loader

Despre relaţia lui Grigore Antipa cu Regii României, la Ora Regelui

RECOMANDARI

Sâmbătă, 5 aprilie, o nouă premieră Ora Regelui , de la ora 13.00, la TVR 1, TVRi şi pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Sâmbătă, pe 5 aprilie, Ora Regelui aduce telespectatorilor TVR 1 povestea legăturii speciale pe care a avut-o biologul Grigore Antipa cu Regii României. Această relaţie apropiată a dus la  progresul României din aceea vreme şi la construirea unui important edificiu de istorie naturală, de care copiii se bucură şi astăzi. Grigore Antipa l-a cucerit pe Carol I ducându-l în Delta Dunării şi arătându-i bogăţiile ţării noastre. Mai multe despre acest subiect, precum şi despre altele, aflăm în ediţia de sâmbăta aceasta a Orei Regelui, de la TVR 1, TVRi şi TVR+, la ora 13.00.

Cu sprijinul Regilor Carol I şi Ferdinand, naturalistul a pus la cale primul plan de exploatare raţională a pescăriilor din Lunca şi Delta Dunării şi de la limane şi a deschis cherhanalele, sporind producţia de peşte a României. Totodată, a îmbunătăţit condiţiile de viaţă ale localnicilor. Legătura academicianului cu Familia Regală a durat până la moartea sa, în 1944, şi a adus beneficii importante Românei.

Prezenţă regală în plenul Parlamentului României: ASR Principesa Moştenitoare a participat la şedinţa solemnă a Parlamentului, la sărbătorirea a 10 ani de la aderarea Romaniei în NATO. Politicienii au invocat aportul esenţial pe care l-a avut Regele Mihai la integrarea ţării noastre în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord.

Reşedinţa ambasadorului Franţei în România a fost gazda unei ceremonii în timpul căreia Fundaţia Principesa Margareta a încheiat un acord de colaborare cu cea mai mare asociaţie franceză de ajutorare a vârstnicilor. După modelul dezvoltat la nivel mondial de francezi, Alteţa Sa Regală doreşte să deschisă o reţea naţională de voluntari care să-i ajute pe vârstnicii din România.

Furnizorii Casei Regale au deschis Asociaţia Furnizorilor Regali. O asociaţie similară funcţionează în Marea Britanie de mai bine de 100 de ani. Mai multe despre acestea aflăm pe 5 aprilie, la Ora Regelui.

Şi tot atunci, consilierul onorific al Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai povesteşte despre vizita la Londra, din luna martie, a Alteţelor Lor Regale Principii Margareta, Radu şi Nicolae.

Din emisiune nu lipseşte agenda pe scurt, cu ultimele veşti din viaţa şi activitatea Familiei Regale a României, dar şi a asociaţiilor monarhiste din ţară.

Ora Regelui se difuzează de la ora 13.00, la TVR 1, TVR Internaţional şi online, pe TVR+. Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

 

Producător Lidia Voicu

Realizator Camelia Csiki


Despre Ora Regelui la TVR 1:

Emisiunea Ora Regelui reflectă prezentul românesc prin prisma valorilor şi principiilor Coroanei. Pe durata unei ore, programul cuprinde reportaje, interviuri şi dialoguri pe teme culturale, diplomatice, religioase, politice, juridice, economice, constituţionale – toate din perspectiva reprezentării statale şi a intereselor fundamentale româneşti. Ora Regelui încearcă, prin dovezi şi mărturii, să facă lumină în istoria României, reinterpretată şi modificată în ultimii 70 de ani, să ofere românilor adevărul despre perioada monarhiei, despre rolul Regelui Carol I în modernizarea ţării sau câştigarea independeţei, despre cum a ajutat Casa Regală România, despre rolul Regilor României în evoluţia societăţii româneşti. În emisiunea Ora Regelui de la TVR 1, telespectatorii pot urmări imagini de arhivă cu şi despre toţi regii şi reginele României, începând cu Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand, Maria, copiii acestora, Regina Mamă Elena, Regele Mihai, Principesa Moştenitoare Margareta, dar şi imagini actuale, din viaţa de zi cu zi a Casei Regale a României. În programul realizat de echipa de patru profesionişti ai TVR - realizatorii Camelia Csiki, Bogdan Şerban Iancu, Marilena Rotaru şi producătorul Lidia Voicu - apar oameni de ştiinţă, de artă, diplomaţi, scriitori, precum şi analişti români şi străini. De asemenea, sunt ilustrate cele mai semnificative şi prestigioase prezenţe regale româneşti în capitalele lumii. Emisiunea poate fi urmărită şi online, pe www.tvrplus.ro.

 
„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Despre Iuliana, cu drag...

Despre Iuliana, cu drag...

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Gânduri frumoase şi vorbe alese merg către vedeta TVR la aniversarea celor 25 de ani de carieră în televiziune. Ultima parte a „Galei Iuliana ...

Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...