loader
Foto

„Perfect Nadia” - Definiţia perfecţiunii în gimnastică

Nadia Comăneci a schimbat pentru totdeauna gimnastica mondială pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, primind prima notă de zece din istoria Olimpiadelor.

 

La Campionatele Europene de la Skien, în 1975, Nadia Comăneci câștigase patru medalii de aur și una de argint, iar la Montreal, în faţa a cinci milioane de telespectatori uluiţi, Nadia, în vârstă de 14 ani, a devenit prima gimnastă care a atins perfecțiunea.

Nadia Comăneci, cunoscută drept „Zeița de la Montreal” sau „Perfect Nadia”, a scris istorie la Jocurile Olimpice din 1976, unde a obținut primul 10 din istoria gimnasticii la proba de paralele inegale. Performanța sa extraordinară, marcată de șapte note de 10, a transformat acea ediție a Jocurilor Olimpice în „Olimpiada Nadia Comăneci”, stabilind un record absolut pentru acea perioadă.

Născută în 1961 la Onești, Nadia a început gimnastica la vârsta de 5 ani, sub îndrumarea antrenorului Marcel Duncan. În 1971, sub coordonarea celebrului cuplu de antrenori Bela și Martha Karolyi, a câștigat primul său titlu de campioană națională absolută la doar 11 ani. Primul succes internațional a venit în 1974, când a câștigat locul I la individual compus la Cupa Prieteniei din Germania de Est.

În cariera sa, Nadia a continuat să cucerească titluri internaționale și să impresioneze prin evoluții remarcabile. A obținut primul titlu mondial pentru România la bârnă în 1978 și a făcut parte din echipa României care a câștigat primul titlu mondial pe echipe la Campionatul Mondial din 1979, desfășurat în SUA. A fost de trei ori consecutiv campioană continentală și a intrat definitiv în posesia „Cupei Europei”.

Pe lângă numeroasele distincții și titluri câștigate, inclusiv 16 medalii de aur la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Europene, Nadia a fost premiată cu diverse onoruri. În 1976, a fost desemnată „Cea mai bună sportivă din lume”, iar în 1984 a primit „Ordinul Olimpic de argint” din partea Comitetului Internațional Olimpic.

După retragerea din competițiile sportive în 1984, Nadia a emigrat în Statele Unite, unde s-a stabilit împreună cu soțul ei, Bart Conner, campion olimpic la gimnastică. În 1993, a devenit primul sportiv român inclus în International Gymnastics Hall of Fame, iar în 2000 i-a fost conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de comandor.

Nadia Comăneci a continuat să rămână implicată în lumea gimnasticii, participând la numeroase evenimente sportive și fiind un model pentru generațiile viitoare de gimnaste. În 2017, a revenit la Montreal în calitate de ambasador al Campionatelor Mondiale de gimnastică artistică, unde a înmânat medalia de aur campioanei absolute, marcând un moment simbolic pentru cariera sa excepțională.

 

Dacă doriți să o revedeți pe Nadia Comăneci, o puteți face urmărind ediția de miercuri, 2 octombrie, a emisiunii „Remember”, de la 16.00, pe TVR SPORT.

Foto: TVR

 
Românii și cărțile. Bărbații citesc mai degrabă în scop profesional; femeile, mai mult de plăcere

În prezent, bărbații citesc mai mult în scop profesional, în timp ce femeile folosesc lectura mai degrabă ca mijloc de relaxare, arată datele din ...

„Perfect Nadia” - Definiţia perfecţiunii în gimnastică

Nadia Comăneci a schimbat pentru totdeauna gimnastica mondială pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, primind prima notă de zece ...

Peste jumătate dintre elevii unei clase de gimnaziu din Bucureşti participă la „Care pe care”! Un nou sezon al emisiunii dedicate exclusiv limbii române, din 5 octombrie, la TVR 1

Al patrulea sezon „Care pe care” începe la TVR 1 în primul weekend de octombrie. Ruxandra Gheorghe-Negrea ne promite întâlniri cu concurenţi ...