ...

„Tu votezi România!” – maraton jurnalistic şi emisiuni speciale la TVR, pe 24 noiembrie

Sub genericul „Tu votezi România!”, Televiziunea Română difuzează, pe 24 noiembrie, jurnale şi ediţii speciale dedicate primului tur al ...