RECOMANDARI
La întâlnirea tradițională de la finalul anului, Majestatea Sa Margareta a mulțumit pentru activitatea desfășurată în România, Corpului Diplomatic acreditat la București.
”Se spune des că aportul ambasadelor și diplomaților nu mai este necesar în această eră digitală și că totul se poate face de la distanță și în mediul online. Dumneavoastră sunteți dovada vie a faptului că nu există substitut pentru contactul uman, pentru prezența fizică și pentru experiența de a cunoaște o țară la fața locului”, a comentat Custodele Coroanei Române în discursul din Sala Tronului a Palatului Regal.
Subliniind rolul țării noastre în cadrul alianțelor internaționale, precum și legăturile istorice cu multe dintre state, Majestatea Sa a încheiat: ”România rămâne hotărâtă să fie și mai puternică în calitate de partener și de prieten al națiunii pe care o reprezentați”.
Cu prilejul vernisajului expoziției sale de la Muzeul Țăranului Român, ”Restaurarea covoarelor românești”, expertul restaurator Aurelia Pomponiu ne-a împărtășit povestea descoperirii unor piese vestimentare regale, la a căror conservare a contribuit prin lucrări preliminare de prevenție.
Este vorba despre o rochie de gală a Reginei Maria și de o bundiță brodată și dăruită de Regina Elisabeta actorului care interpreta rolul principal din piesa lui B. P. Hasdeu, "Răzvan și Vidra". Obiectele de vestimentație fac parte din patrimoniul Muzeului Teatrului Național din București, iar rochia de bal poate fi văzută, în prezent, în cadrul expoziției "Regina Maria la teatru", alături de alte documente și fotografii regale restaurate.
Specialist de valoare și unul dintre puținii noștri maeștri-restauratori în domeniul textilelor, Aurelia Pomponiu a realizat restaurări ale unor valoroase țesături de artă sau istorice, printre care se află covoare și scoarțe românești din secolele al XVIII-lea – al XX-lea sau tapiseriile de mari dimensiuni din Holul Central al Teatrului Național București.
Anul 2024 a fost prolific pentru tinerii artiști, plin de evenimente organizate de echipa Fundaţiei Regale Margareta a României, cu ajutorul partenerilor care contribuie în mod constant la promovarea lor.
Gala Tinere Talente a inclus un spectacol prezentat de bursierii de la muzică în Sala Pictura a Teatrului Naţional din Bucureşti şi o amplă expoziţie de arte vizuale. Călătoria muzicală, pregătită de violonistul Rafael Butaru, mentor în cadrul programului, a reunit capodopere din repertoriul de operă şi balet.
Programul Tinere Talente, apărut în 2009, a ajuns deja în cel de al şaisprezecelea an de existenţă. A dăruit culturii române peste 430 de artişti. I-a descoperit, i-a susţinut, i-a îndrumat şi, cel mai important, a pledat pentru potenţialul lor artistic. Mulţi dintre ei au crescut atât de frumos încât valoarea lor a depăşit graniţele României. Fiecare absolvent al bursei oferite de Fundaţia Regală Margareta a României poartă o poveste de viaţă impresionantă.
Înființată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundația Regală Margareta a României este astăzi o organizație neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul celor 34 de ani de activitate, fundația a dezvoltat numeroase proiecte în domeniul educației, dezvoltării comunității, societății civile, sănătății și culturii, proiecte ce și-au adus contribuția la reînnoirea spirituală și socială a țării.
”Nu îi lăsăm singuri la greu !” este angajamentul campaniei de responsabilizare în privința situației seniorilor, iar campania de susținere a nevoilor lor urgente completează ”Răspundem cu suflet vârstnicilor singuri”. Acestea sunt și crezuri ale Asociației ”Voluntariat pentru viață” din Mărășești, județul Vrancea care a organizat ateliere pentru seniori, împreună cu Fundația Regală, sub numele ”Conectăm Generații în lumea digitală”.
Câteva zeci de proiecte, câteva sute de voluntari și câteva mii de beneficiari, sunt expresia implicării voluntarilor asociației din Mărășești în comunitatea lor. Unii dintre ei însă fac parte din Corpul European de Solidaritate și au venit în România să ajute, timp de mai multe luni. În ”Ora Regelui”, din nou, povești emoționante.
Este deja o tradiţie ca, în fiecare an, Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti să-i primească pe colindătorii din Corul Regal. Fondat în anul 2012, ansamblul este alcătuit din tineri muzicieni, studenţi şi absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Cu un repertoriu de colinde tradiționale și moderne, Corul Regal, condus de dirijorul Răzvan Apetrei, ne poartă în fiecare an într-o călătorie cu totul nouă. În catedrala arhiplină, spiritul sărbătorii îi vrăjește pe copii, părinți și bunici, într-un decembrie ca de poveste.
Program de difuzare:
TVR 1 – sâmbătă, 21 decembrie 2024, ora 13.00
TVR Internațional – sâmbătă, 21 decembrie 2024, ora 15.00
***
Editor de imagine: Nicolaie Cernat
Producător: Lidia Voicu
Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Diana Ilina, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia
Surse foto: romaniaregala.ro, voluntariatpentruviata.ro