loader
Foto

Dialogul interior, prieten sau dușman al sportivului de performanță

RECOMANDARI

Dialogul interior este ceea ce mai numim cu toții vocea interioară, pe care o purtăm cu noi încă din copilărie.

 

Modelarea acestei voci interioare începe, inconştient, încă din copilărie, însă important este ca, ajunși la tinerețe și maturitate, să ne analizăm dialogul cu noi înșine, căci el ne poate fi sprijin sau, din contră, ne poate sabota.

Fie că dialogul cu sine este voit, conștient, în sensul că ne spunem în mintea noastră ce avem de făcut, facem planuri, analizăm și tragem concluzii, fie că este spontan, necontrolat, în sensul că „ne trezim” vorbind în sinea noastră, tot ce trebuie să știm este că acest proces este firesc. Orice om poartă discuții cu el însuși, atât atunci când este singur, dar și când în preajma lui mai sunt și alții.

Mintea noastră are mereu ceva de spus, ceva de comentat, iar aceste gânduri sunt, de fapt, mesaje ce ne influențează foarte mult modul în care ne simțim. Vocea interioară contribuie la formarea personalității noastre, la organizarea gândirii și la îmbunătățirea performanței în diverse aspecte ale activității umane.

În mod similar, în cazul sportivilor de performanță, discursul interior poate fi constructiv sau distructiv, în funcție de vocea critică sau hrănitoare pe care aceștia o poartă cu sine.

Sportivul care are tendința de a interpreta negativ situațiile și evenimentele, care se critică în mod constant, care este frecvent nemulțumit de sine și caută mereu aspectele care nu funcționează va avea dificultăți în a face față presiunilor și în a performa.

Însă soluția îi este la îndemână și depinde doar de el: poate învăța să își gestioneze și să își îmbunătățească dialogul interior, transformând mesajele distructive în mesaje constructive. În momentele dificile, modul în care își formulează gândurile îi influențează semnificativ atitudinea și reacțiile. Spre exemplu, în loc să își spună „Nu sunt bun la asta”, poate alege o abordare diferită: „Nu m-am pregătit suficient. Mă voi antrena mai mult”.

Această schimbare de perspectivă îl va ajuta să dezvolte un dialog interior personalizat, menit să îi liniștească mintea în loc să se descurajeze sau să se înfurie și, în timp, să își creeze o mentalitate orientată spre soluții.

 

TVR SPORT este un mijloc de promovare a valorilor sportive românești, general și a sportului ca mod a sportului în de viață sănătos.

 

Sursa foto: shutterstock/YummyBuum

 
Tainele bucătăriei tradiționale la ”România în...bucate”

Rețete ca la cartea de bucate, cu secrete culese de la bucătari iscusiți din toată țara, de la bunătăți bănățene, la ciorbe oltenești, până la ...

Amenințare cu moartea la adresa romilor, comparații între maghiară și „limba cailor”, clasate de magistrați. Președintele CNCD: Nu te aștepți să obții 20.000 euro amendă, dar instanța să dea măcar un semnal societății

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Astztalos Csaba, vorbește, în interviul pentru tvr.ro, despre câteva dintre ...

FCSB - PAOK, meci pentru calificarea în optimile Ligii Europa

FCSB se pregătește pentru o confruntare crucială în returul play-off-ului Ligii Europa, joi seară, împotriva echipei PAOK Salonic.