loader
Foto

Remix: Muzica românească în Brașov

TVR Cultural vă prezintă duminică, 20 octombrie, de la ora 23, prima ediţie din stagiunea de toamnă a emisiunii "Remix".

 

În 2023, echipa emisiunii Remix și editura Casa de pariuri literare sesizau oportunitatea unui proiect dedicat muzicii Brașovului, în contextul unor aniversări uneori rotunde. Că a fost vorba de Ciprian Porumbescu, Festivalul de Operă, operetă și balet, cel al al Promenadelor Brașovului, dar și celebrele Jazz & Blues ori Rockstadt Extreme Fest, precum și primele ediţii Rroma Film Festival ori Balul Vienez.

După un an, a doua încercare de a finanța proiectul a avut succes. Între timp, documentarea a continuat și am putut crește cantitatea de informații și documente. De asemenea, aceste dovezi au crescut convingerea că muzica Brașovului - prin diverse evenimente și cariere desfășurate de-a lungul secolelor - transpare într-un adevărat fenomen aflat acum la o primă edificare concretă. Una care lasă loc destul pentru completări, așadar și pentru o continuare.

Proiect nu vine deloc întâmplător. În ultimii destui ani, poate peste un deceniu, am asistat la apariția și creșterea unor artiști brașoveni pop-rock, jazz, folk, electro. Dacă până în 1989, Festivalul de jazz și Rectoratul studențesc au reprezentat creuzete pentru aceste subgenuri muzicale, după Revoluție au apărut numeroși artiști independenți, cluburi și festivaluri cu renume internațional.

Toate presupunând organizatori, așadar oameni din umbra reflectoarelor care au sfințit locul. Și care continuă să apară și să facă valuri. Fenomenul muzical brașovean este o realitate demnă de luat ca exemplu, pe care încercăm să o punem în pagină în două emisiuni documentare.

Highlights în prima ediție: Junii Brașovului, Ciprian Porumbescu, Valer Rus – Casa Mureșenilor, Mircea Gherman, Ioana German și corul La Muse, Cristian Radu Nema – Balul Vienez, Cerbul de Aur, Victor Socaciu, Alexandru Șipa, Alexandru Andrieș, Jenny Brăescu, Nicolas Simion, Grup 74, Doina Limbășanu, Gheorghe Gheorghiu, Conexiuni, Dan Cojocaru, Academic.

Credit foto: TVR, captura Remix, editie 20 septembrie, Muzica românească în Braşov

 
„Tata” deschide Astra Film Festival 2024, la Sibiu

„Tata” deschide Astra Film Festival 2024, la Sibiu

publicat: Vineri, 18 Octombrie 2024

Documentarul semnat de Lina Vdovîi și Radu Ciorniciuc, un film despre care deja se vorbește la superlativ, se vede în premieră în weekend, în ...

„Suntem de preț și cu neputințele noastre. Strângeți în inimă iertare și dăruiți. Rugați-vă și încurajați-i pe cei demotivați!”

Bucuria unei misiuni îndeplinite: „Zi de zi, cu părintele Constantin Necula” împlineşte 1500 de episoade la TVR 1. Cel mai frumos moment?„Fiecare ...

„Empatizez foarte mult cu pacienții.” Medicul Răzvan Ene, personalitate din elita medicinei româneşti, la „Brilliant”

Un dialog despre măiestrie în chirurgia ortopedică, despre ascensiune și forţa vindecătoare a empatiei, într-o ediţie „Brilliant”, cu Loredana ...