loader
Foto

Lucian Pîrvoiu: „Aceste tărâmuri sunt nişte tărâmuri magice şi înfricoşătoare, în acelaşi timp”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

 

Fac parte de secole din viaţa satului. Desprinse din negura vremurilor, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi azi. Mulţi dintre români le-au uitat, dar sunt, poate, la fel de mulţi care le iubesc şi doresc să nu le lase să dispară.

În ciuda asaltului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente mari şi mici ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

Jurnalist cu o experienţă valoroasă de corespondent al Televiziunii Române la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu ne invită, în fiecare duminică, să citim „Europa, printre randuri”. Emisiunea pe care o realizează şi o prezintă la TVR INFO aduce în atenţia telespectatorilor temele europene majore, aşa cum sunt ele reflectate în presa din Uniunea Europeană, pe reţelele de socializare sau în instituţiile europene.

(w882)

Să vedem ce spune Lucian despre ceea ce este specific românesc şi ce tradiţii păstrează cu bucurie jurnalistul TVR.

Ce tradiţie crezi că e tipic românească?

Deşi sunt moldovean, am puternice rădăcini olteneşti – rădăcini paterne, tatăl meu era de acolo. Şi, dacă e să mă gândesc la o tradiţie (sau, mai degrabă, o superstiţie), mă gândesc la aceea cu strigoii, cu moroii, care e foarte răspândită în Oltenia. Probabil aţi auzit cu toţii de acei strigoi care umblă prin sat şi, ca să fie liniştiţi, trebuie să li se înfigă un ţăruş în inimă. Se spune că se practica pe vremuri, nu ştiu în ce măsură se mai practică azi... Dar, dacă ne legăm şi de legenda lui Vlad Dracul, e clar că aceste tărâmuri sunt nişte tărâmuri magice şi înfricoşătoare, în acelaşi timp.

Ce tradiţii dăinuie în familie?

Nu avem o tradiţie anume, un obicei anume... Evident, Crăciunul este mare sărbătoare a familiei, în care cu toţii ne reunim şi petrecem câteva zile plăcute acasă. Şi, cu siguranţă, Mărţişorul, care e o tradiţie românească şi pe care cu toţii o îmbrăţişăm, inclusiv băieţii din familie, pentru că, la noi, în Moldova – revin la originile mele – inclusiv bărbaţii primesc mărţişoare.

Cu ce tradiţii te identifici?

Poate că nu neapărat mă identific, dar îmi place, mă bucură, pentru că, e clar, Mărţişorul e simbolul că iarna cea lungă şi grea a trecut şi că începe primăvara, iar natura reînvie.

 
Campania Televiziunii Române - „Împreună facem bine!” continuă

· Un număr impresionant de telespectatori şi companii au răspuns pozitiv apelului Televiziunii Publice şi au făcut donaţii considerabile în bani ...

TVR și cele mai mari ONG-uri din România, alături de sinistrați

Puterea de mobilizare a românilor în fața crizei cu care se confruntă sinistrații din județul Galați demonstrează că solidaritatea și empatia ...

Lucian Pîrvoiu: „Aceste tărâmuri sunt nişte tărâmuri magice şi înfricoşătoare, în acelaşi timp”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...