loader
Foto

Când via are suflet, vinul are calitate

Vinul bun este ca o operă de artă, ne spun realizatorii emisiunii ”Ferma”.  Din respect pentru tradiție, cu pasiune pentru diversitatea aromelor și gusturilor, dar și cu atenție acordată tehnologiei, invitații ediției ne povestesc experiențelor lor legate de cultivarea viței de vie și de obținerea vinului de calitate.

 

Un om de afaceri, director general al unei companii de transporturi, a achiziționat începând din anul 1995 câteva hectare de teren în zona Buziașului, pe Dealul Silagiului, zonă recunoscută pentru potențialul său viticol și pentru calitatea vinurilor. Doru a cumpărat, la început aproape 2 ha, apoi mai multe și, treptat, a ajuns la 60 ha. Cu fonduri proprii, cu multă muncă, locuind un timp într-o rulotă, el a transformat locul într-o podgorie renumită și datorită terroir-ului și a priceperii celor care au plantat soiuri, atât tradiționale, cât și nobile, roșii și albe.

A accesat fonduri europene, dar și altele de reconversie, a construit o cramă impresionantă, săpată în dealul de dedesubt, cu pivnițe cu temperatură optimă pentru maturare și învechire, cu dotări moderne, vase de inox, baricuri din stejar, tancuri din oțel inoxidabil cu temperatură controlată. Oenologul cramei, Eugen, creează, după știința și gustul lui, cupaje cu arome de neuitat. El are cunoștințe științifice și practice și supraveghează totul, de la coacerea strugurilor, alegerea soiurilor, a timpului de recoltare și a etapelor de obținere a licorilor, la maturare și îmbuteliere. Tot timpul el este fie în podgorie, fie în cramă sau la concursuri și târguri naționale și internaționale, având știinta vinului și o acuitate senzorială în analiza fiecărui sortiment. Crama a fost dotată cu o sală de degustări cu 70 de locuri pentru întâlnirile cu vizitatorii, dar mai ales cu clienți si comercianți, iar la etaj, camere cu tot confortul pentru cazarea lor. Producția cramei este în jur de 150.000 l anual. Se ambalează și etichetează peste 10.000 de sticle pe an, vinuri roșii, albe și rubinii.

Doru și-a îndeplinit visul preluat de la bunicul său, iar de la inginer la....podgorean, nu a fost decât un pas greu....dar frumos !

Participă Ing. Doru Husarciuc - investitor în viniviticultură, Buziasș, jud. Timiș

Ing. Eugen Tiliscă - oenolog si director Cramă.

***

Pasiunea este singura rețetă

Și cum bunicii le transferă visurile lor...nepoților și în Alba avem o astfel de poveste frumoasă, la Ciumbrud, într-o mică podgorie care este de 100 de ani a familiei Savu. Băieții bunicului și-au dorit o podgorie și o cramă, cum văzuseră ei prin filme și au plecat de la 50 de arii, apoi la 10 ha și mai administrează 40 ha. Au investit în plantarea de soiuri adaptate terroir-ului zonei, ceea ce le permite să producă vinuri speciale, salvând și soiurile devenite emblemele locului. Cultivă mai mult soiurile albe fructate, bijuteria podgoriei fiind Neuburger-ul.

Au investit într-un vechi spatiu de cramă, dotându-l cu tot ce este necesar pentru a face o vinificație care să păstreze și traditia, dar și tehnologia de ultimă oră ce le permite să monitorizeze și să controleze fiecare parametru, de la struguri la licoarea din pahar.

De vinificație se ocupă nepotul Sergiu, cu utilaje, tehnologii și biotehnologii, dorind extinderea capacității din cramă. El își mai dorește o flotă de utilaje pentru plantația de viță de vie, din cauza lipsei de forță de muncă, putând astfel gestiona fluxurile de recoltare și de producție, în vederea reducerii costurilor. Capacitatea maximă de stocare este de 70.000 l, iar vânzările au fost deocamdată pe plan național, la cramă sau în online. Dar a testat și cumpărători pentru vinuri de nișă, cu caracter unic și cu o gamă largă de arome. Sergiu nu dorește un volum mare de producție, ci unicitatea și calitatea să-i facă pe cunoscători să întrebe dacă îl mai pot găsi, la ce dată, unde și la ce preț. Vânzarea vinurilor de cramă și-ar dori să fie inclusă într-un proiect ambițios în cadrul turismului vitivinicol, cu căsuțe amplasate prin vie, exploatând astfel peisajele și tradițiile gastronomice ale zonei. Colecția Cramei cuprinde de la Feteasca neagră la Tămâioasă și Busuioacă și alte zeci de arome unice.

Participă Sergiu Nicolae Savu- oenolog și administratorul cramei, com. Ciumbrud, jud.Alba; Ovidiu Negrea Oprean- președintele Asociației Țara Vinului Alba.

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

Foto: captură emisiune Ferma/TVR plus. Informații oferite de echipa emisiunii Ferma.

Emisiunea ”Ferma” se difuzează duminică, de la ora 9:00, pe TVR 2.

 
„Deceniul ascuns: mărturii din România anilor '80”, în premieră la TVR Cultural

Din 19 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 17:00, seria documentară „Deceniul ascuns” ne propune o analiză a României anilor '80, cu ...

„Omul și timpul”, un nou sezon la TVR Cultural

„Omul și timpul”, un nou sezon la TVR Cultural

publicat: Vineri, 18 Octombrie 2024

Rafael Udrişte, alături de invitatul său, profesorul Ion Scurtu, reputat istoric, propune în deschiderea noului sezon al emisiunii „Omul şi ...

Când via are suflet, vinul are calitate

Când via are suflet, vinul are calitate

publicat: Joi, 17 Octombrie 2024

Vinul bun este ca o operă de artă, ne spun realizatorii emisiunii ”Ferma”.  Din respect pentru tradiție, cu pasiune pentru diversitatea aromelor ...