RECOMANDARI
Echipa emisiunii ”Ferma” ne împărtășește câteva povești de succes din agricultură. Aflăm de la fermieri de unde au început, cu ce resurse, cum au reușit să se dezvolte și cum arată acum roadele investițiilor lor.
Succesul în afaceri
După 20 de ani, un fost cadru militar și-a început afacerea într-o construcție anexă în Balotești cu bani de la C.A.R. Obișnuit cu rigoarea și ordinea tuturor lucrurilor a început testând rețete de furaje și amestecuri de furaje pe păsări și animale. După 2010, a achiziționat o veche moară de făină din Fierbinți Târg, transformând unele părți ale construcției în spații administrative și alăturând un F.N.C. modern cu toate dotările de ultimă oră, la timpul respectiv. Și-a luat alături oameni de încredere luându-i parteneri la o afacere 100% românească. Și pentru ca materia primă este toată din zona cerealieră, și-a creat depozite de 10.000 tone, apoi silozuri pentru încă 10.000 tone.
A făcut contracte de achiziții de cereale cu fermierii din zonă, cât mai aproape de F.N.C. - cu porumb, grâu, orz, soia, floarea soarelui și lucernă deshidratată. A realizat parteneriate cu producători de șroturi de tot felul, ulei de rapiță și drojdie de bere. A investit permanent într-o gamă cât mai largă de produse, cam 137 de sortimente, pentru pui de o zi și până la cei de 30 de zile, găini ouătoare, prepelițe, curcani, struți, porumbei, palmipede până la pești, rumegătoare, iepuri și porci, chiar și pentru animalele de companie. Are o nouă linie de producție pentru furaje granulate care asigură 4.000 t/lună. Furajele finite sunt un amestec de cereale oleaginoase, tărâțe, drojdii, borhoturi, uleiuri, aminoacizi, vitamine care sunt dozate pentru fiecare tip de pasăre și animal, pentru vârsta și scopul creșterii.
Compania lui Florin desface, pe lângă furaje și concentrate, aditivi furajeri, premixuri, iar în pet shop-uri accesorii aferente animalelor de companie. Și pentru că avea furaje, a achiziționat o fermă de păsări și o alta de suine. Desface produsele în 16 mici magazine sătești și în altele aparținând unor parteneri. Exportă și în Republica Moldova.
Anul acesta, seceta a diminuat recolta de cereale, iar prețul lor a tot crescut, dar Florin încearcă să țină în limite rezonabile prețurile de vânzare ale produselor sale.
Participă: Florin Marian Colțuneac- investitor și antreprenor, Balotești, Ilfov
Ing. Alin Agiu - director comercial și specialist în nutriție
Tudor Calotescu - jurnalist independent
***
Din dragoste pentru natură și viețuitoare
În Pantelimon, lângă liziera unei păduri, un tânăr și-a făcut o fermă care îi poartă numele MATEI, încercând să-si valorifice un hobby, cu păsări și animăluțe, un fel de expoziție, cu exemplare puține, dar variate. Și-a construit boxe pentru fiecare pasăre, le-a făcut dotările necesare, a afișat numele rasei din care fac parte, cu câteva cuvinte lămuritoare.
Crește găini de diferite rase, mai ales de rase grele, curcani, rațe mandarine, păuni, struți pitici, iepuri de diferite varietăți, porci mangalița, o văcuță Jersy cu vițeii ei. Primăvara creste și puișori de găină.
Asociatia Crescătorilor de păsări din București și Ilfov, cu o activitate de consultanță, asistență și service în domeniul aviculturii, îl sfătuiește pe Matei despre nutriție, unele probleme sanitar-veterinare și in domeniul tehnologiilor moderne de creștere și îngrijire.
Și pentru că adresa fermei este pe stada Tigrului, un câine ciobănesc caucazian veghează asupra tuturor.
Participă: Ion Gheorghe Bodeanu- reprezentant al Asociatiei Crescătorilor de păsări
Marian Vlad Borbely - crescător de capre și păsări, sat Cățelu
***
Jurnalist tv Sergiu Marinescu
Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc
”Ferma” se difuzează duminică, 24 noiembrie, de la ora 9:00, pe TVR 2.
Credit foto: Shutterstock / colaborator foto - Faizansadique