loader
Foto

Investiții complexe pentru modernizarea fermelor agrozootehnice

RECOMANDARI

În Câmpia Boianului, într-o comună olteană, o familie de agricultori a început, după anul 1998, într-o fostă secție de mecanizare, o mică afacere. Cu 200 ha în arendă, apoi cu credite de la bănci, și-au extins ferma agrozootehnică, iar azi administrează 5800 ha de teren agricol cultivat cu cereale.

 

Au și alte activități legate de agricultură - închirieri și leasing, cu mașini și echipamente agricole, de depozitare a cerealelor în silozuri și magazii, atăt în comună lor, dar și la Roșiorii de Vede, Potcoavă și la Hârsesti-Argeș. Dețîn și o moară pentru grâu și porumb. Cultivă cu tehnologia no-till ( în miriște direct) și cu îngrășăminte fertilizante lichide cu azot îmbogățit. Pe 2300 ha cultivă grâu, pe 1400 ha rapiță, pe 1000 ha floarea soarelui, 7 ha cu orz, altele cu sorg și porumb pentru animalele pe care le dețîn. Au preluat de la un investitor francez o fermă de suine la care s-a renunțat după ce a fost afectată de pesta porcină africană.

Ferma din comună Tufeni este de fapt un complex zootehnic, care a necesitat, după depopulare, investiții mari în lucrări de modernizare și retehnologizare a halelor. Grajdurile, mai ales cele de maternitate, au fost izolate termic, cu podele cu grătare din beton cu scurgere imediată spre fose intermediare, iar cele de la purcei cu podele plastifiate cu grătare cu covorașe sub becuri cu raze infraroșii. FNC-ul asigură compoziția furajelor din grâu, porumb, sorg, soia, ovăz din producția fermelor lor vegetale. Complexul are apă din surse proprii, din două puțuri de mare adâncime, o stație hidrofor cu apometre, iar pentru apele uzate un bazin vidanjabil și o stație de epurare. Au și o stație de biogaz care produce energie termică și apă caldă alături de centrale pe deșeuri lemnoase și pe cereale iar, mai nou, au montat și panouri fotovoltaice. Monitorizează în toate grajdurile temperatura, umiditatea și concentrația de amoniac.

Rasele de suine Pietrain și Duroc sunt hrănite cu mai multe rețete, pentru fiecare categorie de animal în parte. Ele sunt furaje naturale, fără hormoni de creștere, fără făinuri animale. Purceii sunt verificați zilnic de medicul veterinar, iar cei care sunt scoși la vânzare primesc certificat.

Vedeți la ”Ferma” cum arată un astfel de complex agrozootehnic și de ce măsuri a fost nevoie constant pentru modernizatea sa. Duminică, 17 noiembrie, de la ora 9, la TVR 2.

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu și Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

 
Campioni la microfon, cu Andrei Pavel

Campioni la microfon, cu Andrei Pavel

publicat: Joi, 14 Noiembrie 2024

Andrei Pavel, jucător și antrenor de tenis, care a fost în ultimii ani o prezență constantă în echipa României de Cupa Davis la simplu și la ...

Noi tendințe din medicină, nutriție și fitness

Noi tendințe din medicină, nutriție și fitness

publicat: Joi, 14 Noiembrie 2024

Calitatea vieții depinde de eforturile noastre conștiente de a menține organismul în formă. Prin alegeri sănătoase și echilibrate, putem preveni ...

Violenţa în familie, pedepsită de lege

Violenţa în familie, pedepsită de lege

publicat: Joi, 14 Noiembrie 2024

Cine poate cere ordin de protecție, în ce cazuri de agresiune se aplică și pentru ce durată? Ce obligații au autoritățile statului în situațiile ...