RECOMANDARI
Reflexii aurii, calde, o suprafaţă fără nicio asperitate: aşa arată perla perfectă a scoicii Pinctada Maxima. Preţul său: câteva mii de euro. În natură, doar o scoică din 20.000 poate produce o perlă de o asemenea frumuseţe.
Pinctada Maxima este, după cum îi spune și numele, cea mai mare stridie din lume care produce perle. Poate ajunge până la 30 cm în diametru.
Molusca bivalvă face parte din familia Pteriidae și include varietăți albe/argintii și aurii. Se consideră a fi cea mai rară dintre toate stridiile producătoare de perle.
Creează perle cu un sidef foarte gros (2 - 4 mm) care se formează în etape, într-o perioadă foarte îndelungată, până la 4-5 ani. Stridiile din acest grup au un trecut foarte îndepărtat, fiind descoperite fosile ce au sute de milioane de ani vechime.
În prezent, aceste specii sunt cultivate mai ales în Australia, Indonezia, Tahiti și Filipine. Stridiile cultivate în Filipine produc de obicei perle aurii, care sunt foarte căutate în toată lumea, mai ales în China.
De aceea, în arhipelagul Palawan din Filipine s-au înfiinţat ferme de perle, ce au venituri de mai multe milioane de euro pe an, datorate cercetărilor de laborator şi unei politici de personal foarte stricte.
Info: https://museum.wa.gov.au/explore/lustre-online-text-panels/pinctada
Foto: Shutterstock