În 5 decembrie 2017, Regele Mihai, modelul îndelungii răbdări, al demnităţii şi al dragostei de neam pleca pentru totdeauna. O lume întreagă s-a rugat ca amintirea să îi fie veșnică.
”Cu infinită iubire și principii puternice, Regele Mihai a scris în cartea neamului, cea mai valoroasă pagină din istoria contemporană. Bunătatea și iertarea sa au învins toate relele secolului trecut. Înțelepciunea lui a asigurat continuitate identității noastre în momente de gravă abatere de la mersul firesc al țării. Regele nostru a fost o parte din fibra statului român. Prin întreaga sa viață, tatăl meu a continuat legătura Familiei Regale cu națiunea română. Pentru ziua noastră de mâine, el ne-a dăruit ziua lui de astăzi. Cu aceleași principii și sentimente ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale poporului român”, a transmis Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, în ziua aceea.
Au trecut șapte ani. ”Cu smerenie, cu nesfârșită admirație și cu nădejdea că de dincolo de zare continuă să protejeze România în vremuri de cumpănă, rugându-se Tatălui Ceresc pentru poporul Său”, îl pomenesc astăzi românii. ”Recunoștință, Regelui nostru cel mare și bun!”
***
”Castelul Pelișor. Reședință princiară și regală (1903-1948)” este un volum recent publicat al istoricului Macrina Oproiu, despre locuința de vară a cuplului Ferdinand și Maria. Monografia tratează perioada cuprinsă între anul inaugurării Castelului Pelișor și momentul inventarierii reședințelor regale de la Sinaia, devenite proprietate de stat a Republicii Populare.
***
Întreruptă în 1947, tradiția furnizorilor regali a fost reînnodată în anul 2003, când un producător român primea, pentru prima oară după 56 de ani, titlul de ”furnizor al Casei Regale a României”. De atunci, zeci de companii au reușit să obțină acest statut și fiecare, cu propria poveste de business, a devenit totodată un actor important în viața economică a țării.
***
"Adevăratul spirit civic, adevăratul patriotism se măsoară cu modestie, cu simţ al datoriei, cu perseverenţă şi cu sentimentul că datorăm celor din jurul nostru efortul pe care îl facem pentru ei", a spus Principele Radu la Seara Regală dedicată Curajului Civic. Având tema "Campioni şi Eroi: Curaj, Performanţă, Civism“ în cadrul acesteia au fost evidențiați sportivi din România şi din Republica Moldova, campioni olimpici şi paralimpici sau medaliaţi la alte competiţii mondiale şi europene, în anul 2024.
Alături de ei, au primit recunoaşterea onorifică din partea Majestății Sale Margareta organizaţii care s-au remarcat fie prin curaj în situaţii de risc, fie prin salvarea de vieți sau prin sprijinul umanitar acordat celor aflaţi în dificultate.
Înființată în 1991, ”Concordia” este o organizație neguvernamentală internațională, dedicată sprijinirii copiilor, tinerilor și familiilor nevoiașe, pentru a le oferi o viață independentă. Prezentă nu numai în România, ci și în Bulgaria, Republica Moldova, Kosovo, Austria, Germania și Elveția, aceasta îi susține pe copiii care își doresc să meargă la școală, dar pe care sărăcia îi împiedică. Alteța Sa Regală Principesa Maria, sub al cărei Înalt Patronaj se află organizația, a fost deseori aproape de copiii și de tinerii din cadrul proiectelor, la centrele de zi, în școlile de meserii și în comunitate.
Prezintă: Camelia Csiki
Editor de imagine: Nicolaie Cernat
Producător: Lidia Voicu
Realizatori: Adelina Dumitrescu, Diana Ilica, Sandrino Gavriloaia
Surse foto: romaniaregala.ro, casamajestatiisale.ro, peles.ro, patrimoniupeles.ro
***
ORA REGELUI
TVR 1 – sâmbătă, 7 decembrie 2024, ora 13.00
TVR Internațional – sâmbătă, 7 decembrie 2024, ora 15.00
TVR Moldova – joi, 12 decembrie 2024, ora 16.00