loader
Foto

Galerie foto

Istorii cu gust la Dunărea de Jos, în episodul ce deschide noul sezon „Exclusiv în România”

RECOMANDARI

Din 27 octombrie, Cristi Tabără şi Cristina Șoloc ne invită în noi călătorii fascinante, pentru a descoperi adevărate comori ale ţării noastre. Locuri, oameni şi poveşti „Exclusiv în România” ne aşteaptă la TVR 1, duminică de duminică, de la ora 17.00.

 

Primul episod al noului sezon „Exclusiv în România” ne poartă prin Galați, un oraș frumos, despre care se știe destul de puțin, după cum află „pe pielea lor” Cristi Tabără şi echipa sa. Ce descoperiri fac drumeţii noştri aflăm în ultima duminică de octombrie, de la ora 17.00, la TVR 1.

Turnul de televiziune de la Galați este un obiectiv turistic emblematic, însă războiul din apropierea granițelor l-a transformat într-un obiectiv strategic, așa că poate fi admirat doar de la distanță... ceea ce facem și noi, alături de călătorii „Exclusiv în România”.

(w882) turn tv Ga

Continuăm cu istoria foarte veche a Galațiului. Aflăm povestea lui Inocens, posibil primul patrician daco-roman creștinat, al cărui mormânt a fost descoperit la Barboși. Scheletul acestuia se află expus în Lapidariumul Muzeului de Istorie din Galați.

(w882) Inocens, G

Tot la Galați se află și Casa Cuza, casă în care a locuit Alexandru Ioan Cuza, fost pârcălab de Galați. În interior găsim, pe lângă o serie de obiecte personale ale domnitorului, și un unicat mondial: cea mai veche pâine coaptă din lume, nealterată și vizibilă, coaptă pe la 1892 la Genova și adusă în Galați de către un marinar. Tot la Muzeul de istorie putem vedea o altă raritate, o mașină De Dion-Bouton; foarte puține au mai rămas în lume, iar una dintre ele se află la Galați.

(w882) painea vec

(w882) masina muz

Gălățeancă Vera Atkins a ajuns să coordoneze operațiunile britanice din al Doilea Război Mondial, pe teritoriul Franței ocupate. S-a implicat foarte mult în tot ceea ce însemna spionaj și sabotaj, a instruit agenți, s-a implicat și în operaţiunea Overlord, a primit și Legiunea de Onoare a Franței. A murit în Anglia, dar n-a încetat să spună că este originară din Galați.

(w882) muzeu / Ex

(w882) Exclusiv i

Ajungem și la Biserica Fortificată Precista, cea mai veche biserica din Galați, cu un rol important în apărarea malului Dunării. Ghidul nostru în spiritualitatea creștină a locului va fi Înaltpreasfinţitul Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos.

(w882) Inaltpreas

Gina Bradea este cetățean de onoare al județului Galați și a primit acest titlu pentru felul în care promovează gastronomia locală. Aflăm ce înseamnă „rarități gastronomice moldo-dobrogene”, cum spune Gina Bradea, în prima ediție „Exclusiv în România” a sezonului, duminică, de la ora 17.00 la TVR 1.

(w882) Gina Brade

Producător: Marin Găbudean

foto: "Exclusiv în România", TVR

 
Istorii ascunse: Castrul de la Apulum

Istorii ascunse: Castrul de la Apulum

publicat: Joi, 24 Octombrie 2024

Pentru Dacia Romană, castrul de la Apulum a fost cel mai important centru al provinciei. Este locul unde a staționat Legiunea XIII Gemina, iar ...

Spoken words, o practică poetică a Tatianei Ernuțeanu / VIDEO

Tatiana Ernuțeanu, autoare a trei volume de poezii, apropiată a r egretatului poet Ioan Es. Pop, trăiește emoția muzicii vechi și promovează ...

Sub semnul generozităţii. Concertul Regal Caritabil, în direct la TVR Cultural

Vineri, 25 octombrie, de la ora 19.00, TVR Cultural va difuza Concertul Regal Caritabil organizat de Fundația Regală Margareta a României. De la ...