Papa Francisc s-a opus „globalizării indiferenței”, a susținut cauza celor săraci, a migraților și a celor defavorizați – deținuți, bolnavi, bătrâni, femei, comunitate LGBT -, și-a exprimat deschis poziția și a militat pentru cauze sociale precum parteneriatul civil pentru cuplurile de același sex, funcții de conducere pentru femei în biserică, măsuri pentru prevenirea schimbărilor climatice sau a conflictele globale.
Memoria Papei Francisc a fost evocată și onorată de invitații emisiunii „ Weekend matinal” într-o ediție specială, în transmisiune directă de pe TVR 1, TVR INFO și TVR Moldova.
Francisc, un Papă al milostivirii
Dimensiunea carității Suveranului Pontif este bine cunoscută. Supranumit „Papa săracilor”, Francisc a oferit sprijin constant celor nevoiași, iar dispariția sa a lăsat un gol imens în inimile multora. Papa Francisc a fost mereu alături de cei vulnerabili fie că era vorba despre oameni fără adăpost, despre migranți, despre bolnavi sau despre cei care trăiesc la marginea lumii. Mesajul lui era clar, ca să-l înțeleagă oricine: „Nimeni nu e prea mic ca să fie văzut.” În România acest mesaj a fost transformat în acțiune concretă de organizația Caritas, rețeaua socială a Bisericii Romano-Catolice.
Despre solidaritate în momentele de criză, compasiune și moștenirea spirituală pe care ne-o lasă Papa Francisc cu Marius Cocuț, director Caritas București
Papa Francisc, autorul primei enciclice privind starea planetei
Papa Francisc și-a lansat prima enciclică cu accent pe ecologie în iunie 2015, intitulată „Laudato si” (Lăudat să fie). Acest document, primul de acest gen al unui suveran pontif, a criticat grupurile financiare și de afaceri pentru distrugerea mediului. Papa a clarificat: „Nu este o enciclică ecologică, ci o enciclică socială”.
Papa Francisc a vorbit de-a lungul timpului despre pământ, o casă comună, pe care nu o putem trata ca pe un bun de unică folosință. A fost o voce religioasă puternică, care a luat atitudine față de criza climatică și a spus răspicat că nimic nu este infinit, nici resursele și nici răbdarea planetei. Papa a criticat modelul economic al celui care consumă, fără să dăruiască, care sărăcește natura și uită de cei vulnerabili.
„Pământul a fost transformat într-o imensă grămadă de gunoaie.”, spunea Suveranul Pontif, trăgând un semnal de alarmă.
Despre ce lăsăm în urmă, despre cum să folosim timpul rămas și despre putem să transformăm rugăciunea în acțiune aflăm din discuția celor doi moderatori cu
Oana Neneciu, director executiv Asociația Ecopolis, Mișcarea pentru aer curat și un viitor sustenabil, prezentă în emisiune prin zoom și Marius Cocuț, director Caritas București.
Vizita Suveranului Pontif în România, la Blaj, pe Câmpia Libertății: „Să mergem împreună!”
Vizita Suveranului Pontif în municipiul din județul Alba are încă ecouri semnificative pentru comunitate. La Blaj, pe Câmpia Libertății, pe 2 iunie 2019, în prezența a peste 100.000 de persoane, Sfântul Părinte Francisc a beatificat și a ridicat la cinstea altarelor pe cei șapte episcopi martiri greco-catolici, martiri ai comunismului, care au murit în închisori.
A fost o recunoaștere istorică și o mângâiere adusă unei Biserici care a suferit în tăcere ani la rând. Venirea Papei Francisc în România și în special pe Câmpia Libertății, la Blaj, singurul oraș episcopal din România, a stat sub motto-ul: „Să mergem împreună!” - un îndemn la unitate și reconciliere a României. A fost o vizită plină de speranță pentru credincioșii celor două Biserici, cea ortodoxă și cea catolică. De multe ori, Papa Francisc a făcut de foarte multe ori apel să „mergem împreună”, să celebrăm Paștele împreună. A schimbat ceva acest apel al Papei?
De la Catedrala Greco-Catolică Sf. Treime Blaj ne spune Pr. Cristian Barta - purtător de cuvânt al Arhieparhiei Greco-Catolice a Blajului
Ovidiu Burdușa, antreprenor în domeniul turismului și fost secretar de stat a transmis un scurt mesaj despre pregătirile care au loc la Vatican. Aici vor fi prezenți mai mulți șefi de state, care vor încerca să încheie un armistițiu de pace, dar și peste 200.000 oameni, delegațiile șefilor de stat și 4.000 de jurnaliști din întreaga lume.
Carlo Acutis, supranumit „primul sfânt milenial” sau „influencerul lui Dumnezeu”
Toate spațiile de cazare din Roma sunt ocupate până la refuz. Motivul nu este legat numai de funeraliile Papei Francisc: mulți pelerini plănuiseră să ajungă în Cetatea eternă pentru un alt eveniment: canonizarea lui Carlo Acutis, considerat primul sfânt milenial. Acest eveniment, programat inițial pentru data de 27 aprilie a fost amânat însă, povestea lui Carlo Acutis, adolescentul care și-a trăit credința în era digitală rămâne una dintre cele mai profunde surse de inspirație, mai ales pentru tinerii de astăzi.
El a murit de leucemie în 2006 la vârsta de 15 ani. era supranumit informal. Născut la Londra, a crescut apoi la Milano, unde s-a ocupat de pagina de internet a parohiei sale, iar ulterior de pagina unei academii cu sediul la Vatican. Acutis a fost beatificat în 2020 după ce i-a fost atribuit un prim miracol. Conform Bisericii, adolescentul ar fi resposabil de vindecarea miraculoasă a unui băiat de 7 ani din Brazilia, care suferea de o boală rară la nivelul pancreasului. Miracolul s-ar fi produs după ce bolnavul a atins unul dintre tricourile lui Acutis.
Funeraliile Papei Francisc
Până în seara zilei de vineri, 25 aprilie, au fost 250.000 de persoane care au ținut să-și ia rămas-bun și să-l salute pe Papă.
Programul zilei de sâmbătă include Liturghia de înmormântare, va avea loc la ora 11.00, ora României, ora 10.00, ora Italiei, urmată de procesiunea către bazilica papală Santa Maria Maggiore (Sfânta Maria cea Mare) din Roma.
Cu Anca Mihai, trimis special al TVR, în transmisiune de la Vatican, din Piața Sfântul Petru din Roma (Piazza San Pietro)
Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc
Sâmbătă, 26 aprilie, la ora 9:00, la Catedrala Sfântul Iosif, va avea loc Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc. Sfânta Liturghie va fi prezidată de Excelența Sa Mons. Giampero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Rep. Moldova. ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc la Vatican.
La Catedrala Sfântul Iosif Carmen Rusu a fost în dialog cu Pr. Şerban Tarciziu, Purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București
Jorje Mario Bergogglio, primul iezuit la Vatican
În 2019, papa Francisc a îmbrățișat România în fiecare localitate unde s-a aflat. A avut un mesaj diferit pentru cei prezenți la București, la Blaj, la Șumuleu Ciuc și la Iași, unde a fost și întâlnirea cu tinerii, deși Iașul nu este o localitate cu o populație majoritar catolică, însă în Moldova sunt foarte multe comunități romano-catolice. România, țară majoritar ortodoxă, a fost vizitată în urmă cu aproape 26 de ani și de Papa Ioan Paul al II-a, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la invitația patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), și a președintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000). Vizita a durat trei zile și a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la marea schismă din 1054 când un papă vizita o țară majoritar ortodoxă.
Invitați : Pr. Iulian Budău și Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR, care a făcut parte din delegația de 70 de jurnaliști care l-au însoțit pe Papa Francisc peste tot prin ţară - București, Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj, după care l-au condus la Vatican.
Ultimele pregătiri de la bazilica papală Santa Maria Maggiore. Se închide un capitol de istorie
Cei 12 ani în care Papa Francisc a reformat cu totul Biserica Catolică se încheie astăzi, la bazilica papală Santa Maria Maggiore. Aici se fac ultimele pregătiri pentru primirea sicriului cu trupul neînsuflețit al Papei Francisc, care va fi adus aici într-o ceremonie impresionantă prin centrul Romei. Ultimul moment al acestei ceremonii este cel în care întreaga congregație va fi întâmpinată, chiar la intrarea în bazilică, de un grup de 40 de persoane nevoiașe, care își vor lua rămas-bun de la Francisc. Cei pe care i-a ajutat întreaga viață, vor fi acolo, alături de el.
A transmis în direct Vlad Ungar.
Papa Francisc a fost o voce a empatiei și a dreptății, indiferent de religie, etnie, sau statut social
Papa Francisc a fost un obișnuit al comunităților sărace, defavorizate, al penitenciarelor, azilelor, periferiilor etc. A făcut un gest istoric cerând iertare, în numele Bisericii, pentru discriminare și rele tratamente față de comunitatea rromă. A făcut mai mult decât gesturi simbolice; chiar anul acesta, în 2025, a numit pentru prima dată o femeie într-o funcție de conducere la Vatican. Așa cum titrează astăzi multe publicații, „Papa a fost primul care...". A dorit să se schimbe legile bisericii și a acționat în acest sens, prin discursul său reformând biserica.
Despre toate aceste subiecte am discutat, prin zoom, cu Ciprian Necula, sociolog.
O moștenire a normalității
Cărțile Papei Francisc publicate la Editura „Viața Creștină” a Eparhiei de Cluj-Gherla sunt cărți care poartă amprenta unui om al lui Dumnezeu, cu inimă mare și credință vie. În paginile lor regăsim simplitatea care vindecă, înțelepciunea care călăuzește, și, mai presus de toate, bucuria Evangheliei - trăită, vestită și împărtășită.
Prin zoom Preot Daniel Nicolae Avram, Eparhia de Cluj-Gherla
Papa Francisc și comunitatea românilor din Italia
Românii din diaspora știu cel mai bine ce a însemnat deschiderea sa. În multe colțuri ale Europei, bisericile catolice au devenit un loc de rugăciune pentru și pentru comunitățile ortodoxe, o dovadă de fraternitate și de sprijin real între confesiuni. Suveranul Pontif s-a implicat personal în această cauză, iar Patriarhul Daniel i-a mulțumit public pentru acest gest în timpul vizitei Papei în România.
420 de lăcașuri de cult, 306, în Italia, 120 - în alte țări din Europa Occidentală
Mai multe detalii aflăm de la părintele Augustin Gheorghiu.
Papa Francisc, o viață de film
Vaticanul, cu misterele și tradițiile sale, a fost întotdeauna o sursă de inspirație pentru marile studiouri de film. Pelicule precum „Conclavul” sau „Cei doi papi” au fost urmărite de milioane de oameni din întreaga lume și-au ajuns chiar pe lista nominalizărilor la Oscar. Papa Francisc însuși a fost un personaj atipic pentru Vatican, un om deschis, care a stat în fața jurnaliștilor, a răspuns cu sinceritate și chiar a lansat un album de muzică rock. A și apărut în câteva documentare.
Despre forța simbolică a poveștilor inspirate de Vatican am vorbit cu criticul de film Irina Margareta Nistor.
Papa Francisc - Simplitate, bunătate, mereu printre oameni
Papa Francisc a vorbit de multe ori despre conflictul din Gaza și a fost contact permanent cu un grup de creștini palestinieni, din Fâșia Gaza. Ultima convorbire a avut-o chiar în Sâmbăta Mare, binecuvântând și îndemnându-i pe cei de acolo să se roage pentru el.
Un moment emoționat cu Papa Francisc într-o convorbire telefonică video cu oamenii din Gaza
Papa Francisc, un exemplu comun de creștinism universal și uman
L-a numit pe Papa Francisc un exemplu comun de creștinism real, universal și dialogal. Un Papă care a vorbit tuturor cu blândețea creștinului autentic și care a înțeles durerea lumii, însingurarea, dar și nevoia profundă de apropiere. „Era natura unui om format într-o țară săracă, într-o familie simplă, un cleric cu o vocație reală, care a înțeles că miezul creștinismului este relația cu celălalt. Avea vocația convivialității.”
Despre acest model de modestie am vorbit cu teologul părintele Augustin Gheorghiu.
Biserica va merge înainte. „Speră!” este mesajul Papei
„Este un moment istoric de o încărcătură extraordinară pentru că se încheie un capitol mare din viața bisericii contemporane și se deschide o nouă pagină - într-o zi marcată de doliu, dar și de speranță. De doliu, pentru despărțirea de Sfântul Părinte, dar și de speranță pentru că Sfântul Părinte a murit în Săptămâna Luminată, cea mai mare din existența noastră creștină din toate timpurile. Pentru că sărbătorim evenimentul Învierii lui Cristos, iată, speranța pe care Învierea lui Cristos a adus-o în sufletele noastre ne deschide și pe noi la încrederea că într-o zi ne vom întâlni cu cei de care trebuie, astăzi, să ne despărțim.”
Prin telefon, Adrian Dancă, Vatican News
Această ediție a emisiunii a fost transmisă în direct pe TVR 1, TVR INFO, TVR MOLDOVA, TVR plus, pe Canalul oficial de YouTube al TVR.
Sursa foto: shutterstock/Ricardo De Luca, capturi TVR+