loader
Foto

Parcul de sculpturi de la Cetate

În sud-vestul țării, lângă Dunăre, în comuna Cetate din judeţul Dolj, pe fostul domeniu al moșierului Barbu Drugă, un antreprenor vizionar care a catalizat industria agro-alimentară a Olteniei, funcționează un centru cultural cu rezonanță internațională: Cetate Arts Danube.

 

Tot aici își are sediul românesc 418gallery, o a doua locație a acestei galerii de artă existând în Germania, la München. Cetate Arts Danube și 418gallery constituie inițiative culturale private, coordonate de Fundația Joana Grevers.

(w882)

Fundația a fost creată în 2008 de istoricul de artă Joana Grevers, strănepoata și moștenitoarea boierului Barbu Constantin Drugă. Fundația promovează artiști contemporani din România şi străinătate, susținând dezvoltarea și integrarea zonelor noastre rurale în circuitul cultural național și european.

(w882)

De altfel, 418galley este singura galerie rurală de artă din ţara noastră. Medic și istoric de artă, membru al Comitetului consultativ pentru colecția Peggy Guggenheim și al Comitetului pentru achiziții din Europa de Est Tate Londra, Joana Grevers este interesată de afirmarea artei contemporane româneşti în lume.

(w882)

În arealul deosebit de la Cetate, se organizează, în fiecare vară, expoziții, stagii de pregătire, simpozioane, lansări de publicații de artă, mini-concerte și diverse proiecte exploratorii. Caracteristice sunt rezidențele de creație organizate, aici, începând din anul 2008.

(w882)

Aceste stagii artistice au dus la coagularea unui sit populat cu lucrări de artă contemporană. Cele mai multe dintre aceste intervenții plastice sunt amplasate în grădina fostului conac sau pe terenurile înconjurătoare.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

An după an, pe domeniul de la Cetate se acumulează un portofoliu de opere ambientale (sculpturi, instalații, lucrări cinetice, dar și fresce) care alcătuiesc un singular parc de sculpturi, o expoziție permanentă de artă în aer liber...

(w882)

Joi, 3 octombrie, de la ora 14, puteți revedea pe TVR Cultural documentarul realizat de Sandrino Gavriloaia.

(w882)

*Documentarul a avut premiera vineri, 12 aprilie 2024.

 
Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...

„Au fost pensionari care au vrut să doneze chiar şi 1.000 de lei!”

Mii de români s-au alăturat campaniei umanitare lansată de Televiziunea Română “Împreună facem bine!”, pentru ajutorarea persoanelor afectate de ...

Parcul de sculpturi de la Cetate

Parcul de sculpturi de la Cetate

publicat: Luni, 30 Septembrie 2024

În sud-vestul țării, lângă Dunăre, în comuna Cetate din judeţul Dolj, pe fostul domeniu al moșierului Barbu Drugă, un antreprenor vizionar care ...