loader
Foto

Puterea pământului

RECOMANDARI

Echipa emisiunii ”Ferma” vă propune să urmăriți o nouă ediție în care aflați despre promovarea stânelor tradiționale, cultivarea cartofilor, micii producători de vinuri, creșterea suinelor.

 

Născut într-o familie de agricultori din satul Măureni din Caraș, Hary a început să cultive cereale cu 16 ani în urmă, în satul său natal, acum pe 1500 ha. Din 2007, a început și o cultură de cartof pe 100 ha într-un sol mai nisipos, favorabil acestei culturi, care are nevoie de precipitații sau de irigații. Lucrează acum 2300 ha, cereale și cartofi. A accesat fonduri europene și a construit un depozit modern pentru cartofi, la Peciu Nou, în Timiș. Are o suită de mașini pentru recoltare, dar și utilaje moderne pentru depozit, care este bine structurat, cu un flux bine gândit, pentru sortarea și ambalarea tuberculilor în saci de diferite greutăți și sortimente. Depozitul înființat în iulie 2022 este în asociere cu un belgian cu care are o colaborare bazată pe încredere, seriozitate și muncă.

Participă: Hary Masay - fermier, producător cereale și cartofi, com. Peciu Nou,Timiș

***

Asociația Țara Vinului din Albă se ocupă cu promovarea micilor producători de vinuri. Un membru al acesteia se ocupă din 1996 de o mică podgorie de doar 3 ha, pe care cultivă 3 soiuri de viță de vie și se ocupă și de procesarea strugurilor cu o presă, dar și de depozitarea vinului în butoaie de stejar, într-o pivniță de la subsolul unei case vechi, unde îmbuteliază 2000 l.

Participă: Papp Peter-fermier viniviticultor Aiud, jud. Albă

Ovidiu Negrea-președintele Asociației Țară Vinului Albă

***

La 4 km de Aiud, în Ciumbrud, în Cramă lui Ion se produc vinuri cu caracter rustic, autentic, făcute în spirit manufacturier care s-au remarcat în concursuri locale. În cramă miroase a lemn de stejar și a vin proaspăt, ce atrage turiștii care degustă și savurează licorile și ascultă povestea lui Ion.

Participă: Ioan Epure-podgorean, Ciumbrud, jud. Albă

***

Promovarea stânelor tradiționale cu pășunatul montan este atribuția Asociației crescătorilor de ovine din Alba. Un crescător de oi din Țelna, care stă luni bune pe munte, unde îngrijește 300 de ovine țurcane și prelucrează laptele obținând caș proaspăt și sărat, telemea și urdă. Produsele lactate sunt vândute cu amănuntul în piețe agroalimentare și în târguri.

Participă: Ing. Andrei Hada-crescător ovine , sat Țelna,com.Ighiu, jud.Albă

Alexandru Hada-tatăl

Dr.vet.Horia Moruțan-președintele Asociației crescătorilor de ovine Albă

Dr.ing.Gheorghe Dan Neață-dir.gen.Registrul genealogic Dacia

Duminică, de la ora 10:00, emisiunea dedicată fermierilor poate fi urmărită la TVR 2.

***

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu și Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

Foto: emisiunea Ferma/TVR

Tag-uri: agricultură, Ferma, TVR 2
 
Marina Almăşan iese în stradă în noul sezon „Rivalii”

Marina Almăşan şi Dan Helciug sunt gata de cel de-al patrulea sezon „Rivalii”! Emisiunea TVR 2, concepută ca o competiţie a sexelor, se anunţă ...

”Dialoguri academice” cu profesorul de neuroştiinţe şi fiziologie Alexandru Babeș

Cel de-al patrulea sezon  ”Dialoguri academice” continuă la TVR Cultural duminică, 27 octombrie, de la ora 13:00, cu dialogul dintre ...

Musicalul „Bună seara, domnule Wilde”

Musicalul „Bună seara, domnule Wilde”

publicat: Marţi, 22 Octombrie 2024

Comedia muzicală se bucură de o distribuție de excepție: Ștefan Iordache - John Worthing; Emil Hossu - Algernon Moncrieff; Carmen Stănescu - ...