loader
Foto

EDIŢIE SPECIALĂ: „În slujba Moscovei. Trei luni printre „robii" lui Şor”, la TVR

Televiziunea Română va difuza concluziile anchetei: „În slujba Moscovei. Trei luni printre „robii" lui Şor", o investigație sub acoperire realizată de „Ziarul de Gardă" din Republica Moldova.

 

Măriuţa Nistor, jurnalistă ZdG, s-a infiltrat pentru trei luni în rețeaua oligarhului pro-rus Ilan Șor pentru a documenta şi demonstra din interior cum sunt racolaţi oamenii care lucrează în slujba Moscovei, atât pentru compromiterea referendumului din 20 octombrie, cât şi pentru deturnarea cursului european al Republicii Moldova.

Dezbaterea pe tema concluziilor anchetei „În slujba Moscovei. Trei luni printre „robii" lui Şor" se va difuza marţi, 15 octombrie, de la ora 21:00 la TVR INFO, într-o Ediţie specială a emisiunii „Prim-plan" şi miercuri, 16 octombrie, de la ora 18:10, la TVR 1.

Invitaţii ediţiei: Măriuța Nistor, reporteră ZdG şi Costin Ciobanu, analist politic şi doctor în științe politice al McGill University, prin Skype/Zoom, iar în platou Ioan Stanomir, politolog.

„De 20 de ani, Ziarul de Gardă urmăreşte corupţia în Republica Moldova. La fiecare campanie electorală vedem implicările Moscovei în defăşurarea campaniei şi în votul populaţie, iar Moscova depune tot mai mari eforturi pentru a ţine Republica Moldova în sfera sa de influenţă, cu atât mai mult după ce a declanşat războiul sângeros din Ucraina.

În campania electorală actuală, reporterii Ziarului de Gardă au înţeles că există bani ilegali care circulă, cetăţenii fiind implicaţi în vânzare şi cumpărare de voturi. Am decis să facem o investigaţile, Măriuţa Nistor fiind unul dintre reporterii care, după ce a muncit mai multe luni sub acoperire, a reuşit să demostreze modul în care vin banii de la Moscova, cu ce scop şi cum este pusă la punct o mare schemă de corupere a cetăţenilor, incitaţi să voteze împotriva opţiunii europene la referendumul din 20 octombrie”, spune Alina Radu, director ZdG.

Jurnalista Măriuța Nistor a lucrat în condiţii riscante, însă a avut o echipă în spate, care a contribuit ca această investigaţie video să fie bine argumentată şi pe înţelesul tuturor. „Scopul nostru este ca cetăţenii să înţeleagă că nu poţi să contruieşti democraţia prin corupţie şi vânzare de voturi", a adăugat Alina Radu.

Timp de trei luni, sub numele fals de Ana Nastas, reportera Măriuţa Nistor a documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii şi cum sunt racolate persoanele care lucrează pentru Ilan Şor, participă la proteste, la întâlniri electorale şi la împărţirea de pliante cu informaţii false despre Uniunea Europeană. Jurnalistei i-a fost deschis un cont într-o bancă de stat din Rusia, folosind date personale după un act de identitate fals. În toată această perioadă, Măriuța Nistor primea telefoane „de la Moscova" pentru a i se mulţumi pentru activitate.

 

 
Cariere de succes - Victor Filote: ce înveți este infinit mai valoros decât ce deții

Absolvent al Academiei de Studii Economice, Facultatea de Management din București, și al unui masterat în managementul afacerilor, Victor ...

Trei decenii și jumătate de libertate: „România face bine”

Campania „România face bine!” debutează la TVR 1 miercuri, 16 octombrie, printr-o gală trasmisă în direct de la ora 21.00. Mihaela Crăciun şi ...

Conferințele Operei: Despre foloasele și pierderile pe care ni le aduce progresul, cu filosoful Mircea Flonta

Academicianul Mircea Flonta, profesor emerit la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București, deschide, în 8 noiembrie, noua serie ...