loader
Foto

În căutarea comorilor de la Moșna

RECOMANDARI

Ce legătură au bisericile fortificate din Transilvania cu Blajul, inima Școlii Ardelene? În această ediție a emisiunii "Cursa prin istorie" descoperim comori în comuna Moșna, din Sibiu, un fost târg ce a concurat în importanță, în perioada medievală, cu Biertan și Mediaș.

 

Localitatea Moșna a fost atestată documentar în 1280, amintită drept comună liberă în Ţara Vinului, cu numele de Musyna (sau Musna, Muzsna, Meschen).

Denumirea localității, potrivit legendei, ar fi legată de o pasăre care le-ar fi indicat sașilor locul unde să își întemeieze așezarea. Pasăre care a fost folosită ca simbol heraldic al localității.

Elevii de la Colegiul "I.M.Clain au pornit în această aventură a cunoașterii prin Moșna, împreună cu actrița Adriana Irimescu.

Probele i-au purtat pe participanţi prin biserică, școală și muzeu, până în turnul cu slănină, alături de Marianne Rempler, fost curator al Bisericii fortificate și de Ionel Șotropa, inițiator al muzeului și fost director al școlii din comună.

Au aflat aici despre legătura profundă dintre universul românesc și cel săsesc creată de pastorul și profesorul Stephan Ludwig Roth, participant la Adunarea de pe Câmpia Libertății din Blaj din 13-15 mai 1848, condamnat la moarte și executat în 1849, pentru participarea sa la revoluția pașoptistă.

La 175 de ani de la acel moment definitoriu pentru românii din Ardeal, tinerii din Blaj îl redescoperă în joc pe cel care a început modernizarea învățământului din Transilvania și a susținut drepturile fiecărei națiuni de a-și folosi limba maternă, punând accentul pe importanța limbii române ca limbă comună a tuturor națiunilor ce conviețuiau în Ardeal.

***

”Cursa prin istorie”, realizator și producător Anca Berlogea-Boariu, este un joc, o căutare de comori prin spectaculoasele Biserici fortificate din Transilvania, la care participă elevi și studenți. Gazdă le va fi actrița Adriana Irimescu, plină de energie, cu experiență bogată în jurnalism și televiziune.

TVR 2 a redifuzat această ediție ”Cursa prin istorie” miercuri, 11 septembrie, de la ora 20:00.

Info: comunamosna.ro

Foto: wikipedia/Szolt deak/ Biserica fortificată din satul Moșna

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...