Pe TVR 1 și TVR INFO ați urmărit slujba de înmormântare a Papei, comentarii de specialitate din studioul Televiziunii Române, intervenții ale invitaţilor, corespondenţe speciale din Roma. Televiziunea Română a programat pe parcursul întregii zile materiale documentare despre viața și misiunea Papei Francisc.
De la ora 10.00, ora Italiei (ora 11.00, a României) a început liturghia de înmormântare. După această ceremonie, sicriul Papei Francisc a fost dus spre Bazilica Sfânta Maria Maggiore. Acesta este locul ales de Papa Francisc pentru odihna veșnică.
Ediția a fost în direct pe TVR plus, pe canalul oficial al TVR pe Youtube și pe canalul oficial TVR pe Facebook. Înregistrarea poate fi urmărită mai jos:
Ediţia specială transmisă de TVR a fost moderată de jurnalistul Titi Dincă. Au asigurat comentarii din studio: lect.univ.dr Mihail Dobre - Facultatea de Istorie București, lect.univ.dr Laurențiu Tănase - Facultatea de Teologie Ortodoxă București, pr.conf.dr Șerban Tarciziu - purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Catolice București, dr.Anca Cernea - reprezentanta Asociației Medicilor Catolici din București.
Prezența impresionantă a oficialilor și credincioșilor, la Roma, pentru a-l conduce pe Papa Francisc pe ultimul drum reflectă ”importanța Sfântului Scaun în relațiile internaționale.” (...) Biserica catolică este, prin Sf. Scaun, un actor foarte important în relațiile internaționale.” (...) ”În Piața Sfântul Petru, într-o zonă relativ strânsă, imaginați-vă că acolo este un mic summit mondial, ținând cont de numărul foarte mare de șefi de stat și de guvern și de alți demnitari, care se vor găsi în Piață.” (...)
”Papa Francisc s-a confruntat de la început cu câteva probleme pe care le cunoaștem cu toții, pentru că au apărut în spațiul public...probleme legate, de exemplu, de pedofilia preoților, cu care s-a confruntat Ioan Paul II, (...) toate acestea trebuiau clarificate, pentru că tot prestigiul Papalității depinde tocmai de transmiterea clară a acestor informații și de curățarea, să zicem, de petele trecutului (...) Papa Francisc nu a făcut decât să continue și să se asigure că, în esență, aceste lucruri dispar. Lucru relativ dificil, pentru că au fost decizii dureroase.” (...) ”În această lume în care noi trăim, Papalitatea nu se poate închide în sine. Acest lucru a fost înțeles foarte bine și de Ioan Paul II și de Benedict XVI.” - Mihail Dobre - istoric și diplomat, fost ambasador al României pe lângă Sf.Scaun.
”Să nu uităm faptul că prima rugăciune pe care o face Sfântul Părinte după ce este ales Papă, în 2013, (...) în data de 14 martie merge la Santa Maria Maggiore și în fața icoanei Sfintei Fecioare Maria se roagă, este prima lui rugăciune publică. Acesta reprezintă, pe de o parte, crezul pe care îl putem găsi în identitatea lui iezuită, în primul rând și, în al doilea rând, respectul pentru Fecioara Maria, care este protectoarea și salvatoarea locuitorilor Romei.” - Laurențiu Tănase - lect.univ.dr - Facultatea de Teologie Ortodoxă București
”Papa Francisc, atunci când și-a ales stema pontificală a dispus să fie scris pe aceasta ”Milostivire. Iubire. Alegere”. Credeți că aceste cuvinte trec dincolo de simpla lor semnificație semantică și rămân ca o moștenire după viața și mai ales după Pontificatul Papei?” - Titi Dincă, moderator TVR
”Ele sunt expresia felului în care Papa Francisc a înțeles să pună în practică Ministerul petrin. Aceasta pleacă din experiența sa ecleziastică, știm foarte bine, un arhiepiscop care a funcționat într-un mediu complicat în Buenos Aires, în Argentina, foarte apropiat de cei care erau în nevoie. A fost un Papă al sudului, trebuie să spunem foarte clar acest lucru, produs și de globalizarea cu totul excepțională a Colegiului Cardinalilor, iar această globalizare este și acum trăsătura acestui colegiu. Iar ceea ce a făcut Francisc în timpul pontificatului său aș spune că este mărturia unei asemenea profesiuni de credință. Nu a pierdut niciun prilej în a-și arăta apropierea de cei în nevoie, a fost glasul lor, chiar dacă lucrul acesta l-a adus, nu o dată, în situații dificile în raport cu puternicii vremii.” - Mihail Dobre - istoric și diplomat, fost ambasador al României pe lângă Sf.Scaun.
”Cred că este foarte importantă și simbolică pentru atitudinea Papei Francisc față de credință și față de lucrurile sfinte, devoțiunea pe care a avut-o pentru Maica Sfântă. Nu întâmplător a decis să fie înmormântat la Santa Maria Maggiore (...) Este în special vorba despre icoana pe care a venerat-o în tot timpul prezenței lui la Roma, icoana „Salus Populi Romani”, căreia mergea să-i încredințeze rugăciunile lui întotdeauna înainte de a pleca într-o călătorie și la întoarcerea din acea călătorie. A avut o devoțiune deosebită față de această icoană.” - dr. Anca Cernea, reprezentanta Asociației Medicilor Catolici din București.
”Să ne amintim spusele Sfântului Părinte, anume că mulțumește în fiecare zi Providenței pentru faptul că bunicii lui nu au găsit un bilet să plece cu acel vapor Mafalda, la începutul anilor '20, care s-a scufundat cu o mulțime de italieni... Iată că astfel a ajuns să se bucure de aceste daruri ale vieții.” - Titi Dincă, moderator TVR
foto: TVR