loader
Foto

Galerie foto

„Mic Dejun cu un Campion” revine cu al XX–lea sezon

RECOMANDARI

Invitatul Danielei Zeca Buzura sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 10:00, în deschiderea noului sezon „Mic Dejun cu un Campion”, la TVR2, este  Stelian Tănase – profesor universitar, istoric, scriitor şi publicist.  Emisiunea poate fi urmărită și la TVR Internaţional, TVRCultural şi TVR+.

 

De zece ani şi douăzeci de sezoane ne întâlnim aici, la TVR2, în fiecare sâmbătă dimineaţă de la ora 10:00 cu oameni pe care îi considerăm prieteni apropiaţi şi deschişi în a ne împărtăşi câte ceva din experienţa lor profesională şi, mai ales, de viaţă. Exemple de la care aşteptăm de fiecare dată nu doar dezvăluiri – pe care Daniela Zeca Buzura ştie cum să le aducă în prim plan cu multă diplomaţie şi farmec –, ci mărturisiri şi trăiri profunde care nu reprezintă întotdeauna un succes. Este bine şi aşa, pentru că greşeli se învaţă mai abitir decât din întâmplările pozitive. Sunt exerciţii de viaţă, răsturnări de situaţie, lupte tenace şi o conduită morală care construiesc caractere şi pun în evidenţă destine excepţionale. La început de drum, în plină maturitate sau încununate de nobleţea senioratului, personalităţile care ne onoreză cu prezenţa la Mic Dejun cu un Campion sunt oameni care, prin exemplul vieţii lor şi prin profesia care le-a ghidat pasiunea şi realizările sunt modele nu doar pentru tinerele generaţii ci şi pentru toţi cei care aspiră la împlinirea destinului personal.

(w882) TVR

De această dată, ne aşteaptă unsprezece ediţii de colecţie, aşa cum v-am obişnuit timp de un deceniu de când suntem împreună. Vă promitem ca de fiecare dată, un răgaz de 45 de minute dense în idei, cu un dialog incitant, cu umor şi accente revelatoare pentru creionarea unui profil de real interes pentru public. O contemporaneitate a cărei valoare rezidă nu doar din trecutul său ci, mai ales, din viitorul său. Iar invitaţii de la Mic Dejun cu un Campion au fost şi sunt actori ce joacă întotdeauna în roluri de prim plan.

(w882) TVR

Stelian Tanase: „Fericirea mea cea mai mare este aceea de a mă întâlni cu oameni care să-mi spună că mi-au citit cărţile”

Sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 10:00, în deschiderea noului sezon al emisiunii „Moc Dejun cu un Campion”, invitatul Danielei  Zeca Buzura în  Stelian Tănase – profesor universitar, istoric, scriitor şi publicist.

De multă vreme intenţionam să-l invităm pe Stelian Tănase la o cafea şi câteva vorbe de duh la Librăriile Cărtureşti. A răspuns invitaţiei Danielei Zeca Buzura într-un moment special, lansarea ultimei sale cărţi care, întâmplător sau nu, tocmai s-a petrecut. Acum trei zile la sediul Jockey Club din Bucureşti, în prezenţa unei numeroase asistenţe, proporţională cu notorietatea autorului, a avut loc lansarea şi sesiunea de autografe pentru volumul „Viaţa lui Panait Istrati” căruia, autorul i-a acordat mult timp pentru o documentare riguroasă şi răstimpul dedicat exclusiv scrierii sale.

(w882) TVR

Stelian Tănase, profesor universitar, istoric, scriitor şi publicist deschide aşadar, cel de-al douăzecilea sezon al emisiunii Mic Dejun cu un Campion. Întotdeauna am căutat ca în debutul unei noi sesiuni de întâlniri să avem în platou pe unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului iar Stelian Tănase a răspuns fără nicio reţinere invitaţiei noastre.

Deşi a fost o vreme chiar preşedintele- director general al Televiziunii Române, Stelian Tănase mărturiseşte că după o asemenea experienţă, de peste cinci ani nu mai urmăreşte niciun show sau emisiune de dezbatere politică.

(w882) TVR

În schimb, după 2018, de la apariţia volumului „Convorbiri cu Regele Mihai” a început să scrie neîntrerupt. O hotărâre de bun augur căci, exerciţiul unui istoric bine documentat se împleteşte în cazul său cu o valoare a textului literar care îl plasează astăzi printre cei mai bine vânduţi scriitori din România. În anii ’80 cărţile sale au fost interzise de cenzura comunistă. Au urmat aproape două decenii de tăcere. Dar a fost o tăcere activă căci a adunat în acest răstimp mult material pentru cărţi viitoare ceea ce se vede astăzi în ritmicitatea galopantă cu care apar pe piaţă volume ce poartă semnătura sa. „Nu am renunţat. Am continuat să lucrez. Şi dau un exemplu: ’’Dincolo nu e nimeni’’ unul dintre cele mai recente romane l-am început acum 32 de ani. Tot timpul am vânat subiecte, mi-am notat idei, am scris. Nu m-am oprit o zi şi acum când îmi apar cam două cărţi pe an, pare ceva de necrezut. Sunt cărţi de ficţiune şi de nonficţiune, vreo 30 de titluri. Nu le număr pentru că sunt superstiţios. Am scris. Am avut la sertar mult material şi acum a venit timpul să apară”.

Şi noi ne facem datoria să enumerăm doar câteva dintre ele, îndemnându-vă să le căutaţi şi să le citiţi pentru că nu veţi regreta o clipă. În afară de déjà amintitele „Convorbiri cu Regele Mihai” şi „Dincolo nu e nimeni”, mai semnalăm „Negustorul de antichităţi”; „Clienţii lui tanti Varvara”; recenta „Viaţa lui Panait Istrati” (un spirit rătăcitor şi aventuros al cărui destin este chiar opera lui cea mai importantă. Panait Istrati este cel mai citit scriitor din Occident în ultima sută de ani. Niciun scriitor român nu s-a mai ridicat până acum la cota lui de popularitate. Un motiv temeinic pentru orice cercetător ca să-i descifreze, viaţa, personalitatea, opera). Mai amintim: „Partida de vânătoare”; „Sunt un copil al războiului rece” şi multe, multe alte titluri. „Nu scriu uşor. Îmi trebuie mult timp. Tatonez, citesc, mă documentez în arhive, în biblioteci dar sunt fericit că în sfârşit am timp pentru asta”, spune Stelian Tănase cu o onestitate care ne place pentru că putem deschide noi punţi de dialog.

(w882) TVR

- Daniela Zeca Buzura: Pentru cine faceţi toate astea (cărţile, editorialele, chiar implicarea în politică, profesoratul)? Românii în general dispreţuiesc trecutul sau nu-i acordă importanţa cuvenită.

- Stelian Tănase: Am încă lucruri de spus şi vreau s-o fac cu toată forţa pe care o mai am. Trebuie să ne implicăm pentru cei care vin după noi şi care trebuie să aibă parte de adevăr. Am călătorit mult la viaţa mea, dar nu m-am gândit niciodată să plec. Dacă ai o trăire autentică, dacă eşti sincer cu tine până la capăt, nu pleci. Ştii, eu sunt îndrăgostit de Bucureşti. Îmi place mirosul de mici, praful, înjurăturile totul face parte din zestrea asta, a mea, a noastră. Unde altundeva o mai poţi găsi?

(w882) TVR

Întâlnirea din această dimineaţă care ne-a deschis din nou pofta de a ne vedea intr-un cadru deschis şi reconfortant cu unii dintre oamenii care contează cu adevărat şi care chiar au ce să ne transmită este concluzionată mai mult decât optimist: „Este cineva dincolo? Cineva care ne aude? Este întrebarea care m-a obsedat 30 de ani. Nu ştiu. Nu am răspuns. Rămâne o întrebare deschisă dar, eu cu siguranţă nu m-am săturat. Nu am obosit. Nu m-am plictisit. La vârsta pe care o am văd că că sunt prolific, viu, spiritual. Am o bătrâneţe fericită”.

Din nou împreună dragi prieteni. Unsprezece invitaţi în tot atâtea ediţii de colecţie ne îndeamnă să ascultăm destăinuiri interesante într-o poveste ţesută ca întotdeauna de gazda emisiunii, scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura.

*** Emisiunea poate fi urmărită la TVR2, sâmbătă, 19 octombrie 2024, de la ora 10:00 (reluare luni, 21 octombrie 2024, ora 13:30); la TVRInternaţional, sâmbătă, 19 octombrie 2024, de la ora 10:00; la TVRCultural, duminică, 20 octombrie 2024, ora 10:00 şi la TVR+.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

 
Cursa prin istorie: Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei

De la Constantin Brâncoveanu, la Martha Bibescu, Palatul Mogoşoaia a fost martorul multor secrete ale istoriei şi ale spionajului, pe care avem ...

„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Kos - silabe în piatră

Kos - silabe în piatră

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

An de an sute de mii de turiști revin pe pămantul Eladei, ţinutul zeilor care încă își fac simțită prezenţa, chiar dacă este simbolică. Locurile ...