loader
Foto

Istorii ascunse: Castrul de la Apulum

RECOMANDARI

Pentru Dacia Romană, castrul de la Apulum a fost cel mai important centru al provinciei. Este locul unde a staționat Legiunea XIII Gemina, iar guvernatorul Daciei a avut sediul aici.

 

Împăratul roman Traian decidea stabilirea la Apulum, numele latin al oraşului Alba Iulia, a unei legiuni romane şi construirea unui castru în anul 106. Lua această hotărâre având în vedere poziţia geografică strategică, pe malurile Mureşului, dar şi a zonei aurifere din Apuseni.

Aflăm din istoricul castrului, prezentat pe site-ul său oficial detalii despre această construcţie: "Dislocată de la Vindobona (Viena), Legiunea a XIII-a Gemina, care a participat la ambele războaie daco-romane, începe să ridice castrul de la Apulum, locul de fundare fiind  plasat pe un platou ușor înclinat de la vest spre est, parte a celei de a treia terase naturale a Mureșului. O primă etapă a castrului este faza de lemn, ce cuprindea fortificarea cu  val de pământ, palisadă și turnuri de lemn, acesta fiind construit la Apulum, pe la anul 107 d.Chr. (sub Traian), dar nu se cunosc detalii tehnice despre această fază. Castrul cu zid de piatră, a fost construit cel mai probabil sub împăratul Hadrian, până în jurul anului 125 d.Chr., elemente importante ale acestuia fiind cercetate in mai multe puncte între anii 1982-1998 (porta principalis dextra), respectiv 2011-2012 (via principalis si cladirea comandamentului – principia castrului)."

Basorelieful din marmură reprezentând un centurion şi altarul închinat unei zeiţe romane se numără printre artefactele descoperite aici.

În acest episod "Istorii ascunse" construim linia narativă împreună cu arheologi, restauratori și muzeografi. Îl puteţi urmări la TVR 1 joi, 31 octombrie, de la ora 23:30, pe TVR 1.

Detalii despre noul sezon al emisiunii Istorii ascunse găsiţi pe TVR1.

Cameramani: Rafael Vasilcin, Olimpiu Vuia, Marius Danci

Montaj Călin Constantin

Realizator Cristina Băican

Info: https://castrul.apulum.ro/istoric/

Foto: captură generic emisiune TVR plus

 

 
Simona Podaru – „Cel mai implicat părinte”

Simona Podaru – „Cel mai implicat părinte”

publicat: Joi, 24 Octombrie 2024

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 25 octombrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Raimonda Boian – „Hrană pentru trup... și suflet”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 25 octombrie, de la ora 18.15, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

România, fruntașă la consumul irațional de antibiotice. De ce nu ar trebui să luăm niciodată antibioticele „după ureche”

România se menține pe primele poziții în topul european al țărilor cu cel mai mare consum de antibiotice, iar administrarea irațională a acestora ...