RECOMANDARI
Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a premiat, pe 18 noiembrie, „Excelenţa în jurnalism'', în cadrul unei gale organizate la Teatrul „Ion Creangă" din Bucureşti. Jurnaliştii TVR au fost recompensaţi la categoriile jurnalism TV şi jurnalism de război.
Luni, 18 noiembrie 2024, Teatrul „Ion Creangă” din București a găzduit Gala Premiilor Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Excelența în jurnalism, ocazie cu care a fost onorată munca remarcabilă a unora dintre cei mai cunoscuţi și dedicați profesioniști ai acestei profesii.
Premiul pentru jurnalism TV a fost acordat „echipei Cristina Dănilă şi Radu Dănilă, realizatori TVR, pentru emisiunea „Vorbeşte corect!”, difuzată de TVR 1. Este primul premiu pe care relizatorii îl primesc pentru această emisiune: „Are o însemnătate foarte mare pentru noi, ţinând cont că este acordat de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România. Este o mare onoare să fim premiaţi sub titulatura de excelenţă pentru jurnalism de televiziune”, ne-a declarat Cristina Dănilă.
„Acest premiul de excelenţă decernat „echipei realizatorilor Cristina Dănilă şi Radu Dănilă pentru emisiunea „Vorbeşte corect!” este o recunoaştere a efortului nostru de a menţine emisiunea în topul preferinţelor telespectatorilor TVR 1. Istoria celui mai longeviv proiect de televiziune dedicat limbii române din mass-media românească a început cu 25 de ani în urmă, când a debutat proiectul original „Corect!”. Ceea ce a fost într-adevăr extrem de provocator este reînnoirea permanentă a formatului, pentru a menţine emisiunea în atenţia publicului. Acum, în 2024, ne bucurăm că avem încă audienţă, dar şi că unele dintre greşelile despre care am vorbit de-a lungul anilor au început să dispară”, a adăugat Radu Dănilă.
La categoria jurnalism de război, premiul i-a revenit jurnalistului TVR Adelin Petrişor, corespondent în zone de conflict.
„Am 49 de ani şi sunt reporter TV la Ştiri de vreo 29 de ani. Prima dată am fost într-o zonă de război când aveam vreo 19 ani, în 1996, iar cea mai recentă vizită într-o astfel de zonă a fost acum vreo două luni, în Congo, Africa. Îmi place foarte mult ce fac, dar trebuie să vă spun că am momente când mă întreb dacă voi ieşi la pensie sau nu din meseria asta... Pentru că nu, nu e vorba de front, ci e vorba de cât de trist arată presa. Sper să nu fiu eu cel care strică petrecerea, dar presa n-arată chiar bine. Şi, din nefericire, arata aşa şi pentru că noi o facem să arate aşa. Cred că jurnalismul cetăţenesc nu va putea lua locul jurnalismului adevărat, însă noi trebuie să arătăm asta. Cred că trebuie să punem un pic mai mult umărul şi asociaţiile profesionale, dar şi noi, jurnaliştii, să le arătăm oamenilor că suntem credibili în continuare, că avem utilitate socială şi că suntem relevanţi. Sper să putem face asta împreună! Vă mulţumesc foarte mult!”, a declarat Adelin Petrişor pe scenă, la primirea diplomei de excelenţă.
În cadrul Galei UZPR au mai fost premiaţi, printre alţii:
- pentru jurnalism şcolar - proiectul Logopaper - Platformă Media Online - Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu" Oradea
- presă de investigaţie - Ziarul de Gardă / Măriuţa Nistor, Natalia Zaharescu (Republica Moldova)
- jurnalism radio - Ioana Bruşten
- management de presă - Dan Preda.
Seara de gală a adus împreună jurnaliști de renume, personalități publice, reprezentanți ai mediului academic, oameni de cultură.
Juriul care a evaluat materialele jurnalistice i-a reunit pe Ruxandra Săraru (preşedinte), Mădălina Corina Diaconu, Viorel Popescu, Teodora Marin, Monica Zvirjinschi şi Cornel Cepariu.
credit foto: TVR