RECOMANDARI
În biserica satului Letca Nouă din Episopia Giurgiului, o veche icoană a Maicii Domnului, pictată pe lemn, împlinește o lucrare tainică. Icoana a fost adusă în urma cu 70 de ani din bisericuța dărăpănată a cimitirului, iar în ceasuri numai de Dumnezeu rânduite a început să izvorască lacrimi de mir.
Uimiți de această întâmplare, preoții de atunci au așezat icoana la loc de cinste în biserică. Nu după mult timp de la acel semn, preotul Ștefan Coteanu avea să fie arestat de autoritățile comuniste. Supus multor anchete și torturi în temnița de la Gherla, Părintele Ștefan și-a încredințat sufletul în mâinile Maicii Domnului, la 9 aprilie 1959. Vreme îndelungată, peste minunea de la Letca Nouă s-a așternut tăcerea.
După mai bine de 4 decenii de la primul miracol, în anul 2002, la instalarea părintelui paroh Edmond Nicolae Popa, icoana Maicii Domnului a izvorât din nou lacrimi de mir. Vestea minunii s-a răspândit cu repeziciune în toată țara …
Actualul paroh al Bisericii din Letca Noua, părintele Mihai Cristian Taraș care slujește aici din vara anului 2020, a văzut cu ochii lui cum Icoana Maicii Domnului a izvorât lacrimi de mir. Părintele paroh ne-a împărtășit emoția care l-a cuprins atunci când a fost martor la această minune.
Strălucind într-o aureolă de lumină și blândețe, Maica Domnului cu pruncul în brațe din icoana izvorâtoare de mir a atras de-a lungul timpului nenumărați pelerini. Harul Sfintei Fecioare nu a lăsat pe nimeni nemângâiat.
Icoana Maicii Domnului cu Pruncul este pictată pe lemn de tei, iar chipurile Sfinte sunt zugrăvite în culori calde. Inițial s-a crezut că pictorul Gheorghe Tăttărescu ar fi zugrăvit icoana de la Letca Noua, dar cercetările ulterioare au infirmat acest lucru. Odorul de preț este îmbrăcat într-o frumoasă ferecătură lucrată în argint cu filigran și împodobită cu pietre prețioase. Pe chipul Fecioarei încă se mai văd dâre de lacrimi și o discretă picătură ca de rouă...
Părintele Edmond Nicolae Popa a fost parohul comunității de la Letca Noua vreme de 13 ani. După ample lucrări de restaurare pe care părintele le-a coordonat, biserica monument istoric a fost târnosită în anul 2009 de către preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. Ctitorie a Mitropolitului Nifon Rusailă al Ungrovlahiei, biserica mai păstrează câteva registre picturale și icoane realizate de maestrul Gheorghe Tăttărescu.
Răspunsul preotului la lacrimile Maicii Domnului au fost slujbele săvârșite la miezul nopții și milostenia față de cei încercati de soartă: copii, bătrâni sau mame singure. Începută de părintele Edmond Nicolae Popa, odată cu prima minune a Mâinii Domnului, lucrarea filantropica a fost continuată de actualul paroh, părintele Mihai Cristian Taraș.
Un reportaj realizat de Paula Tăbîrcă,
Duminică, 11 august, în apropierea Adormirii Maicii Domnului, urmăriți subiecte de suflet la ”Universul credinței”. De la ora 7:00, pe TVR 1.