RECOMANDARI
”Acest așezământ are menirea de a-ți reaminti ție, trecătorule, că de la o zi la alta apa este tot mai puțină și noi tot mai mulți. Drept aceea, chivernisește cu deosebită silință fiecare strop de rouă și gândește-te că pe nesfârșitele întinderi ale pământului sunt mereu ființe însetate de apă.” Leonida Truță
În anul 1992, cu prilejul centenarului Uzinelor de Apă și Canalizare din Cluj, Regia Autonomă Județeană de Apă-Canal din Cluj-Napoca a decis înființarea unui Muzeu al Apei.
Acest muzeu onorează tradiția celor care, timp de un secol, au lucrat zi și noapte pentru a aduce prețioasa apă în casele clujenilor, contribuie la educarea adulților, și mai ales a copiilor, în privința problemelor legate de apă - protecția surselor de apă și a mediului. Muzeul a fost amenajat în clădirea primei stații de pompare a apei subterane.
Contribuția lui Leonida Truță, un veteran al companiei, a fost esențială pentru deschiderea acestui muzeu inedit; el a înființat muzeul, a ajutat la dotarea lui cu exponate și a fost curator al colecției până la finalul vieții. În semn de omagiu pentru eforturile depuse, muzeul a primit numele său.
În 2003, compania a decis înființarea unui program educațional pentru copii și tineri, ce se bazează pe protecția surselor de apă și a mediului, muzeul devenind ”cartierul general” al acestui program.
Invitații acestei ediții (”Oameni și locuri”, realizată de la Studioul Teritorial Cluj) sunt: Lucian Croitoru, director comunicare Compania de Apă SOMEȘ, Sebastian Lucaciu, șef Serviciul Clienți Compania de Apă SOMEȘ, Raluca Mureșan, specialist relații publice Compania de Apă SOMEȘ.
Ediția s-a difuzat în premieră la TVR Cluj în 26 martie 2023
Foto: 1.pixabay