loader
Foto

Galerie foto

Ora Regelui: Vizita Alteței Sale Regale Principesa Muna al-Hussein

RECOMANDARI

Principesa Muna al-Hussein s-a aflat pentru o săptămână în România, la invitația autorităților din țara noastră și a luat parte la o serie de activități din domeniul sănătății și al educației, alături de reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, ai Guvernului și ai organizațiilor neguvernamentale.

 

La Palatul Parlamentului, mama Suveranului iordanian a fost invitatul de onoare la aniversarea celor 125 de ani de la crearea Consiliului Internațional al Asistenților Medicali. De asemenea, Principesa Muna a vizitat Detașamentul de Pompieri de la Băneasa și Baza Inspectoratului General al Aviației București.

Alteța Sa Regală sprijină de peste șase decenii domeniul învățământului și perfecționării medicale, în rândul tinerilor iordanieni, și este președintele de onoare al Colegiului de Infirmieri al Universității Mutah din Iordania.

(w882) Alteța Sa

Principesa Muna al-Hussein susține conferințe în întreaga lume, pe teme legate de educație medicală. Este Doctor Honoris Causa al Universităților de Medicină și Farmacie din Iași și din Târgu Mureș, precum și al Universității din Sibiu. Alteța Sa Regală patronează congresul medical româno-iordanian, o manifestare științifică anuală desfășurată alternativ în România și în Iordania.

Pe parcursul zilelor petrecute în București, Mama Regelui Iordaniei a fost oaspetele Familiei Regale române care a organizat la Palatul Elisabeta o ceremonie și un dineu oficial în onoarea relațiilor bilaterale dintre România și Regatul Hașemit al Iordaniei.

Majestatea Sa Margareta i-a conferit Alteței Sale Regale Principesa Muna al-Hussein Ordinul de Familie Custodele Coroanei Române. Prietenia dintre cele două familii regale s-a dezvoltat de-a lungul vremii, depășind întâlnirile publice și fiind bazată pe afecțiune și admirație reciprocă.

***

”Legăturile dintre Elveția și Familia Regală a României au fost întotdeauna speciale”, a spus Excelența Sa domnul Massimo Baggi, la Palatul Elisabeta. ”Elveția a fost țara adoptivă pentru regretatul Rege Mihai timp de 44 din cei 50 de ani ai exilului său forțat. O țară din care nu a încetat să-și slujească poporul și să pledeze în favoarea României”, a adăugat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Confederației Elvețiene la București, la aniversarea centenarul turneului diplomatic european al Regilor României Mari.

(w882) Palatul-El

După Primul Război Mondial care a schimbat profund structura Europei, eforturile comune ale diplomației românești, susținute de Regele Ferdinand și de Regina Maria, au fost încununate cu alipirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei. Pentru consolidarea legăturilor cu marile puteri și pentru alinierea României la societatea occidentală prin parteneriate bazate pe libertate, democrație și inițiativă economica, Regele Ferdinand I și Regina Maria au întreprins patru vizite de stat cu un impact major în politica externă a României Mari. Turneul diplomatic din 1924 a început cu vizita în Republica Franceză, din luna aprilie, urmată fiind, în luna mai, de vizita în Confederația Elvețiană și în Regatul Belgiei, apoi de cea în Regatul Unit al Marii Britanii care a avut loc în luna iulie. Primirea suveranilor prospătului regat a fost de răsunet, aceștia avînd parte de cele mai înalte onoruri și fiind aclamați de mulțimi copleșitoate de oameni în toate capitalele.

***

Cu faţa brăzdată de urmele nemiloase ale timpului, oraşul Buziaş continuă să atragă prin miracolul oferit de izvoarele sale tămăduitoare. Pe tărâmul acesta binecuvântat, din multă dragoste faţă de semenii lor, câţiva oameni ţin aprinsă ”Steaua Speranţei”.

Destinul i-a adus pe Sanda Korom, de formație psiholog, și pe fiul său în mijlocul comunităţii de aici. Timp de 8 ani, au încercat să afle necazurile pe care le întâmpinau familiile cu copii din mediile defavorizate şi să găsească soluţii pentru fiecare în parte.

(w882) Centrul de

Zi de zi, după terminarea cursurilor, copiii sunt atraşi ca un magnet de căsuţa cu obloane verzi şi inimioare. Aici, prin jocuri, cântece şi activităţi practice, sunt ajutaţi să se autodescopere.

Centrul de zi ”Stern der Hoffnung”, din Buziaş a aplicat pentru Grantul Generaţii oferit de Fundaţia Regală Margareta a României. Cele 18 Centre Generaţii din întreaga ţară deschid oportunitatea seniorilor de a rămâne activi şi după pensionare. Venind voluntar în sprijinul copiilor din familii defavorizate, ei le transmit din propria experienţă de viaţă.

La ”Ora Regelui”, vă conducem la Buziaş, în miezul unei zile însorite, unde am învăţat, de la o mână de oameni faini, că nu e nevoie de lucruri sofisticate pentru a face un copil fericit. Doar iubire, atenţie, şi empatie, plus un cântec în ”Grădina Bucuriei”.

***

Opera Națională din București a fost gazda din acest an a Galei creatorilor de film. Având peste o jumătate de secol de existență, dintre care ultimii 35 de ani trăiți în libertate, Uniunea Cineaștilor a evaluat producțiile anului trecut și a acordat mult-râvnitele premii – pentru regie, scenariu, imagine, costume, decor, coloană sonoră, montaj, pentru actori și actrițe, dar și premii speciale.

(w882) UCIN premi

La Gala UCIN, creațiile TVR au atras din nou atenția, atât la categoria ”Film documentar”, cât și la categoria ”Cel mai bun film de televiziune”, aceasta aducând în competiție trei producții ale Televiziunii Române. Împreună cu filmul câștigător, ”Piața Universității - Am scăpat de comunism pe cont propriu”, realizat de Răzvan Butaru și Roxana Elekeș, au fost nominalizate filmul ”Lumea e bine făcută”, al regizorului Tudor Chirilă și ”Ora Regelui”, producție realizată de Camelia Csiki. Pentru mulți jurnaliști, subiectul magnetic al anului trecut a fost Încoronarea Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, iar Camelia Csiki a dedicat o serie de patru ediții Majestății Sale Regelui Charles care iubește atât de mult România!

Program de difuzare:

TVR 1 – sâmbătă, 16 noiembrie 2024, ora 13.00

TVR Internațional – sâmbătă, 16 noiembrie 2024, ora 15.00

TVR Moldova – joi, 21 noiembrie 2024, ora 16.00

 

Surse foto:

https://www.romaniaregala.ro/jurnal/vizita-regala-iordaniana-octombrie-2024/

https://www.romaniaregala.ro/jurnal/seara-dedicata-regatului-hasemit-al-iordaniei/

https://www.romaniaregala.ro/jurnal/seara-regala-dedicata-confederatiei-elvetiene-2024/

 

Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu

 

 

 
Masa de sărbători: Salată aperitiv cu pește afumat. Bonus: Rețeta clasică franțuzească de maioneză

Mesele din perioada sărbătorilor încep cu feluri care colorează camera și momentul festiv de care ne bucurăm cu toții. Aperitivul de astăzi este ...

Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...