Duminică, 13 aprilie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște, împreună cu invitatul său, prof. univ. dr. Ion Scurtu, istoric, vor purta un dialog necesar despre politica îndoielnică pe care România o duce de 35 de ani în ceea ce privește readucerea Basarabiei, teritoriul românesc de dincolo de Prut, în granițele ei firești.
Pe 27 martie 2025 s-au împlinit 107 ani de la unirea Basarabiei cu România. Din păcate, acest eveniment, deosebit de important pentru istoria noastră, a fost ignorat de autoritățile centrale de pe ambele maluri ale Prutului. La Chișinău însă, la inițiativa unor asociații independente, au avut loc totuși câteva evenimente importante dedicate acestui moment istoric.
Niciun oficial de rang înalt, nici din România, nici din Republica Moldova, nu a fost prezent la aceste ceremonii. ”Sala Unirii”, locul istoric în care s-a semnat documentul unirii Basarabiei cu România, a fost redeschisă cu această ocazie, după ample lucrări de reabilitare. Restaurarea acestui spațiu, aflat în incinta fostului Sfat al Țării, astăzi Universitatea de Artă din Chișinău, a fost inițiată de Primăria municipiului Buzău și finanțată din donații private. De asemenea, Asociația „Monumentum” a amplasat o statuie a Reginei Maria în centrul Chișinăului, celebrând astfel Unirea.
Proiectul, inițiat de avocatul Iulian Rusanovschi, a fost realizat de sculptorul Veaceslav Jiglițchi și arhitectul Mihail Andrieș, sub supravegherea unei comisii internaționale de experți. Reputatul istoric Ioan Scurtu a fost invitat la Chișinău, devenind astfel martor al acestor evenimente menite să marcheze un moment important al istoriei noastre. Nu putem ignora că Reîntregirea României în 1918 a fost, dincolo de orice interpretare, singurul moment în care națiunea română și-a desăvârșit, fie și doar pentru 22 de ani, propriul ideal național.
Noul sezon al emisiunii „Omul și timpul” începe duminică, 13 aprilie, cu o ediție de excepție intitulată „Nesfârșitul drum al Basarabiei către casă”. Jurnalistul Rafael Udriște, alături de invitatul său, cunoscutul istoric și profesor emerit Ioan Scurtu, vor discuta despre Basarabia, parte a României Mari, despre valori naționale, patriotism și dorința românilor de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască într-o singură țară.