loader
Foto

”Gări de poveste” pe ruta Teiuș-Cluj-Oradea

La Oradea, Cătălin Ștefănescu a întâlnit două supravieţuitoare ale Holocaustului. Vioara Braun şi Olga Gavor au trăit în ghetoul din Oradea, iar în martie 1944 au fost transportate cu vagoane de marfă la Auschwitz. Au scăpat cu viaţă, printr-un concurs de împrejurări favorabil.

 

În Oradea, trăiau în 1940 treizeci de mii de evrei. După Dictatul de la Viena, guvernul maghiar a reuşit să declare oraşul Oradea "judenfrei", un oraş liber de evrei. Treizeci de mii de evrei orădeni au fost concentraţi pe trei străzi de la marginea oraşului, iar în 1944 au fost trimişi în lagărele de exterminare din Polonia. Au supravieţuit doar trei mii dintre ei.

La ”Gări de poveste” aflăm despre destinul tragic al Evei Heyman, o adevărată Anne Frank a Transilvaniei de Nord. În 1944, la numai 13 ani, timp de câteva luni, Eva ține un jurnal în care surprinde atrocitățile la care erau supuși evreii din ghetoul orădean (cel mai mare din Ungaria hortystă, declarat, pentru teroarea instaurată, "ghetou-model"). Urmărită de neşansă, Eva va fi urcată în tren cu ultimul transport spre lagărul de la Auschwitz, unde va pieri la 17 octombrie 1944. Nu împlinise încă 14 ani.

(w882)

După 71 de ani, doamna Olga Gavor a acceptat, pentru prima dată, să vorbească în public despre experienţa traumatizantă prin care a trecut. În primăvara anului 1944 urca, împreună cu mama, tatăl şi sora mai mică, în trenul morţii: destinaţia Auschwitz. Din cei patru membri ai familiei sale, după un an petrecut în lagăr, se va întoarce acasă singură.

(w882)

(w882)

***

Tot în acest episod, descoperim o altă poveste răscolitoare, în gara din Teiuş. În 1968, aici a avut loc prima şi singura catastrofă feroviară din România. Între Bucerdea şi Crăciunel, în apropiere de Teiuş, două trenuri, un accelerat şi un personal, s-au lovit frontal. Vina a aparţinut, din păcate, celor doi impiegaţi de serviciu, care nu au dirijat trenurile pe linii diferite. Statul comunist a găsit în această tragedie un bun pretext de înfierare proletară. A avut loc, un an mai târziu, un proces-spectacol, chiar în gara Teiuş. 1000 de ceferişti din toată ţara  au fost martori la acest proces. Cei doi vinovaţi au fost condamnaţi la moarte şi la confiscarea întregii averi.

***

Maiestuoasa gară a Clujului și Muzeul  Farmaciei sunt alte destinații importante pe care le veți vizita în această ediție. Cea mai veche farmacie din Cluj, cunoscută sub numele de farmacia Hintz, a avut prima sa atestare documentară în anul 1573. Muzeul a fost inaugurat în anul 1954. Ulterior, din anul 1963, Muzeul Farmaciei a primit numele de Colecţia de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

(w882)

***

GĂRI DE POVESTE este un documentar de călătorie care ne poartă pe peroanele celor mai interesante gări din România şi ne prezintă oamenii fiecărei zone, problemele lor actuale sau legendele locului. Vom vedea România de la fereastra trenului, prin ochii celor doi prezentatori: Marina Constantinescu și Cătălin Ştefănescu. Filmele din proiectul „Gări de poveste“ au fost realizate cu sprijinul Ministerului Transporturilor, CFR Călători şi CENAFER.

Puteți revedea această ediție joi, 3 octombrie, de la ora 20:00, la TVR 2.

 
Românii și cărțile. Bărbații citesc mai degrabă în scop profesional; femeile, mai mult de plăcere

În prezent, bărbații citesc mai mult în scop profesional, în timp ce femeile folosesc lectura mai degrabă ca mijloc de relaxare, arată datele din ...

„Perfect Nadia” - Definiţia perfecţiunii în gimnastică

Nadia Comăneci a schimbat pentru totdeauna gimnastica mondială pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, primind prima notă de zece ...

Peste jumătate dintre elevii unei clase de gimnaziu din Bucureşti participă la „Care pe care”! Un nou sezon al emisiunii dedicate exclusiv limbii române, din 5 octombrie, la TVR 1

Al patrulea sezon „Care pe care” începe la TVR 1 în primul weekend de octombrie. Ruxandra Gheorghe-Negrea ne promite întâlniri cu concurenţi ...