loader
Foto

„Marile minciuni vinovate”, filmul ce deschide un nou sezon „Dosar România”

RECOMANDARI

Din 7 aprilie, seria publicistică „Dosar România”, ce poartă semnătura producătorului Răzvan Butaru, se vede în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1. În primele două episoade ale sezonului, realizatorul Bogdan Şerban Iancu analizează dezinformarea ce avea să transforme monarhia şi pe Regele Mihai într-o țintă perpetuă.

 

Emisiunea de reportaje, documentare şi anchete, care pune telespectatorii faţă în faţă cu istoria recentă revine cu ediţii în premieră la TVR 1, din 7 aprilie. Realizatori premiaţi investighează şi relatează întâmplări în care ne regăsim cu toţii, filmează poveşti care au rămas în umbra evenimentelor zilnice, analizează implicaţii şi consecinţe ale ştirilor de moment. Din această primăvară, seria publicistică „Dosar România”, ce poartă semnătura producătorului Răzvan Butaru, se vede în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1.

Vom urmări în acest sezon „Dosar România” un documentar despre conflictul dintre localnicii care nu au vrut să-şi părăsească proprietăţile din micuţa localitate din Apuseni Roşia Montană şi investitorii canadieni care intenţionau să demareze unul dintre cele mai mari proiecte auro-argintifere din Europa. Tot printre premierele „Dosar România” se numără o radiografie a localităţilor în care, odată, industria duduia – Zlatna, Abrud, Brad – pe care autorităţile locale se străduiesc să se readucă la viaţă.

Episodul ce deschide noul sezon „Dosar România”, pe 7 aprilie (şi continuat pe 14 aprilie), pune sub lupă „Marile minciuni vinovate”. Pornind de la constatarea că societatea românească este divizată de mai bine de trei decenii şi că presa are un răspuns de dat, realizatorul TVR Bogdan Șerban Iancu îi intervievează pe unii dintre principalii jurnalişti care au făcut carieră şi istorie în anii ’90: Ion Cristoiu, Petre Mihai Băcanu, Cristian Tudor Popescu.

„Am întâmpinat opreliști de nedescris. Au început să ne arunce ziarele dintre pachetele de ziare, erau aruncate din tren, tipografii hotărau ei ce articol să culeagă și ce articol să nu culeagă la tipografia de la Casa Scânteii. Ajunseseră să ne ciubucărească – dacă nu le dădeam bani, nu lucrau. Si în general, noaptea când se tipărește ziarul esti sub imperiul timpului. Sa prinzi trenuri, sa termini la timp”, îşi aminteşte Petre Mihai Băcanu.

(w882) Petre Miha

O dezinformare care îşi începe existența în primul an de după proclamarea republicii comuniste şi revigorată, cu accente proaspete, din chiar primele săptămâni de după dispariția cuplului Ceaușescu, avea să transforme monarhia şi pe Regele Mihai într-o țintă perpetuă.

Intervievat şi el de Bogdan Şerban Iancu, specialistul în comunicare Dumitru Borţun subliniază: „Aici avem de-a face cu mai multe intoxicări. Se intoxicau unul pe altul, dar, până la urmă, ziariștii erau intoxicaţi de așa-zisele surse, oamenii ăștia chiar au crezut că regele Mihai pregătea o lovitură de stat cu ruperea Ardealului.”

(w882) Dumitru Bo

La rândul său, Ion Cristoiu punctează: „În ianuarie ’90, nu mă gândeam la Regele Mihai. Regele Mihai nu era în piesă, să zicem, nu era în atenția opiniei publice, el nu a fost nici atât de cultivat de Europa liberă și este foarte importantă această analiză a lui 1990. Alegerile din luna mai 1990 le-am trăit și le-am și comentat...”

(w882) Ion Cristo

O mărturisire poate surprinzătoare vine de la Cristian Tudor Popescu în discuţia cu realizatorul TVR: „Ştiți, îi spuneam fostul rege sau ex-regele. Așa i-am spus când am scris, aţi constatat, în articolele din ’90 îi spuneam ex-regele. Ştiți de când am început să-l numesc Regele Mihai? După 2011. Când a fost în Parlament – și nu atât discursul, care a fost deosebit, dar ştiți ce m-a tulburat? Pur și simplu, modul în care străbătea aerul, extraordinar, să nu deranjeze pe nimeni, atitudinea era de o modestie regală...”

(w882) CTP Dosar

Un dosar despre minciuni şi adevăr. „Marile minciuni vinovate”, un film de Bogdan Șerban Iancu,  analizează cea ma întinsă şi agresivă campanie de denigrare din istoria națională, având consecințe până în prezent. Vedem primele două ediţii ale emisiunii „Dosar România” pe 7 şi 14 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 1.

***

„Dosar România” este o emisiune de reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim astăzi, cu poveşti care au rămas în umbra evenimentelor zilnice şi a ştirilor de moment. Se regăseşte în grila TVR 1 din anul 2013, devenind o emisiune de referinţă a principalului post al Televiziunii Române. În cei 10 ani de existenţă, au fost difuzate anchete despre mediu, poluare şi tăierea pădurilor, dispariţia şi traficul de copii, încălcarea libertăţilor oamenilor şi abuzurile autorităţilor asupra cetăţenilor, despre mari dosare rămase nerezolvate sau grave acte de corupţie, dar şi documentare, reportaje de culoare, cu personaje cu o istorie ieşită din comun, interviuri cu personalităţi diverse. Produs premium realizat de jurnalişti premiaţi, cu experienţă, ai Televiziunii Române, noul sezon „Dosar România” se vede la TVR 1 din 7 aprilie, în fiecare luni seară, de la ora 21.00.


Un proiect de publicistică de Răzvan Butaru

 
Sorin Hobana: „Va fi foarte greu acum să concep viața fără TVR! Sunt 43 de ani, o viață de om!”

Emoții pentru Sorin Hobana care, la scurt timp după ce a făcut anunțul de pensionare, a fost invitat în studioul 12 al TVR Sport pentru a da un ...

Tot răul spre bine: De la pandemie la sănătate mintală prin cursuri și socializare

Într-o realitate cotidiană digitalizată și tot mai presată de individualism, dorința de conexiuni autentice și de apartenență a devenit mai ...

Povești cu parfum de București, în debutul noului sezon „Exclusiv în România

Căutăm istorii inedite, motiv pentru care Cristi Tabără şi echipa lui ne invită să pornim într-o vizită la Cimitirul Bellu, dar şi în monumentul ...