RECOMANDARI
Ce este contractul individual de muncă? De la ce vârstă se poate încheia şi pe ce perioadă de timp? În ce condiţii pot înceta raporturile de muncă? Care este durata preavizului? Când este concedierea considerată abuzivă? Răspunsul, în ediţia de marţi, 17 decembrie, a emisiunii ,,Oamenii și legea”.
De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU este Dragoş BREZEANU, avocat.
Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat. Înmânarea unui exemplar salariatului îi revine angajatorului. Anterior începerii activităţii, documentul se înregistrează în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, care se transmite Inspectoratului Teritorial de Muncă. O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că persoana în cauză este aptă pentru prestarea acelei munci. Neîndeplinirea acestei condiţii atrage nulitatea contractului.
Suspendarea contractului individual de muncă poate interveni de drept, prin acordul părţilor sau prin actul unilateral al uneia dintre părţi şi are ca efect suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator. Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi şi obligaţii ale părţilor, dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă sau prin regulamente interne.
Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
Moderator av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională Raluca AMZĂR, Liliana VĂDUVA
Producător Mihaela GRECU
***
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR