RECOMANDARI
Schimbările devin obligatorii și în agricultură, datorită noilor realități: rigorile tehnologice impuse de Uniunea Europeană, dar și provocările geopolitice. Descoperiți în această ediție ”Ferma” în ce fel s-au adaptat fermierii și cum combină sistemele convenționale cu cele moderne.
Grija pentru pământ și consumatori
Familia Ardeleanu, din Lunca Călmăsuiului, a înființat o exploatație agricolă în zona brăileană a Bărăganului, având în prezent 1700 ha de cultură mare, din care 200 ha pentru culturi semincere și alte 200 ha în sistem BIO, cultivate cu porumb siloz, lucernă, mazăre - pentru hrana animalelor, restul fiind cultivate în sistem conventional cu grâu, rapită, porumb și floarea soarelui.
Au început si cu cresterea vacilor de lapte Holstein, ajungând în prezent la 800 de capete, pe care le vor înlocui treptat cu bovine Montbeliarde, rasă mixtă de lapte-carne, cumpărate din Franța și câteva din țară ( tăurași și juninci). Ferma are grajduri moderne, cu tehnologii de ultimă oră, racordate la stații de epurare pentru ape uzate, iar partea grosieră, depozitată în lagune, este folosită ulterior ca îngrășământ pe câmp.
Participă: Nicolae Ardeleanu-investitor și fermier Rigatrans, Viziru, jud. Brăila
Ing. Mădălina Gabriela Ardeleanu-fermier S.C. Pomicola Însurătei, Brăila
Cătălin Ardeleanu-student, viitor medic veterinar
Ing. Viorel Lazăr-șef fermă agricolă
***
Bărăganul dintre ape
După inundațiile din 2006, Liviu Titianu, director tehnic al S.C. Insula Mare a Brăilei, fără să dețină terenuri în zonă, a hotărât să-și înființeze o fermă de cultură vegetală, pe o suprafață în incinta îndiguită. Acum are în administrare 600 ha, pe care cultivă grâu, porumb, floarea soarelui, în sistem convențional, loturi semincere de porumb și, de curând, orzoaică pentru bere și soia.
Avantajul fermei este capacitatea de a iriga integral suprafețele cultivate.
Fiul lui, Matei, de 26 de ani, este licențiat în istorie și în agricultură, are un masterat în agribusiness, în România și un altul în management, în Olanda, pentru o deschidere în lumea afacerilor agricole europene. Liviu si Matei fac parte din CLUBUL FERMIERILOR ROMÂNI.
Ca inginer agronom, Matei urcă pe tractor și pe oricare alt utilaj din fermă, urmărind nevoile plantelor și adaptând pe parcurs tehnologiile aplicate. A trecut de la un GPS performant, la utilizarea dronelor pentru tratamente aplicări SPOT, doar acolo unde este nevoie, a montat stații meteo, a început folosirea imaginilor satelitare și monitorizarea sistemelor de irigat, considerând astfel că digitalizarea nu este o simplă evoluție, ci chiar o revoluție în agricultură. Reducerea mare a costurilor duce la creșterea exponențială a productivității. Schimbările devin obligatorii datorită noilor realități și rigorilor tehnologice impuse de U.E, dar și a problemelor geopolitice.
În ferma lor din Urleasca, din Insula Mare, au trecut repede de la convențional la minimum-till si în viitorul imediat la no-till, deci cu o tehnologie conservativă.
Participă: Ing. Matei Titianu-fermier Agrorusava, sat Urleasca, Insula Mare a Brăilei
Jurnalist tv Sergiu Marinescu
Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc
Mai multe detalii la ”Ferma” duminică, 8 septembrie, de la ora 9:00, pe TVR2.
Foto: Pixabay/Modern Farming