loader
Foto

Finanțele personale, un subiect sensibil pentru mulți români

Aproximativ jumătate dintre români învață să se raporteze la bani din familie, ceea ce poate duce la perpetuarea unor obiceiuri financiare nesănătoase, transmise de la o generație la alta, sau la confuzie privind gestionarea corectă a banilor.

 

Subiectul finanțelor personale este unul dintre cele mai discutate în România, în special din cauza istoriei economice dificile cu care oamenii s-au confruntat. Majoritatea populației din România nu a avut acces la educație formală în gestionarea finanțelor proprii, astfel că rezultatele unui studiu, potrivit căruia mai puțin de jumătate dintre români (41%) consideră că își gestionează eficient bugetul personal, nu sunt deloc surprinzătoare.

Totodată, este dovedit științific că istoria personală cu banii ne poate afecta deciziile în cele mai surprinzătoare moduri. Și se poate observa că banii reprezintă, deseori, un subiect de ceartă și neînțelegeri în relațiile de cuplu. În acest sens, o soluție ar putea consta în reevaluarea tuturor convingerilor legate de bani, pentru a verifica dacă acestea sunt reale și utile. Deși nu putem schimba trecutul, avem posibilitatea să învățăm din greșeli, astfel încât să luăm decizii financiare mai bune în prezent și viitor.

Trauma sărăciei a creat un climat de frică și obiceiuri financiare care adesea ne fac mai mult rău decât bine, cum ar fi tendința de a cumpăra mai mult decât este necesar, pentru a evita lipsurile percepute. Experții în educație financiară recomandă crearea unui fond de urgență, adaptat la cheltuielile fiecărei persoane. Acesta ar trebui să ofere un confort psihologic și să fie folosit pentru situații neprevăzute, precum probleme de sănătate sau reparații neplanificate. În plus, este util și un fond de siguranță care să acopere cheltuielile în cazul în care o persoană nu poate lucra pentru câteva luni. Valoarea acestui fond depinde de cât de mult timp ar dura găsirea unui nou loc de muncă sau rezolvarea unei probleme de sănătate.

Specialiștii subliniază importanța cumpătării și a unei gestionări echilibrate a banilor, recomandând împărțirea veniturilor în categorii clare: supraviețuire, economii, fond de urgență și investiții. De asemenea, este esențială o disciplină riguroasă în privința investițiilor și o planificare atentă a datoriilor, pentru a evita îndatorarea excesivă.

Pentru mai multe informații și sfaturi despre economie și educația financiară puteți urmări, de luni până vineri, de la ora 16.00, pe TVR INFO, emisiunea de analiză economică „Banii, azi” care abordează, într-un limbaj accesibil tuturor, o paletă vastă de subiecte, și prezintă cele mai eficiente soluții pentru ca românii să își protejeze bugetul și economiile, mai ales în aceste vremuri provocatoare.

Foto: Pixabay

 

 
Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din istoria Ligii Campionilor

Cristina Neagu a devenit cea mai bună marcatoare din istoria Ligii Campionilor, atingând un total de 1.154 de goluri după meciul împotriva ...

Finanțele personale, un subiect sensibil pentru mulți români

Aproximativ jumătate dintre români învață să se raporteze la bani din familie, ceea ce poate duce la perpetuarea unor obiceiuri financiare ...

Recital extraordinar al chitaristului Dragoş Ilie la TVR Cultural, în direct de la Ateneul Român

Unul dintre cei mai carismatici artişti ai momentului, Dragoș Ilie face din chitara clasică vedeta serii de marţi, 8 octombrie. Concertul ...