loader
Foto

Festivalul „Crizantema de Aur”, în direct la TVR

Televiziunea Română va transmite în direct a 57-a ediție a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ce se va desfășura în perioada 17-19 octombrie 2024, în municipiul Târgovişte, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO,

 

Romanța, regină între genurile muzicale și cântec al sufletului românesc, cum o numesc organizatorii festivalului, vă invită la o nouă întâlnire în cetatea istorică Târgoviște. Acesta este cel mai longeviv festival muzical din România, organizat neîntrerupt din anul 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării Romanței - gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale.

Tema ediției din acest an, ”Romanța românească - tradiție și identitate”, își propune celebrarea tradiției și a valorilor identitare românești slujite de Romanța românească. Gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, dedicat promovării poeziei românești, a limbii române literare și a spiritului unionist, Romanța românească este purtătoare de DOR, DRAGOSTE, SPERANȚĂ, CREDINȚĂ, virtuți creștine care definesc spiritualitatea românească.

Concertele vor începe în fiecare seară, la ora 18.00, și vor fi transmise integral, în direct, de TVR 2 și TVR Craiova.

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, se va desfășura concursul de interpretare, concursul de creație va avea loc vineri, 18 octombrie, iar gala laureaților va fi sâmbătă, 19 octombrie. Joi, 17 octombrie, puteți urmări și concertul „La Izvoarele Romanței”, iar sâmbătă, 19 octombrie, se va organiza concertul ”Suflet de romanță”.  Vă puteți bucura, de asemenea, de seria de microrecitaluri „Petale de crizantemă”, susținute de laureați ai concursului de interpretare

Din programul festivalului mai fac parte medalioanele omagiale dedicate compozitorilor: Eugen Doga, Constantin Rusnac (Republica Moldova), Henry Mălineanu, Titel Popovici, Vasile Veselovski, Dan Mizrahy, Elly Roman, Paraschiv Oprea, Dan Stoian, precum și pentru compozitori din Bucovina - Dumitru Caulea și Luminița Demianic. Dar și cele în amintirea Marilor voci ale Romanței: Cristian Vasile, Ileana Sărăroiu, Emil Gavriș, Nicu Stoenescu, Dorina Drăghici, Mia Braia, Alexandru Grozuță.

La concursul de interpretare vor participa concurenţi, selecţionaţi în urma a șase preselecţii regionale și o preselecție online internațională, realizate în perioada 15 mai – 30 iunie 2024; iar la concursul de creaţie participă 13 creatori cu romanţe în primă audiţie, selecționate în urma preselecţiei naţionale realizate la 28 iunie 2024, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova și cu Societatea Muzicienilor Români „Armonia” din Cernăuți - Ucraina.

Acompaniază Orchestra „Folclor” din Chișinău - dirijor Petre Neamțu – artist al poporului și Orchestra „Romanţa” din București - dirijor Alexandru Ilie.

Juriul Concursului de Interpretare va fi format din interpreţi prestigioși de romanţă şi din personalităţi ale vieţii muzicale care promovează romanța românească în țară și în străinătate.

Juriul Concursului de Creaţie va fi format din personalități artistice și compozitori desemnaţi de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova și de organizatorii festivalului.

• Prezentatori: Alexandra Velniciuc şi Octavian Ursulescu, Eda Marcus și Silviu Biriș.

• Scenografia: Alin Gavrilă

Televiziunea Română este co-producător al evenimentului. Parteneri media: Radio România; Revista „Actualitatea Muzicală” a Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR); Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

Producător TVR: Luiza Caravasile

Director artistic: Alina Mavrodin Vasiliu.

Organizatorii ediţiei sunt Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România și cu Uniunea Muzicienilor din Moldova.

În cadrul festivalului participă concurenți și mari artiști de romanță românească din România, Republica Moldova, Germania, Austria, Ucraina, alături de prestigioși laureați ai festivalului.

Direcția artistica a festivalului este asigurată de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște.

Foto: arhiva TVR/ Gala Laureaților Concursului de Creație - Festivalul Național de Romanțe Crizantema de aur 2023

 

 
Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

Istoria bijuteriei, la ”Locuri, oameni și comori”

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Primele dovezi că omul se împodobea, vin de acum zeci de mii de ani, pe când bijuteriile erau șiraguri de scoici, de dinți de animale, ...

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

Investiţiile în patrimoniu atrag turiştii

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

O nouă ediție ”Investiți în România!” dedicată patrimoniului național vă așteaptă pe TVR Internațional, marți, 24 septembrie, de la ora 21:00.

Panteonul, gloria Romei

Panteonul, gloria Romei

publicat: Marţi, 24 Septembrie 2024

Cel mai complex și bine păstrat monument din Roma, primul de felul său al Antichității, este uimitorul Panteon. Spațiul original, vast și ...